Intex PDH-537

Jednostavna eksterna fioka za SATA 3.5" hard diskove do maksimalnog kapaciteta od 500GB. Kvalitetne izrade i napravljena od aluminijuma, ova fioka predstavlja jeftino i praktično rešenje za one kojima treba prenosni disk, a imaju neki 500GB model koji stoji u fioci.

Intex je jedan od brojnih proizvođača periferijske opreme za računar, i radi se o kompaniji koja spaja solidan kvalitet izrade i povoljnu cenu, pa se vrlo često nalazi na listi izbora onih koji nemaju veliki budžet. Među proizvodima i gadgetima različite namene bitnu poziciju zauzimaju i eksterne fioke - rackovi za hard diskove. Mi ćemo ovoga puta videti model namenjen 3.5" diskovima, koji su i najčešće korišćeni. Razlog popularnosti ovih eksternih fioka je taj što su najjednostavniji način da se klasičan hard disk pretvori u prenosno rešenje koje je daleko lakše priključiti na različite računare. Koristi se uobičajeni USB 2.0 interfejs, dok je rack kompatibilan sa SATA I i II hard diskovima do kapaciteta od 500GB.

Ključne karakteristike

  • Aluminijumska konstrukcija
  • Jednostavna instalacija diska
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Kompatibilni samo diskovi do 500GB

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Hard disk: 3.5" SATA I/II
  • Dimenzije: 198 x 113 x 30 mm

Intex PDH-537

Dimenzije od 198 x 113 x 30 mm odgovaraju onome što smo inače najčešće i viđali kada su u pitanju 3.5" eksterne fioke. U pakovanju se dobija eksterno napajanje nešto većih dimenzija (popularna cigla, što je takođe uobičajeno za ove eksterne fioke), naponski kabl i cd sa uputstvima i drajverima, za slučaj da negde zatrebaju (na svim aktuelnim platformama to ipak neće biti potrebno). Sama fioka je napravljena cela od aluminijuma, sa prednjom i zadnjom maskom od plastike. Kvalitet izrade je odličan, sa dobro obrađenim ivicama, pri čemu je aluminijum dovoljno debeo da se ne ugiba pod jačim pritiskom. Vidimo da ovaj model nema aktivno hlađenje, odnosno ventilator, pa izbor matererijala ipak nije samo estetski bitan, već i zbog dobre razmene toplote i adekvatno hlađenje.

Instalacija je jednostavna i ne zahteva alat, pošto se umesto šrafova sa bočnih strana koriste plastične žabice koje se mogu pritisnuti spajalicom recimo, posle čega se prednji zadnji kraj mogu izvaditi. Pozadi stoji štampana pločica sa SATA konektorom (data+power), na koji se 3.5" hard disk lako priključuje, bez dodatnih komplikacija. Disk se zatim ubacuje u kućište, i spreman je za upotrebu. Sa zadnje strane možemo videti USB 2.0 port (kompatibilan unazad i sa USB 1.1 standardom), jednu statusnu diodu koja beleži upis i čitanje podataka, On/Off prekidač za uključivanje i isključivanje i konektor za napajanje. Instalacija drajvera nije poterbna, treba samo sačekati da sistem sam prepozna i instalira sve što je potrebno.

Rezime

Performanse diska su ograničene USB 2.0 interfejsom i može se očekivati maksimalno 30MB/s, što je već i uobičajeno za ovakve uređaje. Nama je jedino zasmetalo to što postoji ograničenje za hard diskove maksimalnog kapaciteta od 500GB. Ipak, ako negde imate ovakav 3.5" SATA disk sa kojim ne znate šta da radite, evo dobre ideje kako da ga pretvorite u prenosni storage.

Conclusion

Disk performance is limited by USB 2.0 interface and up to 30MB/s can be expected, which is common for such devices. The only bad thing is a 500GB limit as the maximum capacity of hard drives. However, if you have an extra 3.5" SATA drive, here is a good idea how to turn it into a portable storage. ### Testirani proizvod je uzorak.

Pin Computers ustupio: Intex PDH-537
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.