Fleksibilni Lenovo Yoga Tablet 2

Yoga 2 kompanije Lenovo donosi unapređeni dizajn postolja koje sada nudi još jedan režim korišćenja: Hang, pošto se može okačiti da visi. Odličan hardver i ekran, nešto snažnija baterija, sve to rezultuje odličnim rezultatima i impresivnom autonomijom.

Lenovo Yoga tableti su postali praktično kategorija za sebe i ovaj proizvođač se sjajno dosetio kako da unese malo neophodnih novina. U pitanju je karakterističan dizajn kod koga tablet ima praktično četiri načina korišćenja (odnosno položaja, da budemo precizniji): Hold, Tilt, Stand i Hang. Hold je klasično držanje tableta u ruci, u landscape položaju (pošto se ipak radi o 10" modelu), Tilt već koristi postolje koje se namesti tako da laptop stoji položen na ravnoj površini pod malim uglom, što je zgodno za rad odnosno kucanje, Stand je položaj u kome tablet stoji uspravno pomoću ugrađenog postolja što je vrlo zgodno recimo za gledanje filmova i na kraju Hang (što je novina) gde se pomoću rupice na postolju tablet može jednostavno okačiti da visi bilo gde.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn, veoma praktično postolje
  • Odlične performanse
  • Vrlo kvalitetan 10" IPS ekran
  • Natprosečno dobra autonomija

Utisak kvare

  • Korisniku dostupno samo 10GB interne memorije

Specifikacija

  • Procesor: Intel Atom Z3745 (1.33GHz, 2M Cache)
  • Memorija: 2GB LPDDR3 1067MHz , 16GB eMMC, MicroSD
  • Ekran: 10.1 inch 16:10, 1920x1200 pixel, capacitive (10), IPS, glossy
  • Konekcije: WiFi 802.11 a,b,g,n, Bluetooth 4.0, Micro USB (OTG), 3.5mm headset, Miracast
  • Dodatno: accelerometer, pedometer, position sensor, ambient light sensor, magnetic field sensor, compass, GPS+Glosnass, Stereo zvučnici
  • Baterija: Lithium-Ion, 9600 mAh, 3 cells
  • Kamera: 1.6MP (Front), 8MP AF(Back)
  • Dimenzije: 7.2 - 21 x 255.4 x 183.3 mm
  • Težina: 619g
  • Operativni sistem: Android 4.4 KitKat

Lenovo Yoga Tablet 2 1050F

Tablet je dimenzija osnove 255.4x183.3mm sa debljinom koja ide od 7.2mm u prednjem delu do 21mm pozadi. Dizajn je specifičan i već viđen kod prethodnih Yoga modela, a od konkurencije se razlikuje najviše po specifičnom postolju koje je ugrađeno u samo kućište tableta, zbog čega i jeste nešto veće debljine sa jednog kraja. Ipak, to je doprinelo da bude jedan od retkih 10" tableta koji se veoma jednostavno i prijatno može držati jednom rukom pošto je cela jedna, duža, ivica tableta zaobljena, sa delom koji se lako rotira oko osnove i pruža mogućnosti postavljanja na različite načine. Ovo je stvarno vrlo jednostavan "trik" ali i jedna od stvari zbog kojih se toliko razlikuje od konkurencije. Ovo je verovatno bio i razlog zašto je Yoga 2 za nijansu teža od konkurentskih 10" modela sa svojih 619g.

Kvalitet izrade tableta je veoma dobar i korišćena je kombinacija aluminijuma (postolje) i srebrne mat plastike, sa završnom obradom koja je u rangu Premium tableta sa tržišta. Cilindrični deo koji je karakterističan za Yoga modele omogućava i da se koriste stereo zvučnici koji su dobili više prostora i zvuče osetno bolje u odnosu na prosek, ali i više prostora za bateriju koja je kapaciteta 9600mAh. Generalno, ovo je elegantan uređaj koji ima crni okvir oko ekrana i glossy zaštitni sloj, i definitivno će privući pažnju gde god da se bude koristio. Prateće pakovanje je kao i uvek kod sličnih modela, prilično oskudno i dobijaju se samo kratko korisničko uputstvo, adapter za napajanje i USB kabl.

Što se tiče fizičkih tastera, tu su samo Power (zgodno uklopljen u cilindrični deo kućišta gde je postolje) i Volume tasteri, jedan MicroUSB konektor (koji služi i za punjenje baterije) i jedan 3.5mm audio priključak za headset, kao i Power taster, takođe postavljen sa bočne strane u cilindričnoj osnovi. Nije loše pomenuti da USB interfejs podržava OTG funkciju, pa će biti moguće povezati i neke periferije. Dodatno, tu su i Bluetooth i WiFi konekcije, a pored čitavog niza ugrađenih senzora (accelerometer, pedometer, position sensor, ambient light sensor, magnetic field sensor, compass) tu je i ugrađeni GPS modul, tako da će tablet moći da se koristi i za navigaciju. Dodatno, tu su i dve ugrađene kamere, 1.6MP napred i 8MP sa autofokusom pozadi, koje su dovoljne za sasvi pristojne rezultate, poredive sa osvalim tabletima iz iste kategorije.

Ekran je dijagonale 10" i koristi se IPS panel 16:10 odnosa stranica i rezolucije od 1920x1200 piksela (224 ppi). Ekran ima odličan kontrast i dobru jačinu osvetljenja, uz korektnu reprodukciju boja, što zajedno daje odlične rezultate i nema baš puno drugih 10" tableta ove cene koji mogu biti jaka konkurencija. Jedina zamerka se odnosi na glossy finiš zbog koga postoji dosta velika refleksija svetlosti, što će otežati korišćenje po jakom dnevnom svetlu. Što se tiče hardvera, ovo je sistem baziran na odličnom Intel Atom Z3745 quad-core procesoru osnovnog takta od 1.33GHz, sa integrisanom grafikom koja je u rangu Tegra 4 čipa. Sistem je opremljen sa 2GB RAM-a i 16GB memorije (od čega je oko 10GB dostupno korisnicima), što se može lako proširiti sa MicroSD memorijskom karticom do 64GB.

Rezime

Tablet dolazi sa Android 4.4.2 KitKat sistemom koji je umereno customizovan, i ne opterećuje toliko, stim što i dalje mislimo da je i osnovni Android dovoljno dobra osnova za dalju nadogradnju koga to bude zanimalo. Na žalost, nema informacija o upgrade-u na novije verzije OS-a. Utisak u radu je dobar i deluje da ugrađeni Atom procesor ima dovoljno snage da izađe na kraj sa bilo kojim zadatkom, dok će i sve novije i zahtevnije igre raditi bez ikakvih problema. Nešto snažnija baterija i štedljiv procesor su doprineli stvarno odličnoj autonomiji, za koju proizvođač navodi podatak od 18h intenzivnog korišćenja. U proseku, ovaj tablet će izdržati dan-dva normalnog korišćenja. Sve zajedno, Yoga 2 je odličan tablet atraktivnog i naprednog dizajna koji omogućava impresivnu fleksibilnost, odličnu autonomiju i prilično dobre performanse.

Conclusion

Tablet comes with moderately customized Android 4.4.2 KitKat that is not burdening the system; however, the basic Android is a good basis for further upgrade. There is no information about the upgrade to a newer version of the OS. It is working smoothly, while the embedded Atom processor has enough power to cope with any task, while the newer and more demanding games run without problems. A more powerful battery and fuel-efficient processor contributed a lot to a great autonomy, and the manufacturer claims this model provides up to 18hrs of intensive use. On average, this tablet will provide a day or two of normal usage. Yoga 2 is a great tablet characterized by attractive and advanced design that provides impressive flexibility, excellent autonomy and good performance.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 325€

Pin Computers ustupio: Lenovo Yoga Tablet 2 1050F
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.