Gembird WNP-UA-001 Mini USB WiFi

Zgodan dodatak za sve koji imaju eventualnih problema sa WiFi-jem na laptopu ili im za desktop treba što jednostavnije rešenje. Cena je veoma povoljna i spada među najniže.

USB WiFi adapteri su prilično popularan dodatak iz dva razloga: prvo zato što su vrlo kompaktni i drugo zbog vrlo povoljne cene, tako da predstavljaju i najjednostavniji način da se računar umreži bežičnim putem. Bez obzira da li je u pitanju laptop računar kome iz nekog razloga WiFi ne radi ili desktop računar do koga nije zgodno provlačiti LAN kabl. U svakom slučaju, znamo da postoje dve verzije WiFi adaptera koji se mogu nabaviti, interne u vidu PCI kartice (dakle za desktop računare) i eksterne u vidu USB adaptera raznih oblika i veličina, koji su zgodni za upotrebu u bilo kojoj varijanti. Osnovna razloga (osim činjenice da je USB adapter dosta lakše instalirati nego PCI karticu) je to što najveći broj USB adaptera ima integrisanu antenu, što i utiče na kvalitet signala. Gembird model je dosta manji čak i od prosečnih USB adaptera i to je njegova osnovna prednost.

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Slabiji signal od proseka

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Konektori: USB 2.0
  • Bezbednost: 64/128-bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK

Gembird WNP-UA-001

Ovaj USB adapter je dimenzija 19x15x6mm i teži svega 5g, tako da je odmah jasno da se radi o izuzetno kompaktnom kućištu koje najviše podseća na nano USB adaptere koji se koriste za miševe i tastature. Poenta je da bukvalno koji milimetar viri iz USB porta, tako da se verovatno neće ni videti ni primetiti. Ovo može biti najbolje za one kojima ne radi WiFi na laptopu, a zamena je skupa, a sa druge strane im ne treba adapter koji će da viri i kvari linije laptopa. Iako sa druge strane ovako male dimenzije znače i da će sigurno prijem signala biti slabiji, u nekim prosečnim uslovima korišćenja neće biti problema, no ako ste tamo gde je slab signal i sa full size antenom, onda ovako nešto nije baš najbolji izbor.

Karakteristike uređaja su manje više prosečne i radi se o modelu koji radi na 2.4GHz interfejsu i sa maksimalnim protokom od 150Mbps, dakle u pitanju je takozvana 802.11n lite varijanta. Ovo ne znači ništa kada je u pitanju brzina pristupa internetu, ali ukoliko vam je bitna brzina transfera podataka u okviru lokalne mreže, bolje tražite neki 802.11n sa 300Mbps protokom. Instalacija ovog adaptera je krajnje jednostavna i samo ga treba priključiti na slobodan USB 2.0 port i instalirati poslednju verziju drajvera, a neće biti problema ni sa najnovijim verzijama popularnih operativnih sistema. Posle toga, bez restartovanja, može odmah da počne da se koristi. Kao što je i očekivano, podržani su standardniu sigurnosni protokoli, uz podršku i za WPS (WiFi Protected Setup).

Rezime

Ovaj adapter je veoma povoljne cene koja će sigurno odgovarati svima, i predstavlja praktičnu periferiju koja se može uvek imati pri ruci pošto se nikada ne zna kada može zatrebati. Uprkos potencijalnom problemu sa prijemom slabijeg signala, ovo je verovatno i jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih Wireless apdatera koji se mogu nabaviti.

Conclusion

This affordable adapter will suit everyone, and it is a practical and useful peripheral. Despite the potential problems regarding receiving of a weaker signal, this is one of the simplest and least expensive Wireless adapters.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2013.): 9€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird WNP-UA-001
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs