Gigabyte GA-B85-HD3 2.0

Jednostavna matična ploča za Intel LGA1150 podnožje, bez puno toga dodatnog. Ipak, sasvim je dobrog kvaliteta izrade i performansi koje će sasvim opravdati cenu koja je prilično povoljna.

Gigabyte u svojoj ponudi ima stvarno veliki broj raznih matičnih ploča i ponekad nije baš lako ispratiti sve dostupne modele. Vrlo često se desi i da zbog onih skupljih i generalno interesantnijih ploča moramo naknadno da se vratimo i na malo klasičnije modele, baš kao što je slučaj sa GA-B85-HD3 2.0. U pitanju je Intel B85 čipset, inicijalno deo Business serije, sa podrškom za procesore sa LGA1150 podnožjem, od Celeron i Pentium modela, pa do Core najbržih i7 modela. Ova ploča spada u jednostavnije modele, bez puno naprednih opcija, ali dovoljno kvalitetne izrade da će biti sasvim dobar izbor za prosečne i manje zahtevne korisnike, posebno zbog prilično dobre cene.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada, GIGABYTE Ultra Durable 4 Plus
  • Dobre performanse
  • Podrška za najnovije Intel Core procesore LGA1150 podnožja
  • Odlična cena

Utisak kvare

  • Nešto skromnije opcije

Specifikacija

  • Format ploče: ATX
  • Čipset: B85 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB DDR3 1600/1333 MHz
  • Kontroleri: 4x SATA 6Gb/s, 2x SATA 3Gb/s
  • Slotovi: 1x PCIe 3.0 x16 (x16), 1x PCIe 3.0 x16 (x4), 2x PCIe 2.0 x1, 2x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC892 Audio Codec, 7.1-channel
  • Konektori: PS/2, GLAN, 8 USB 2.0 portova (4 porta pozadi i 4 preko konektora na ploči), 4x USB 3.0 (2 pozadi, 2 preko ploče), 6x 3.5mm audio, D-Sub, DVI, HDMI, Parallel COM header na ploči

Gigabyte GA-B85-HD3 2.0

Ovo je model standardnog ATX formata, i u kompletno crnoj boji što i nije toliko karakteristično za Gigabyte. Layot je prilično dobar, stim što bi više voleli da su SATA konektori položeni, pošto se može desiti da malo duža PCI kartica napravi problem kod priključivanja konektora. Imamo ukupno četiri memorijska slota, za maksimalno 32GB DDR3 RAM-a uz podržane brzine od 1333 i 1600MHz, što baš i nije toliko impresivno, no ukoliko ne planirate overklok (a ova ploča i nije za to pravljena) i kupovinu nekih egzotičnih memorijskih modula, i to će biti sasvim odgovarajuće. Primećujemo da prostor oko ležišta procesora nije baš toliko zauzet kao što je to slučaj kod skupljih i naprednijih matičnih ploča, te da Hybrid digital power engine sistem napajanja nije baš previše složen. Ipak, to se svakako neće odraziti na stabilnost prilikom svakodnevnog korišćenja gde se ne testira izdržljivost.

Ploča je dosta dobrog kvaliteta izrade za svoju kategoriju, i proizvođač je upotrebio Solid kondenzatore i Low RDS(on) MOSFET elemente koje vidimo i na skupljim modelima ploča. Tu su i dva odvojena BIOS čipa, tako da se ne može desiti da ne može da se podigne sistem ukoliko flešovanje nove verzije BIOS-a krene naopako ili se pretera u eksperimentisanju. Ovaj model podržava ukupno 6 SATA konekcija (četiri koje podržavaju 6Gb/s i dve koje podržavaju 3Gb/s standard), uz ukupno 12 USB konekcija. Što se tiče PCI slotova, tu su dva PCIe x16 (rade na x16 i x4 linije), kao i po dva PCIe x1 i klasična PCI slota, što je sasvim dobar raspored za ploču ove generacije. Ostatak konfiguracije čine ugrađeni gigabitni LAN adapter kao i integrisana Realtec ALC892 zvučna kartica. Ovo je manje više uobičajena oprema i nema ničega što bi odskakalo od proseka. Dodatno, ova ploča ima na raspolaganju D-Sub, DVI i HDMI video izlaze, za grafičku karticu koja dolazi integrisana na procesoru.

Rezime

Iako nije na raspolaganju puno toga kada su u pitanju BIOS opcije, ova ploča nudi prilično dobar set opcija za osnovne korisnike koji i nemaju neke posebne zahteve. Kvalitet izrade je dosta dobar, sa komponentama koje se često nalaze i u skupljim pločama, tako da po tom pitanju nema nikakvih primedbi. Iako B85 čipset nije toliko interesantan naprednijim korisnicima, svima koji nemaju neke posebne zahteve već traže jednostavnu osnovu za Intel LGA1150 procesore, ovo može biti prilično dobar izbor s obzirom na cenu koja je prilično pristupačna.

Conclusion

Although there is not much available in terms of BIOS options, this board offers a good set of options for basic users who do not have special requirements. The build quality is quite good, with components often found in expensive boards, so it is beyond reproach. Although B85 chipset is not interesting to advanced users, for those who have no special requirements but seek for a simple basis for Intel LGA1150 processors, this may be a good choice considering the affordable price.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 75€

Pin Computers ustupio: Gigabyte GA-B85-HD3 2.0
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.