Gembird MIC-201

Ovo je gadget namenjen onima koji vole da pričaju korišćenjem računara ili snimaju zvuk sa svog laptopa. Glavna namena je za zamenu nezgodno postavljenih mikrofona koji ne hvataju zvuk kako treba. Za oko 2€, dobija se mikrofon koji se može usmeriti ka izvoru zvuka.

Znamo da svi laptopovi imaju ugrađene mikrofone, ali isto tako znamo i koliko to nekada nije baš savršeno realizovano rešenje, pa se zvukovi veoma slabo hvataju i najčešće je više izvor frustracije nego zadovoljstva. Upravo u tim slučajevima može dobro doći nešto kao što je MIC-201. Ovo je vrlo praktičan dodatak koji dosta može značiti u situacijama gde ugrađeni mikrofon prosto ne može da uhvati dobro zvuk. Treba doduše imati na umu da je takođe u pitanju omnidirekcioni mikrofon, što znači da nije usmeren, te da u bučnom okruženju i neće biti toliko dobar izbor.

Ključne karakteristike

  • Prilično niska cena
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 3.5mm
  • Osetljivost: - 54 +/- 3 db
  • Frekventni opseg: 100 Hz - 5 kHz
  • Tip mikrofona: Unidirectional

Gembird MIC-201

Mikrofon je veoma kompaktnih dimenzija, svega 58 x 30 x 13 mm, i valjkastog je oblika, sa 3.5mm konektorom koji je postavljen pod pravim uglom. Pošto je ovako mali, lako će moći da se ponese bukvalno bilo gde, mada bi bilo dosta bolje da je konektor smešten na zglobu tako da se može kompletno ispraviti ili saviti. Dobra stvar kod ovog mikrofona je to što nema nikkavih pokretnih delova, niti bilo čega što se može pokvariti, pa ovako nešto može vrlo lepo poslužiti onima koji su stalno u pokretu i kojima se dešava često da neki delovi opreme stradaju u transportu ili zbog uslova korišćenja.

U pakovanju se ne dobija bukvalno ništa, ali pošto nema instalacije drajvera niti nedoumica kako se koristi, to i nije čudno. Mi bi ipak voleli da se dobije produžni kabl i postolje za ovaj mikrofon, čime bi mogo lepo da se koristi za snimanje intervjua, bez pomeranja laptopa. Ovaj mikrofon nije nešto posebno osetljiv, dakle zaboravite na detalje i finese kod zvuka, već je predviđen da pruži u startu bolji zvuk od ugrađenog mikrofona na laptopu, koji vrlo često ume da se nađe na nezgodnom mestu. Ima i novijih laptopova koji imaju stereo zvučnike, no za one sa malo starijim modelima, ovaj eksterni mikrofon može biti sjajan izbor.

Rezime

Iako ova periferija košta samo 2€, može biti stvarno sjajan izbor za one koji imaju problem sa snimanjem zvuka, koji će se u ovom slučaju rešiti na najjednostavniji način. Iako je upotreba ograničena na modele laptopova koji imaju 3.5mm konektor za mikrofon na nekom pristupačnom i praktičnom mestu (što recimo prednja strana laptopa svakako nije), cena je takva da možemo samo da damo preporuku.

Conclusion

Although this peripheral costs just 2 Euros, it is a great option for those who have problems with sound recording, because they will be resolved in the simplest way. Although the usage is limited to laptop models with a 3.5mm microphone in an accessible and convenient place (the front side of the laptop certainly is not), the price is such that we can only give a recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2013.): 2€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird MIC-201
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs