IBM predvodi globalnu inicijativu „Call for Code“ čiji je cilj bolja priprema za prirodne nepogode

PARIZ – VIVA TECHNOLOGY KONFERENCIJA – 24. maj 2018: Kompanija IBM (NYSE: IBM) danas je sa partnerima pokrenula globalnu inicijativu pod nazivom Call for Code. Ova inicijativa predstavlja najveći i najambiciozniji poduhvat do sada kojim se povezuju start-up preduzeća, akademske i poslovne zajednice u cilju zajedničkog rešavanja jednog od gorućih društvenih pitanja našeg vremena: sprečavanje, reagovanje i oporavak od prirodnih nepogoda.

Džini Rometi (Ginni Rometty), predsednica i izvršna direktorka kompanije IBM, prilikom obraćanja na VivaTech konferenciji u Parizu pozvala je tehnološku zajednicu da se uključi u izgradnju bolje budućnosti, ukazujući na posvećenost tehnologije kompanije IBM i ulaganje 30 miliona dolara u narednih pet godina u globalnu inicijativu Call for Code. Cilj ove inicijative je da okupi sve zainteresovane strane kako bi na što bolji način iskoristili podatke, AI (veštačku inteligenciju), blockchain, cloud i IoT (internet stvari) tehnologije radi rešavanja najvećih društvenih izazova.

„U kompaniji IBM koristimo snagu tehnologija kao što su AI, blockchain, IoT i cloud kako bismo se nosili sa najvećim izazovima u poslovanju,“ izjavio je Bob Lord direktor odeljenja za digital u kompaniji IBM. „Sada uz inicijativu Call for Code pozivamo sve zainteresovane strane da nam se pridruže i da počnu koristiti ove vodeće tehnologije kako bi pomogli pojedincima, svojim zajednicama i društvu.“

Kroz Call for Code inicijativu, kompanije IBM i David Clark Cause udružuju snage sa Ujedinjenim nacijama i oslanjaju se na njihov specifičan pristup humanitarnim akcijama. Ova inicijativa takođe uzima u obzir i nove modele pružanja podrške žrtvama nepogoda - koje primenjuje američki Crveni krst – koji su izuzetno značajni posebno kako je 2017. godina zabeležena kao godina sa rekordnim brojem katastrofa uključujući požare, poplave, zemljotrese i oluje.

Kako pristupiti Call for Code inicijativi:

  • Zainteresovani se mogu registrovati već danas na: Callforcode.org.

  • Projekte mogu predati pojedinci ili timovi od pet osoba, u periodu od 18. juna do 31. avgusta 2018.

  • U septembru će biti izabrano 30 polufinalista. Istaknuti žiri, uključujući i neke od najznačajnijih svetskih stručnjaka iz ove oblasti, u konkurenciji od troje finalista izabraće pobedničko rešenje.

  • Pobednik će biti objavljen u oktobru 2018. godine tokom koncerta i dodele nagrada koju organizuje kompanija David Clark Cause.

Dodatne detalje, raspored događaja i treninga kao i više informacija o inicijativi Call for Code možete pronaći na: http://www.developer.ibm.com/callforcode.