Gigabyte GA-H97M-HD3 MicroATX

Naizgled vrlo jednostavna matična ploča u MicroATX formatu, sa dobrim layout-om i odličnim kvalitetom izrade i ugrađenim komponentama. Namenjena je prosečnim i manje zahtevnim korisnicima uz vrlo malo kompromisa.

Gigabyte kao jedan od vodećih proizvođača matičnih ploča ima prilično bogatu ponudu, tako da nas ne čudi što imamo priliku da vidimo još jedan model sa Intel H97 čipsetom. U pitanju je model iz osnovne kategorije, što se lako vidi po specifikaciji ali i ceni, no to ne znači da je bilo nekih velikih kompromisa po pitanju kvaliteta. Sa podrškom za nove Intel LGA1150 procesore, ali i nešto oskudnijih opcijama za proširenje, ova ploča je definitivno namenjena malo manje zahtevnim korisnicima. Ipak, i tako predstavlja odličnu kupovinu za one koji se neće baviti overklokom.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada i komponente
  • Kompaktne MicroATX dimenzije
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Samo dva memorijska slota

Specifikacija

  • Format ploče: MicroATX
  • Čipset: H97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 2x DIMM, Max. 16GB 1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10)
  • Slotovi: 1x PCI Express 3.0 x16 Slot (x16), 2x PCI Express 2.0 x1, 1x PCI
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC887 Audio Codec)
  • Konektori: PS/2, GLAN, 6 USB 3.0 portova (4 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 6x USB 2.0 (2 pozadi, 4 preko ploče), 3x 3.5mm audio, D-Sub, DVI, HDMI, serijski i paralelni port

Gigabyte GA-H97M-HD3

Ovo je ploča standardnih MicroATX dimenzija, prilično jednostavne izrade i nema puno toga što bi poremetilo sasvim solidan layout. U startu vidimo da je PCB u usvojenoj crnoj boji i znamo da je u pitanju novi dizajn PCB-a koji sprečava skupljanje vlage i nastajanje kratkog spoja. Pored kvalitetnih Solid kondenzatora, imamo i Low RDS(on) MOSFET elemente, ali recimo i 15-mikronsku pozlatu kontakta CPU socket-a, što je sve očekivano pošto znamo da se radi o ploči iz Ultra Durable serije za koju je ovaj kvalitet izrade karakterističan. Pomenućemo i Anti-Surge IC i ugrađenu zaštitu od elektrostatičkog pražnjenja za LAN i USB portove, što je još jedan pokazatelj o kvalitetu ove ploče. Layout je prilično logičan, sa konektorima koji su raspoređeni uz same ivice ploče, tako da će biti pristupačni za instalaciju kada je ploča već u kućištu.

Na raspolaganju su dva memorijska slota, za maksimalno 16GB RAM-a, uz podršku DDR3 memorije 1600/1333MHz, što baš i nije tako impresivno, no sasvim dovoljno za najveći broj prosečnih korisnika. Ukupno imamo 6 SATA konektora sa podrškom za 6Gbps standard i RAID 0,1,5 i 10 konfiguracije. Pored jednog PCIe x16 slota koji će služiti za proširenje kada je grafika u pitanju, tu su još i dva PCIe x1 slota i jedan klasičan PCI slot, što je dobar izvor i raspored za ploču MicroATX formata. Za slučaj da odaberete procesor sa integrisanom grafikom, na raspolaganju su D-Sub, DVI i HDMI konektori sa zadnje strane. Po pitanju USB-a, imamo po 6 USB portova za USB 3.0 i 2.0 standard, ali i COM i Parallel port header-e na ploči. Od ostalih specifičnosti vezanih za ploču, tu su dva fizički odvojena BIOS čipa, koja možda i nisu toliko neophodni za mode ove kategorije, no nije loše imati i taj backup za slučaj da iz nekog razloga jedan BIOS postane nedostupan ili corrupted.

Rezime

Za ploču osnovne kategorije, ovaj MicroATX model ima dosta toga da ponudi, počevši od vrlo kvalitetne izrade i upotrebljenih komponenti, pa do dobrog layout-a i dostupnih opcija. Iako bi voleli da vidimo četiri umesto dva memorijska slota, realno, 16GB RAM-a će najvećem broju kupaca biti više nego dovoljno. Nema puno opcija vezanih za overklok, što je i očekivano pošto joj to ipak nije namena. Bez obzira na to, za oko 70€ koliko košta, ova ploča je odličan izbor za one koji sastavljaju konfiguraciju koja treba da stane u neko manje kućište.

Conclusion

For the board of the basic category, this MicroATX model offers a lot, starting with the high build quality and excellent components up to a good layout and available options. Although we would like to see four instead of two memory slots, 16GB of RAM is going to be enough for the majority of buyers. There are no many overclocking options, as expected since that is not the purpose of this card. At the price of 70 Euros, this board is an excellent choice for those who plan a configuration that needs to fit in a smaller case.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 80€

Pin Computers ustupio: Gigabyte GA-H97M-HD3
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.