Hantol HC-9803SBK

Novo ime na našem tržištu, Hantol nije ime nekog leka, već kompanije iz Kine koja u svojoj ponudi ima veliki broj periferija veoma povoljne cene. Ovo kućište je standardni Midi Tower, sa ugrađenim napajanjem snage 500W, veoma povoljne cene i nešto slabijeg kvaliteta plastike koja je korišćena u izradi.

Hantol je novo ime na našem tržištu, a znamo samo da se radi o kompaniji iz Kine, i ono što na prvi pogled možemo reći je da se radi o proizvođaču računarskih periferija vrlo povoljne cene. Prvo što smo dobili na testiranje jesu kućišta, a model HC-9803SBK je jedno od boljih, koje dolazi sa već ugrađenim napajanjem od 500W. Ovo kućište je namenjeno manje zahtevnim korisnicima kojima treba što jeftiniji model uz koji ide i napajanje, i jasno je da nije cilj bilo kakva konkurencija poznatijim proizvođačima, već pozicioniranje u osnovnoj kategoriji. Ipak, kada se kaže da Midi Tower kućište sa napajanjem od 500W košta oko 28€, sigurno je da će biti onih kojima će to zvučati kao sjajna ponuda.

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljna cena
  • Ugrađeno napajanje od 500W

Utisak kvare

  • Kvalitet plastike nije baš impresivan

Specifikacija

  • Format: Midi Tower
  • Uređaji: 4x 5.25" eksterno, 5x 3.5" interno, 1x 3.5" eksterno
  • Napajanje: 500W Hlađenje: - Napred: 1x80mm (opciono)
  • Pozadi: 1x80mm (opciono)
  • Dodatno: 2x USB, 2x audio
  • Dimenzije: 185 mm (W) x 410 mm (H) x 410 mm (D)
  • Težina: 5.8 Kg (sa napajanjem)

Hantol HC-9803SBK

Kućište je manje više standardnih dimenzija za Midi Tower model, i teži ispod 6Kg zajedno sa napajanjem. Lim od koga je napravljeno je debljine 0.6mm i solidne završne obrade, što se na žalost ne može reći i da plastiku spolja. Iako što se dizajna tiče prednja maska deluje interesantno, plastika deluje malo šupljikavo i ne baš previše kvalitetno. Napred su lepo uklopljeni Power (sa Power diodom u vidu prstena) i Reset tasteri, kao i otvorom za vazduh koji je u obliku neke turbine. Na samom dnu kućišta su dva USB i audio priključka, što možda nije baš najpraktičnija pozicija, pogotovo ako kućište stoji na podu. Sa leve bočne strane vidimo i otvore za ventilaciju, a od bitnih detalja ćemo još reći i da postoji jedna maska za 5.25" optički uređaj.

Bočna stranica se skida odvrtanjem thumbscrew šrafova, i odmah vidimo par stvari: da je napajanje instalirano gore, kao i da na podlozi za matičnu ploču postoji otvor koji će omogućiti da se kuler skida bez skidanja cele ploče, što je pohvalno. Ovo kućište ne dolazi sa ugrađenim ventilatorima, već je to ostavljeno korisniku, a na raspolaganju su po jedno 80mm ležište napred i pozadi. Napajanje se hladi pomoću jednog 80mm ventilatora, a interesantno je da je on postavljen sa zadnje strane, dok sa donje strane nema otvora za vazduh. Dizajn je takav da postoji jedna 12V grana od 16A i (samo) dva eSATA konektora, dok su priključci za grafičku karticu izostali. Mesta ima za pet hard diskova, četiri 5.25" uređaja i jedan eksterni 3.5" kao što je recimo floppy disk. Interesantno je da postoje otvori za cevi vodenog hlađenja, što se retko kad može videti na kućištima ove cene.

Rezime

Ovo kućište nas nije puno impresioniralo kvalitetom materijala spolja, iako je dizajn interesantan (za ovu cenovnu kategoriju), no u suštini, radi se o jeftinom modelu koji dolazi sa napajanjem od 500W koje možda nije baš vrhunskih performansi, ali za one koji gledaju da prođu što jeftinije, neće biti ni tako loša solucija. Nije u pitanju tool-free dizajn, ali kućišta zajedno sa napajanjem košta oko 28€, što je stvarno sjajna cena, tako da je i teško raelno naći neku veću zamerku. Hantol ima još dosta toga u ponudi, pa ćemo se potruditi da što pre vidimo šta se može očekivati od ovog proizvođača i kako se pozicionira u odnosu na druge marke dostupne na nađem tržištu.

Conclusion

We weren’t impressed by this case or the quality of external materials, although the design is interesting (for this price category), but essentially it is a cheap model that comes with 500W power, which may not be exactly top-notch, but for those who are looking to go as cheap as possible this will not be such a bad solution. It is not a toll-free design, but the case along with power costs about 28€, which is a great price, so it is difficult to find an objection. Hantol has much to offer, and we will do our best to see as soon as possible what to expect from this producer and how it is positioned in relation to other brands available on the market.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2011.): 28€

Sampro ustupio: Hantol HC-9803SBK
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs