Gembird JPD-Android BT Gamepad

Interesantan gaming kontroler namenjen za korišćenje uz mobilne telefone. Koristi Bluetooth interfejs i ima ugrađenu Li-Ion bateriju. Lako se povezuje i pruža vrlo dobru ergonomiju, uz kontrole koje su dosta zgodnije za korišćenje u odnosu na on-screen kontrole.

Gembird ima dosta toga u svojoj ponudi, a bitno mesto zauzimaju i gaming periferije. Među brojnim kontrolerima koji se mogu pronaći, ovoga puta smo odabrali interesantan model JPD-Android Bluetooth, gamepad namenjen za korišćenje uz Android telefone. Interesantno je da proizvođač navodi da je gamepad kompatibilan i sa iOS uređajima i to sa operativnim sistemom u 7.0 verziji, dok na žalost nismo imali mogućnosti da proverimo da li radi i sa najnovijom verzijom. Ipak, fokus je kako se čini na Android modelima telefona, i onima koji vole da se igraju na telefonu.

Ključne karakteristike

  • Bluetooth bežični interfejs
  • Jednostavno korišćenje
  • Pristojna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tasteri: dva 4-smerni D-Pad, 2 triggera
  • Kontroleri: dva analogna džojstika
  • Interfejs: Bluetooth 4.0, domet 10m
  • Baterija: 350mAh Li-Ion
  • Dodatno: Dvostruke vibracije

Gembird JPD-Android Bluetooth Gamepad

Ovaj gamepad je prilično kompaktnih dimenzija, tako da bez problema može stati i u džep pantalona, a na žalost tačne brojke nismo pronašli u specifikaciji. Bitno je da je gamepad lagan i kompaktan, kao i to da ima ugrađenu Li-Ion bateriju kapaciteta od 350mAh, dovoljnu za oko 5h korišćenja. Gamepad je napravljen od prilično kvalitetne plastike u plavooj boji i glossy finišu na kome se ne vide otisci prstiju. Iako nema malo izraženije rukohvate (što je i normalno pošto je dosta kompaktniji od regularnih modela), ovaj gamepad sasvim dobro leži u rukama, mada naravno, ne može baš da se poredi sa full-size modelima po pitanju udobnosti na duže staze.

Sistem montaže telefona je vrlo jednostavan: na sredini imamo teleskopsko postolje koje se podešava po visini, a u njega se u landscape položaju može postaviti telefon maksimalne širine od 88mm (oko 3.5") što znači da bi i malo veći modeli trebali da stanu bez problema, mada uvek savetujemo da ipak ponesete telefon sa sobom i isprobate na licu mesta. Uparivanje sa telefonom je jednostavno, treba samo pratiti kratko uputstvo i u roku od par sekundi će telefon pronaći gamepad i povezati se. Za punjenje baterije je tu jedan MicroUSB port, za šta se u pakovanju dobija i poseban USB kabl.

Rezime

Ovaj gamepad ima na raspolaganju dva analogna džojstik tastera koji su prilično plitki, po četiri akcijska tastera sa svake strane, ukupno tri funkcijska tastera (Home, Select, Start) i par statusnih dioda sa gornje strane, dok pozadi imamo i uobičajene trigger tastere. Gamepad se odlično pokazao i nismo imali problema da najpopularnije igre poteramo i definitivno je zgodniji za korišćenje od on-screen kontrola. Ovo je odličan dodatak onima koji telefon koriste najviše za igranje, pošto se dobijaju vrlo funkcionalne kontrole i dosta udobnije igranje u odnosu na to kada se koriste kontrole na ekranu telefona.

Conclusion

This gamepad has two shallow, analog joystick buttons, four action buttons on each side, a total of three function keys (Home, Select, Start) and a pair of status LEDs on the upper side, while on the back there are common trigger buttons. Gamepad performed well and we had no problem playing the most popular games and it is definitely nicer to use than on-screen controls. This is a great addition for those who use the phone mostly for gaming, as functional controls and more comfortable playing is provided in relation to when using the controls on the phone screen.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 25€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird JPD-Android Bluetooth Gamepad
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs