Intel Core i7 3960X Sandy Bridge E

Najnoviji Intel procesor je došao na test, u pitanju je sjajni Core i7 3960X koji spada u Sandy Bridge E modele. Naravno, sa njim je prestavljena i cela nova platforma sa X79 Express čipsetom. Ukratno, još jedan šampion iz Intela koji ne donosi mnogo novina, ali sasvim dovoljno da ostane na prvom mestu.

Intel je konačno predstavio i najnoviju genraciju procesora, Sandy Bridge E(xtreme Edition) koja je namenjena Desktop segmentu i najzahtevnijim korisnicima. Na test smo dobili najsnažniji model, Core i7 3960X, klokovan na default-nih 3.3GHz (Turbo mod ide do 3.9GHz kada se koriste do 2 jezgra, odnosno 3.6GHz za svih 6). Uz 6 jezgara i podršku za Hyper-Threading tehnologiju, na raspolaganju je čak 12 thread-ova. Ono što znamo je da novi Sandy Bridge E procesori predstavljaju naslednika Nehalem LGA-1366 platforme koja je bila namenjena najzahtevnijim korisnicima. Intel je celu platformu predstavio od jednom, nove Sandy Bridge E procesore, LGA2011 procesorsko podnožje i naravno, najnoviji Intel X79 Express čipset. Uvođenje novog socket-a nikada nije popularan korak pošto znači da će upgrade značiti menjanje manje više cele konfiguracije, ali ovoga puta to deluje kao neophodan korak, zbog samih fizičkih dimenzija procesora.

Interesantno je znati da su novi Sandy Bridge E procesori veoma slični očekivanim EP modelima (naslednicima popularnog Xeon-a) koji će imati po 8 jezgara. Ovo se najbolje vidi po činjenici da na E procesorima postoji prostor rezervisan za još dva core-a (napomena, oni nisu fizički prisutni, tako da ne treba očekivati mogućnost otključavanja dodatnih core-ova). Ono što znamo o procesoru je da je u pitanju 32nm čip, osnove 20.8x20.9 mm (odnosno 435 mm2) što je ujedno i jedan od najvećih CPU-ova na tržištu, a veći je i od većine GPU čipova. Dodajmo tome i impresivan broj tranzistora od čak 2.27 milijarde da se stekne utisak o tome kakav je procesor u pitanju. Iako je konfiguracija L1 (32KB data i 32KB instrukcije po jezgru) i L2 (256BK deljene memorije za svako jezgro), na čipu sada imamo čak 15MB L3 memorije, što je stvarno fanstastično. Takođe, ovaj procesor nam dolazi sa svih šest jezgara otključanih, tako da će biti odlična prilika za sve one koji vole da se bave overklokom. U kompletu za testiranje je stigao procesor Core i7 3960X, trenutno i najjači Intel model, Intel DX79SI referentnu matičnu ploču i RTS2011LC zatvoreni sistem vodenog hlađenja.

Ključne karakteristike

  • Novi LGA2011 socket
  • Čak 15MB L3 keša
  • Impresivne performanse

Utisak kvare

  • Cena novog procesora je skoro 1000$

Specifikacija

Intel Core i7-2600K - Frekvencija: 3.30GHz (6 jezgra/12 thread-ova)

  • Max Turbo Frequency: 3.90GHz
  • Cache: 15MB
  • TDP: 130W
  • Memorijski kontroler: 4-kanalni, DDR3-1600MHz

Intel Core i7 3960X Sandy Bridge E

Iako imamo površinu procesora veću nego ranije, L3 memorija zauzima praktično celu četvrtinu, tako da je izostala jedna od stvari karakteristična za prethodnu generaciju Sandy Bridge-a, a to je integrisani GPU. Iako zahtevnim korisnicima ovo sigurno neće biti velika mana (pošto svakako planiraju neku dobru grafičku karticu). Šteta je što Quick Sync tehnologija (kada integrisanu GPU preuzima obradu odnosno dekodiranje videa) ostaje za procesore prethodne generacije. Prostor koji je okupirao integrisani GPU sada zauzima novi memorijski kontroler (što je možda i najbitnija novina) koji je četvorokanalni, sa četiri 64bitna kanala za DDR3 memoriju. Moguće je koristiti DDR3 1600MHz memoriju (ukoliko se koristi single DIMM konfiguracija) ili DDR3 1333MHz (za dual DIMM varijantu). Da bi se izvukao maksimum iz memorijskog podsistema, potrebno je instalirati 4 ili 8 modula memorije (u zavisnosti od toga koliko ih ploča ima), ali dobra stvar je da će sve raditi i sa jednim ili dva modula, što ipak malo olakšava upgrade.

Sa druge strane, čipset podržava čak 40 PCIe linija (u PCI Express 3.0 verziji), što znači da će moći da se koriste recimo dve grafike na punih 16 linija. Sad, PCIe 3.0 grafičkih kartica nema još na vidiku, a i diskutabilan je dobitak dual x16 moda u odnosu na dual x8, no u svakom slučaju, u pitanju je opcija koja će tek doći do izražaja. Maksimalno, moći će da se koristi pet grafičkih kartica (1x16 2x8 2x4). Zanimljivo je da sam čipset ne podržava Smart Response Technology (SSD Caching), no videli smo da proizvođači matičnih ploča to rešavaju na jednostavan način pomoću eksternih kontrolera koji se ugrađuju na ploču. Da podsetimo samo da se radi o načinu da se maksimalno iskoristi SSD disk u kombinaciji sa klasičnom varijantom. Malo razočarenje takođe predstavlja i činjenica da nisu podržani USB 3.0 i više od dva SATA 6.0Gb/s porta, no i to se da ispraviti dodatnim kontrolerima (koji doduše sigurno komplikuju priču i povećavaju cenu).

Rezime

Da počnemo sa konstatacijom vezanom za overklok, a to je da ovaj procesor dolazi potpuno otključan, kao i da je proizvođač omogućio da se bira frekvencija magistrale (100MHz, 125MHz, 166MHz i 250MHz) kao i množilac, stim što će magistrala uticati samo na CPU, sve ostale komponente će raditi na defautl vrednostima. Intel je predvideo dva načina za hlađenje ovog procesora, prvi je klasičan box kuler koji je namenjen onima koji ne nameravaju da se bave mnogo overklokom, a drugi je RTS2011LC sistem vodenog hlađenja koji smo mi i isprobali. Iako ovo neće moći da se poredi sa vrhunskim vodenim hlađenjima, relativno je kompaktnih dimenzija, i omogućava da se bez ikakvih problema procesor klokuje na 4.5 i 4.6GHz. Performanse pokazuju da se najveći dobitak dobija u memorijskom protoku koje je primetno veći u odnosu na orignalnu Sandy Bridge platformu, zahvaljujući 4-channel memorijskom kontroleru. Što se tiče potrošnje energije, u mirovanju neće biti neke velike razlike u odnosu na prethodne Sandy Bridge procesore, dok će pod punim opterećenjem potrošnja biti čak oko 30tak procenata veća. Zaključak je da opet imamo pred sobom novi Intel procesor koji je jednostavno brži od svih prethodnih, bez ikakve dileme. AMD nema ovde šta da traži, i jedino inicijalno nešto veća cena ovog modela (cifra je oko 990$) pomalo kvari utisak.

On the next page, you can see test results.

Conclusion

Let's start with the statement related to overclocking; this processor comes fully unlocked, and the manufacturer provide several options regarding bus frequency (100MHz, 125MHz, 166MHz and 250MHz) and the multiplier, provided that bus will only affect CPU, other components will work on default values. Intel predicted two ways of cooling the processor, the first is a classic box cooler that is designed for those who do not intend to deal with a lot of overclocking, and the other is RTS2011LC water-cooling system that we had tested. Although this is not comparable with the top water cooling solutions, it is characterized by relatively compact size, and allows overclocking processor to 4.5GHz and 4.6GHz. The performance shows that the biggest advantage is obtained in memory flow, which is noticeably higher regarding the original Sandy Bridge platform, thanks to the 4-channel memory controller. As for energy consumption, in the stand-by mode will not be much difference from previous Sandy Bridge processors, while under the heavy load the consumption will be as much as some 30% higher. It is a new Intel processor, faster than all previous ones, without any doubt. AMD is inferior in this case, and the only thing that somewhat spoils the impression is high initial cost of this model (990 $).

Na sledećoj strani možete videti rezultate testova.

Testirani proizvod je uzorak.

Intel, Grayling doo, Intel PR agencija ustupio: Intel Core i7 3960X Sandy Bridge E
zvanični sajt: intel.com

Najnoviji Intel procesor je došao na test, u pitanju je sjajni Core i7 3960X koji spada u Sandy Bridge E modele. Naravno, sa njim je prestavljena i cela nova platforma sa X79 Express čipsetom. Ukratno, još jedan šampion iz Intela koji ne donosi mnogo novina, ali sasvim dovoljno da ostane na prvom mestu.