Inform Guard-S Compact 600AP

Ovo je jednostavan UPS osnovne kategorije, ali i tako nam donosi automatsku regulaciju napona, pregršt zaštita od problema u radu električne mreže, ali i samo jednu šuko utičnicu, što možda neće svima savršeno odgovarati.

Inform nije toliko poznato ime kod nas, a radi se o kompaniji poreklom iz turske koja je specijalizovana za UPS-ove. Ovi uređaji postaju sve popularniji, na šta je sigurno najviše uticala i cena koja sa vremenom pada, tako da više nema izgovora za zaštitu računara od raznih nepravilnosti u napajanju, kao i podataka od nestanka struje. Model koji smo testirali spada u osnovne, i u pitanju je Line Interactive Guard-S Compact, kapaciteta 600VA. Pored rada na bateriju, odnosno prebacivanja napajanja sa mreže na bateriju, tu je i napredna zaštita uređaja, što je možda i važnije.

Ključne karakteristike

  • Automatic Voltage Regulation (AVR)
  • Vreme transfera 4ms
  • Odlična cena

Utisak kvare

  • Samo jedna šuko utičnica

Specifikacija

  • Kapacitet: 600VA
  • Ulazni napon: 220 V ± 25 %, 50 Hz / 60 Hz ± 5 % (auto sensing)
  • Autonomija: 5-30min
  • Utičnice i zaštita: 1 šuko utičnice sa baterijskom zaštitom, surge zaštita za telefonsku liniju
  • Indikacija: LED i zvučna
  • Dimenzije: 96x172x355 mm
  • Težina: 6Kg
  • Dodatno: RS-232 interfejs

Inform Guard-S Compact 600AP

UPS je relativno malih dimenzija, 96x172x355 mm, i teži 6Kg (najveći deo kao i uvek odlazi na samu bateriju). Dizajn je prilično neupadljiv, sa otvrima za hlađenje koji su lepo uklopljeni u linije uređaja. Sa prednje strane se nalazi jedan Power taster i dve statusne diode (Online, Battery, Battery Low, Fault). Pored svetlosne notifikacije, tu je i zvučna, što je bitno pošto se neće uvek voditi računa u tome koja je lampica upaljena. Pakovanje je manje više standardno, dobijaju se uputstvo za instalaciju, CD sa softverom, naponski, telefonski i RS-232 kablovi. Kao plus možemo navesti to da se pomoću softvera mogu podesiti automatsko gašenje računara i druge funkcije.

Sa zadnje strane UPS-a vidimo RS-232 port, dva telefonska (ulazni i izlazni) konektora, trožilni priključak za napajanje kao i jedan šuko utikač. Ovo je prilično interesantno pošto se retko na UPS-u nalaze šuko utikači, što samo znači da se može priključiti samo jedan uređaj, što opet nekome i neće odgovarati pošto neće moći da istovremeno priključi računar i monitor. Ipak, sa druge strane, šuko utičnica znači da će moći da se priključi praktično bilo koji potrošač, mada naravno UPS nije predviđen recimo, za gledanje TV-a dok nema struje. Dodatno, na raspolaganju je i zaštita za telefonsku liniju odnosno modem ili fax uređaj.

Rezime

Kao i svi AVR modeli, i ovaj nudi korekciju napona, tako da će reagovati i podići ili spustiti ulazni napon kako ne bi došlo do problema u radu. Ugrađene su sledeći mehanizmi zaštite: Short Circuit, Overload, Noise Suppression, Spike, Battery Overdischarge, tako da će uređaj priključen na UPS biti bezbedan od većine nepravilnosti u radu strujne mreže. Vreme prebacivanja na bateriju je samo 4ms, što je odlično, a baterija je dovoljnog kapaciteta da izdrži i do 30 minuta (u zavisnosti od potrošnje uređaja koji je priključen, naravno), dok ciklus punjenja traje od 6 do 8 sati (za 90% kapaciteta). Na kraju, cena ovog UPS-a je dosta dobra, i kao jedinu manu bi naveli da ima samo jedan priključak, te da bi dva bila neki minimum koji bi zadvoljio većinu korisnika.

Conclusion

Like all AVR models, this one provides voltage correction, so it will react and raise or lower the input voltage in order to avoid operational problems. Following protecting mechanisms are built in: Short Circuit, Overload, Noise Suppression, Spike, Battery Overdischarge, so the device connected to UPS will be safe from most irregularities of the electric network. Necessary time to switch on the battery is only 4ms, which is excellent, and the battery has sufficient capacity to handle up to 30 minutes (depending on the consumption of connected device, of course), while charging cycle runs from 6 to 8 hours (for 90% of capacity). Finally, the price of the UPS is quite good, and the only drawback is existence of just one connection, two connections will be a minimum that would satisfy most of the users.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2011.): 50€

Pin Computers ustupio: Inform Guard-S Compact 600AP
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.