In-Win Ultratop K1-C01 HTPC

Vrlo interesantno kućište koje spada u HTPC kategoriju, sa podrškom za Thin Mini-ITX matične ploče. Bez obzira na logična ograničenja zbog kompaktnih dimenzija kućišta, neće biti problema oko sastavljanja konfiguracije koja će pokrenuti i najzahtevnije video fajlove.

Na testu smo imali veoma interesantno kućište koje spada u HTPC kategoriju, a radi se o nečemu što se ne viđa baš tako često. In-Win model Ultratop K1 odgovara takozvanom Thin Mini-ITX formatu, što je vrlo interesantna varijanta koja pored impresivno malih dimenzija Mini-ITX matičnih ploča znači i to da je veoma niskog profila (kućište je debljine od svega 42mm! Ovakvo kućište će biti odličan izbor za one koji planiraju jednostavnu HTPC konfiguraciju koja treba da se uklopi u neki manji prostor, a koliko je K1 kompaktan, najbolje svedoči to da će većina prvo pomisliti da se radi o nekom stand-alone DVD plejeru.

Ključne karakteristike

  • Interesantan, minimalistički dizajn
  • Veoma kompaktne dimenzije
  • Podržava Thin Mini-ITX matične ploče
  • Eksterno napajanje

Utisak kvare

  • Ograničeni izbor matičnih ploča

Specifikacija

  • Format: Thin, Mini-ITX
  • Uređaji: interno 2.5" x1, eksterno 5.25" x1 Slim
  • Napajanje: 120W, eksterno
  • Dodatno: 2x USB2.0, Mic-in, Audio-out, IR prijemnik, prostor za zvučnike
  • Dimenzije: 42 x 430 x 215 mm

In-Win Ultratop K1-C01 HTPC

Pomenuli smo Thin Mini-ITX format i specifično malu visinu kućišta, a evo da odmah objasnimo i o čemu se radi: u ovo kućište neće moći da se instalira bilo koja Mini-ITX matična ploča, već će na sajtu proizvođača morati da se pogleda lista podržanih modela. Evo nekih od modela koji su provereno kompatibilni: ASRock H81TM-ITX R2.0, ASRock H81TM-ITX, ASUS Q87M-E, ASUS H81T, ASUS H81T R2.0, Gigabyte GA-Q87TN, Gigabyte GA-H87TN, Gigabyte GA-B85TN, Gigabyte GA-H81TN i toplo savetujemo da ukoliko niste 100% sigurni, dobro proverite pre kupovine. Ono što korišćenje matične ploče iz ove kategorije uslovljava jeste korišćenje SO-DIMM memorije (dakle iste one koja se koristi kod laptop računara), pošto regularna memorija jednostavno ne bi mogla da stane po visini. Slična je priča za PCI kartice za ekspanziju, pa iako matična ploča (u test konfiguraciji koja je došla već instalirana u ovo kućište) ima jedan PCIe x1 slot na raspolaganju, visina kućišta nije dovoljna čak ni za Low Profile karticu.

Kućište ima metalnu šasiju sa plastičnim gornjim poklopcem i prednjom stranicom, a plastika je u crnom mirror finišu koji znači da će morati da se pazi na otiske prstiju. Napred vidimo Power taster sa statusnim diodama (plave boje), dva USB 2.0 porta (postoji poklopac i opcija za dodavanje još dva USB porta napred), prorezi za zvučnike, 3.5mm audio konektori, kao i maske ispod kojih mogu stati Card reader i optički uređaj u Slim formatu. Tu je i IR senzor koji će omogućiti korišćenje nekog univerzalnog daljinca, što je vrlo praktično kod HTPC konfiguracija. Sa gornje strane, postoji i manji plastični poklopac koji se skida ukoliko se bude instaliralo posebno postolje za monitor. Posle otvaranja kućišta (skida se cela gornja stranica), potrebno je skinuti još jedan manji, zaštitni poklopac od lima, posle čega možemo videti kako je cela konfiguracija uredno spakovana. Pažnju nam privlači jedan dostupan USB port koji kućište ima sa unutrašnje strane (može se recimo iskorititi za WiFi ili Bluetooth adapter), kao i to da u ovom slučaju imamo instaliran SSD disk koji se čini sjajnim izborom, posebno pošto prostora ima samo za 2.5" disk. Ovo kućište koristi poseban sistem hlađenja, koji je sličan onome sa laptopa (stim što je ipak nešto većih dimenzija i ozbiljniji), i koji koriste tri bakarne heat-pipe cevi i blower tip ventilatora.

Rezime

Jasno je da ovakvo kućište ima malo specifičniju publiku, konkrektno one koji planiraju HTPC kućište i koji neće imati problem sa prilično ograničenim izborom matične ploče. Bez obzira na to, videli smo da se može sastaviti prilično dobra konfiguracija koja će bez problema reprodukovati video visoke rezolucije. Interesantan dizajn, dobro hlađenje i uprkos formatu ipak solidan broj opcija na raspolaganju su ono što će In-Win Ultratop K1 izdvojiti iz ne tako brojne konkurencije.

Conclusion

It is clear that such a case has a specific audience, i.e., those who plan an HTPC case and who will not have a problem with a rather limited choice of motherboards. Regardless of this, a good configuration can be made that will easily run high-definition video. An interesting design, a good cooling, and a solid number of available options despite the format are the characteristics that will make the In-Win Ultratop K1 standing out from a scarce competition.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 100€

MID9 ustupio: In-Win Ultratop K1-C01 HTPC
zvanični sajt: mid9.rs