Istorijska rekonstrukcija Rimskog bunara u 3D tehnologiji

Ovaj projekat pruža priliku da se posetioci Noći muzeja, osim sa arhitekturom Rimskog bunara upoznaju i sa mehanizmom za pumpanje vode koji je prema navodima istoričara bio ugrađen u Rimski bunar. Ovaj mehanizam predstavlja sam početak industrijskog perioda u Beogradu i on je modelovan i animiran u programima za 3D grafiku, tako da je sada moguće iz perspektive prvog lica videti kako je mehanizam izgledao i funkcionisao. Ovaj mehanizam do sada nije bio rekonstruisan, a u to vreme predstavljao je nešto najsavremenije.

Rimski bunar 3D rekonstrukcija

Pretragom arhiva biblioteke Matice srpske iz Novog Sada pribavljen je jedan od retkih dokumenata austrijskih vlasti iz tog istorijskog perioda. Naime, u pitanju je kopija nacrta sa originalnog crteža mehanizma za pumpanje vode koji je izradio naš arhitekta Milošević (konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture APV u Novom Sadu) a koji je inače objavio arhitekta Dragan M. Jovanović u knjizi Mehanizmi za izvlačenje vode iz dubokih bunara u 18. veku.

Rimski bunar 3D rekonstrukcija

Reč je o 3D istorijskoj rekonstrukciji u realnom vremenu. Krajnji proizvod je aplikacija koja se pokreće na računaru i u realnom vremenu (poput 3D igre) vam pruža mogućnost kretanja kroz trodimenzionalni prostor uz grafiku vrhunskog kvaliteta. Softver korišćen u ovom projektu je Autodesk Maya i Unreal 4 game engine.

Rimski bunar 3D rekonstrukcija

Otkrivamo vam tajne Rimskog bunara na Kalemegdan Park. Samo u Noći muzeja zahvaljujući 3D vizuelizaciji. Ovaj projekat je urađen u sklopu izrade diplomskog rada na visokoj školi za informacione tehnologije ITS-Comtrade Miroslava Kneževića, videćete kako je funkcionisao mehanizam Rimskog bunara, tada pravog pravcatog čuda.

Rimski bunar 3D rekonstrukcija

Zahvaljujući današnjim savremenim čudima 20. maja putujemo direktno u prošlost. Ova izložba se ne propušta! #Noćmuzeja2017 #Beograd #Velikeimalerevolucije.

Kuriozitet ovog projekta je i činjenica da su kompletan 3D model i scena implementirani u UE4 game engine (trenutno jedan od najsavremenijih 3D game engine-a). Tako da je moguće kretati se kroz prostor u realnom vremenu (poput igre), uz vrhunski kvalitet grafičkog prikaza.

Rimski bunar 3D rekonstrukcija

Ovaj projekat pruža priliku da se korisnici aplikacije, osim sa arhitekturom Rimskog bunara (za kojim inače prema informacijama JP "Beogradska tvržava" vlada najveći interes posetilaca/turista) upoznaju i sa mehanizmom za pumpanje vode koji je prema navodima istoričara bio ugrađen u Rimski bunar.

Takođe, JP Beogradska tvrđava će koristiti ovaj projekat pre svega kao instalaciju u okviru površinske prostorije Rimskog bunara, gde će posetioci pokretanjem aplikacije imati mogućnost da u okviru korisničkog interfejsa sa zvučnom podlogom i efektima izaberu mogućnost da pregledaju objekat u 3D okruženju ili da pokrenu arhitektonsku vizuelizaciju (simulaciju kretanja kroz prostor) Rimskog bunara.