Evropska komisija: Digitalizacija je alat za borbu protiv klimatskih promena

Evropska komisija je iznela niz mera za stimulisanje „čiste tehnologije“ i pomoć Evropskoj uniji da postigne cilj nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. Ursula von der Leien u govoru o evropskom zelenom Dogovoru istakla je da emisija CO2 mora da ima cenu - cenu CO2 koja podstiče potrošače, proizvođače i inovatore da odaberu čiste tehnologije, da idu ka čistim i održivim proizvodima. Kako bi došlo do ove promene načina života, proizvodnje i potrošnje, Brisel je izneo 12 predloga, od kojih su dva temeljna stuba planova EU za zelenu tranziciju.

Prva od njih je izmena EU sistema za trgovinu emisijama (ETS) do 2025. godine, koja podrazumeva povećanje cene po toni CO2 i uključenje vazduhoplovstva, pomorskog transporta, privatnih vozila i potrošnje energije za domaćinstva. Cilj komisije je i da uvede porez na uvoz iz zemalja koje nisu članice EU ako proizvodnja sadrži više CO2 nego što bi bilo dozvoljeno u bloku. EU se zalaže za zelenu transformaciju u narednih 30 godina uz pomoć ulaganja u fondove za oporavak.

Ove promene će imati uticaj na tehnološke kompanije koje posluju u EU. Jedna od takvih kompanija je Huawei, koji već planira kako da doprinese planu EU, rekao je njen predsednik Liang Hua.

„Huawei je spreman da da doprinos zelenom planu tranzicije koji je Evropa upravo pokrenula“, rekao je on i dodao da Huawei kao kompanija iz oblasti IKT (informacione i komunikacione tehnologije) nastoji da smanji potrošnju energije na prenos i skladištenje za obradu podataka.