Gembird JPD-ST02 Double vibration

Odlična prilika da se dođe do dobrih gamepad-ova koji podržavaju USB interfejs (dakle za PC) i vibracije. Ukoliko vam odgovara da idu u kompletu i da su spojeni sa računarom jednim kablom, ovako nešto definitivno treba da uđe na listu za uži izbor.

Gamepad-ovi su nezamenljvo oružje kod mnogih igara, i često se srećemo sa problemom oko izbora odgovarajućih modela pošto ih jednostavno ima dosta u prodavnicama. Za Gembird znamo da ima par modela u ponudi i da su prilično povoljnih cena. JPD-ST02 je komplet od dva gamepada koji su namenjeni korišćenju na PC računaru, pošto imaju USB interfejs. Dodatno, oba kontrolera podržavaju vibracije, tako da je ovaj komplet stvarno best-buy varijanta za one koji traže što povoljnije gamepadove, a ne žele da se odreknu vibracija, koje definitivno dosta znače u igrama.

Ključne karakteristike

  • Zauzimaju samo jedan USB port
  • Podržane vibracije
  • Odlična cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tasteri: 8 programibilnih, D-Pad, 4 trigger
  • Kontroleri: dva analogna džojstika
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: Vibration feedback

Gembird JPD-ST02 Double vibration

Odmah vidimo da je da je po pitanju dizajna proizvođač inspiraciju pozajmio od sada već ikoničnog Playstation gamepad-a, tako da onima koji su ga već koristili neće trebati ni malo vremena za navikavanje. Kontroleri su napravljeni od plastike dosta dobrog kvaliteta, fino leže u rukama i deluju solidno izdržljivo, što je uvek prilično bitna stvar za igračke kontrolere. Vreme će pokazati koliko će intenzivnu upotrebu preživeti bez problema. Možda bi bilo dobro da rukohvati imaju neku teksturu kako ne bi proklizavali, ali to je već rezervisano za malo skuplje modele, dok u ovom slučaju dva gamepada dobijate po ceni koja je niža od 12€, što je stvarno veoma povoljno.

Jedna od zanimljivosti koje prate ovaj model je i to što su gamepadovi međusobno spojeni kablom. Ideja je da se zauzme samo jedan USB port na računaru, a iako to jeste praktično, ipak bi voleli da su razdvojeni. Dužina kabla je 140cm (od USB konektora do gamepadova), stim između samih kontrolera ima 90cm kabla. Kontroleri imaju na sebi po jedan 4-smerni D-pad sa leve strane, četiri akcijska tastera sa desne (označeni brojevima 1, 2, 3 i 4), po dva analogna džojstika i tri dodatna tastera sa gornje strane. Trigger ili shoulder tasteri su sa zadnje strane, ima ih četiri (po dva sa svake strane) i pozicionirani su tako da se lako pritiskaju kažiprstom.

Rezime

Ono što je najbitnije u ovom slučaju jeste podrška za vibracije koje rade odlično, kao i to da neme nikakve posebne instalacije drajvera niti softvera za podešavanja. Ukoliko sama igra podržava gamepad, radiće bez problema. Ono što možemo reći je da nismo primetili neke velike razlike u odnosu na dosta skuplje modele, te da Gembird JPD-ST02 zaslužuje preporuku. Gembird se odlično pokazao sa periferijama koje koštaju samo delić onoga što poznatiji proizvođači naplaćuju za svoje modele, uz performanse koje uopšte ne zaostaju.

Conclusion

The most important thing in this case is the force feedback support that works well; there is no need to install some special drivers or software settings. If the game itself supports the gamepad, it will work with no problems at all. We did not notice any major differences compared to the much more expensive models, so the Gembird JPD - ST02 model deserves a recommendation. Gembird performed well with peripherals that cost less than models of the well-known manufacturers, while its performance is not lagging behind.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2014.): 11€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird JPD-ST02 Double vibration
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs