Godinu dana borbe za digitalnu privatnost

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kompanija Kaspersky je predstavila specijalni alat za prepoznavanje stalkerware-a i spyware-a – 12 meseci od osnivanja Koalicije protiv stalkerware-a. Stalkerware omogućava nekome da špijunira privatni život druge osobe putem pametnog uređaja, i često se koristi kao alat čijim podsredstvom se vrši nasilje nad partnerom. Koalicija protiv stalkerware-a je osnovana u novembru prošle godine kao odgovor na ovu rastuću pretnju. Sa ciljem da se bori protiv zlostavljanja potpomognutog tehnologijom, inicijativa teži ujedinjenju IT bezbednosne zajednice i organizacija koje rade na borbi protiv nasilja u porodici.

U roku od godinu dana, savez je od deset partnera osnivača prerastao u veliku međunarodnu radnu grupu. Certo Software, ECHAP, Nemački institut za tehnologiju i novinarstvo (ITUJ e.V.), Traced Ltd, i WESNET su se nedavno priključili Koaliciji, koja sada broji 26 partnera.

Očuvanje bezbednosti tehnologije za sve

Koalicija smatra da stalkerware predstavlja rastući problem koji će, nažalost, i dalje biti prisutan. Kompanija Kaspersky je tokom 2019. godine, u odnosu na prethodnu godinu, na globalnom nivou otkrila povećanje od 67% kada je reč o upotrebi stalkerware-a na mobilnim uređajima korisnika. Broj stalkerware instalacija širom sveta tokom prvih 10 meseci 2020. godine (od januara do oktobra) dostigao je više od 48.500, što je blizu ukupnom broju (skoro 52.000 instalacija) zabeleženom tokom istog perioda u 2019. godini. Mada je došlo do neznatnog smanjenja u poređenju sa prošlom godinom, malo je razloga za slavlje jer i dalje nema indikacija da stalkerware nestaje.

Stručnjaci kompanije Kaspersky svaki dan uočavaju incidente širom sveta. Bitno je napomenuti da bez obzira na rizik koji moderne tehnologije nose sa sobom, žrtve nasilja ne treba da budu diskriminisane i ne treba da prestanu da koriste svoje uređaje. “Žrtvama nasilja moramo da obezbedimo pristup bezbednom internetu, bezbednim telefonima i uređajima kako bi ostale povezane, zatražile pomoć, i najbitnije, imale snage da donesu najbolje odluke za sebe,” istakla je Rejčel Gibson (Rachel Gibson), glavni specijalista za tehnološku bezbednost u Nacionalnoj mreži za borbu protiv nasilja u porodici.

Kako bi pomogao u zaštiti korisnika od stalkerware-a, Feliks Aime (Félix Aimé), istraživač bezbednosti u globalnom timu za istraživanje i analizu (GReAT) kompanije Kaspersky, razvio je ‘ThinyCheck’ – jednostavni alat za prepoznavanje stalkerware-a i spyware-a instaliranog na pametnim telefonima i tabletima, bez da počinioca učini svesnim toga da se takva provera sprovodi. “Ideja mi se javila na sastanku prilikom diskutovanja o problemu stalkerware-a sa francuskom neprofitnom organizacijom za zaštitu ženskih prava. Grupa je želela da pomogne ljudima koji sumnjaju da je stalkerware pokrenut na njihovim uređajima, bez instaliranja dodatnih aplikacija ili sprovođenja forenzičke analize,” objašnjava Feliks Aime (Félix Aimé).

Ovaj alat otvorenog izvora koji je lak za korišćenje oslanja se na Raspberry Pi, široko pristupačnu platformu. Korišćenjem regularne Wi-Fi konekcije, TinyCheck skenira odlazeći saobraćaj mobilnog uređaja i identifikuje interakcije sa poznatim malicioznim izvorima, kao što su serveri povezani sa spyware-om. Cilj TinyCheck alata jeste da pomogne neprofitnim organizacijama, kao što su provajderi usluga, u pružanju podrške žrtvama nasilja u porodici kako bi se ovi pojedinci i njihova privatnost zaštitili.

Prva verzija alata otvorenog izvora sada je dostupna na https://github.com/KasperskyLab/tinycheck.

Aktivni protiv stalkerware-a “Ovo je prva godišnjica Koalicije protiv stalkerware-a, i radi se o godini u kojoj smo dosta toga naučili. Sada razumemo da stalkerware ne predstavlja samo čisto tehnički problem. IT deo problema nije taj koji je izazovan, već činjenica da moramo da se nosimo sa komercijalnom dostupnošću stalkerware- a, nedostatka regulacija povodom načina njegovog korišćenja i, ono što možda predstavlja najveći problem, činjenicom da su nasilje nad ženama i različiti vidovi onlajn zlostavljanja normalizovani.

Možemo da obezbedimo tehničku obuku o različitim vrstama zlostavljanja potpomognutog tehnologijom za neprofitne organizacije, ali to nije dovoljno – treba biti upotpunjeno poglavljem koje se fokusira na psihološka iskustva žrtava,” komentariše Kristina Šingareva (Kristina Shingareva), direktorka eksternih odnosa u kompaniji Kaspersky. U skladu sa posvećenošću podizanju javne svesti i edukovanju uslužnih organizacija o stalkerware-u, članovi koalicije su se fokusirali na javne događaje i razmenu znanja sa stručnjacima. Najskorije aktivnosti tokom proteklih meseci uključuju onlajn radionicu stručnjaka kompanije Kaspersky na godišnjoj konferenciji Evropske mreže za rad sa počiniocima nasilja (WWP EN) početkom septembra.

Prošlog meseca, kompanija Kaspersky i ostali članovi Koalicije bili su zahvalni na prilici da sklope partnerstvo sa Kancelarijom Ujedinjenih Nacija za drogu i kriminal (UNODC) i telom Ujedinjenih Nacija za prava žena, u cilju organizovanja onlajn događaja povodom problema stalkerware-a. Slično tome, 2. novembra, Forum UN-a o upravljanju internetom je održao virtuelnu sesiju pre samog događaja, na kojoj je nekoliko članova Koalicije protiv stalkerware-a diskutovalo o problemu stalkerware-a. Ovo je organizovano u saradnji sa predstavnikom Europolovog evropskog centra za sajber criminal EC3 kako bi identifikovali načine zajedničke borbe protiv ove rastuće sajber pretnje.

Kako je oktobar takođe mesec posvećen podizanju svesti o sajber bezbednosti u mnogim zemljama, kompanija Kaspersky je organizovala regionalne digitalne događaje namenjene korisnicima sa nemačkog govornog područja kao što su Austrija, Nemačka i Švajcarska, kao i sa engleskog govornog područja u Severnoj Americi. Kompanija Kaspersky se udružila sa dobro poznatim influenserima, kao i stručnjacima za prevenciju uhođenja i borbu protiv digitalnog zlostavljanja, kako bi dosegla do što više ljudi i informisala ih o zlostavljanju potpomognutom tehnologijom i stalkerware- u.

Aktivnosti za 16 dana aktivizma Ujedinjenih Nacija

Kao deo svog kontinuiranog rada, članovi Koalicije su isplanirali nekoliko aktivnosti u cilju pružanja podrške inicijativi 16 dana aktivizma UN-a protiv rodno zasnovanog nasilja, koja će trajati do 10. decembra. To počinje danas, kada će WWP EN otpočeti evropsku kampanju protiv sajber nasilja. Kampanja Odgovorni zajedno 2020, za cilj ima podizanje svesti o sajber nasilju nad ženama i devojčicama. Kompanija Kaspersky je ponosna što podržava ovu kampanju.

Poslednjeg dana inicijative 16 dana aktivizma, 10. decembra, kompanija Kaspersky će organizovati još jedan regionalni onlajn događaj namenjen publici sa francuskog govornog područja kako bi podigli svest o stalkerware-u. Na događaju će se voditi diskusija o tome kako pojedinci mogu da zaštite sebe, sa influenserom i Hubertine Auclert centrom, francuskim neprofitnim članom Koalicije protiv stalkerware-a, koji će takođe učestvovati.

Više informacija o ostalim aktivnostima članova Koalicije možete pronaći na veb-sajtu Koalicije.

Za korisnike koji sumnjaju da su ugroženi delovanjem stalkerware-a, kompanija Kaspersky predlaže sledeće:

  • Kontaktirajte lokalne organizacije za podršku ili policiju. Oni mogu da vam pruže stručnu pomoć ukoliko ste zabrinuti, ili ste pronašli stalkerware na svom uređaju. Na veb-sajtu Koalicije protiv stalkerware-a možete pronaći spisak organizacija za podršku

  • Posetite www.stopstalkerware.org i pogledajte video snimak Koalicije protiv stalkerware-a u kome se nalaze objašnjenja – oba su dostupna na šest jezika ( engleski , francuski, nemački, italijanski, portugalski i španski) – kako biste dobili korisne informacije i bolje razumeli i prepoznali znake upozorenja na stalkerware. U video snimku su navedeni česti pokazatelji koje treba proveriti ukoliko mislite da ste žrtva stalkerware-a, kao i koraci koje treba i ne treba preduzimati.

  • Koristite proverenu sajberbezbednosnu zaštitu, kao što je Kaspersky Internet Security, kako biste izvršili proveru na svom uređaju i otkrili da li je stalkerware instaliran na njemu