Intel Core i5-655K

Novi Intel procesor Clarkdale arhitekture iz Core i5 serije. Slovo K u oznaci nam govori da se radi o procesoru koji dolazi fabrički otključan. Kao i model i5-650, i ovaj ima integrisani GPU čip, tako da predstavlja veoma interesantno rešenje za one koji planiraju neku integrisanu konfiguraciju.

Već smo imali premijeru novih Intel 32nm Clarkdale procesora koji su namenjeni srednjem segmentu, a Intel je požurio da izbaci i nove verzije sa sufiksom K, što u prevodu znači da procesori dolaze sa otključanim množiocem, odnosno da će biti idealan izbor za overklok. Procesor Core i5-655K je, da odmah demistifikujemo stvar kompletno, ništa drugo do fabrički otključanog modela Core i5-650. Za korisnike to znači da ukoliko već imaju neki procesor ove generacije, sigurno da neće biti baš razloga za upgrade, dok će vlasnici Core 2 Duo procesora imati o čemu da porazmisle. Core i5-655K kao i i5-650 dolazi sa integrisanim grafičkim procesorom, od čega će najviše profitirati oni koji sastavljaju integrisanu konfiguraciju. Još jedna bitna stvar je da će novi Clarkdale procesori raditi i na pločama sa P55 čipsetom (uz update BIOS-a), stim što će za maksimalne performanse ipak biti neophodan noviji H55 čipset.

Ključne karakteristike

  • Otključan množilac
  • Turbo Boost 3.46GHz
  • Integrisana grafička kartica

Utisak kvare

  • Identičan modelu i5-650

Specifikacija

  • Takt: 3.2GHz
  • Jezgro: Clarkdale
  • Broj jezgara: 2
  • L3 keš: 4MB
  • Memorija: maksimalno DDR3 1333MHz
  • TDP:73W
  • Dodatno: Integrisan GPU

Intel Core i5-655K

Ovaj procesor ima dva fizička jezgra, ali podržava Hyper Threading, pa su to ukupno četiri logička (virtuelna) jezgra (Task manager će uredno prijavljivati četiri jezgra). Nova arhitektura je donela i integrisani memorijski kontroler a ovaj model procesora i GPU na pločici, što je očigledan pokušaj proizvođača da se još bolje pozicionira na tržištu integrisanih konfiguracija. U kombinaciji sa nekom Micro ATX pločom, ovakav procesor može biti vrlo moćna kombinacija koja će bez problema pokretati zahtevnu multimedijalnu stanicu. Sam procesor radi na default 3.2GHz (baš kao i pomenuti i5-650), a kao i ostali modeli Nehalem generacije, podržava Turbo Boost, što je dinamičko overklokovanje procesora koje inicira operativni sistem u slučajevima kada se zahtevaju bolje performanse. U slučaju ovog procesora, takt se automatski podiže do 3.46GHz.

Sam procesor je izrađen u 32nm procesu (iako je GPU i dalje 45nm varijanta), sa 832 miliona tranzistora, 32KB L1 Data keš memorije, 32KB Instruction keš memorije, 256KB L2 keš memorije za svako jezgro pojedinačno, plus 4MB deljene L3 keš memorije (Intel Smart Cache). Integrisana grafika je treća generacija Graphics Media Accelerator HD, sa podrškom za HDMI (1.3) i DisplayPort interfejs. Ova grafika i dalje nije baš dobro rešenje za igranje igara, ali multimedija u Full HD rezoluciji radi odlično. TPD ovog procesora je 73W, što je sasvim dovoljno da neće morati da se razmišlja o nekom posebnom hlađenju (bar na default taktu), no realno je da će oni koji budu gledali ovaj CPU itekako razmišljati o korišćenju njegovih potencijala za overklok, tako da će verovatno odmah i investirati u neki malo ozbiljniji kuler.

Rezime

Performanse procesora nisu donele neko iznenađenje, na default vrednostima takta identične modelu i5-650, kao što smo i očekivali i što nije čudno pošto se radi o praktično identičnim procesorima. U odnosu na ostatak Intel procesora i5 i i7 serije, razlike su opet u skladu sa očekivanjima. Onima koji se dvoume između Intel i AMD rešenja, grafikoni mogu dati malo konrektniji odgovor šta da očekuju i šta će biti bolji izbor. Procesor sa testa bi mogao biti veoma dobar izbor korisnika kojima treba snažna multimedijalna konfiguracija sa procesorom koji se i dodatno može ubrzati ako je to potrebno.

Conclusion

Processor performances have not brought surprises, default clock values are identical with i5-650 model as we expect and that is not surprising since those are practically identical processors. Compared to the rest of Intel processors from i5 and i7 series, the differences are again in line with expectations. Those who hesitate between Intel and AMD solutions, graphs can give a concrete answer what to expect and what will be the better choice. Tested processor could be a very good selection of users who need a powerful multimedia configuration with the processor that can be accelerated further, if necessary.

Testirani proizvodi su uzorak.

Intel, Grayling doo, Intel PR agencija ustupio: Intel Core i5-655K
zvanični sajt: intel.com

Novi Intel procesor Clarkdale arhitekture iz Core i5 serije. Slovo K u oznaci nam govori da se radi o procesoru koji dolazi fabrički otključan. Kao i model i5-650, i ovaj ima integrisani GPU čip, tako da predstavlja veoma interesantno rešenje za one koji planiraju neku integrisanu konfiguraciju.