Epson WorkForce Pro WP-4525 DNF

Ovo je multifunkcionalni štampač sa Ink-Jet tehnologijom, koji će biti vrlo ozbiljna konkurencija uobičajenim laserskim modelima. Odlikuje ga vrlo niska cena eksploatacije, odličan kvalitet štampe i dodaci kao što su dupleks i ADF fioka. Uz LAN interfejs, radi se o uređaju koji će u mnogim kancelarijama biti vrlo popularan.

Epson je jedna od par najpoznatijih proizvođača štampača, i sigurno je da nema puno onih koji nikada ranije nisu čuli za ovu kompaniju, pa makar i nisu ranije imali štampač. Ovom prilikom nam je na test stigao multifunkcionalni uređaj namenjen kancelarijskim korisnicima. Ono što je Epson pokušao (i po svemu sudeći uspeo) da uradi, jeste da napravi Ink-Jet štampač koji po mnogim parametrima može da se takmiči sa i dalje dominantnim laserima, bar kada je poslovna kategorija u pitanju. Ovde u pakovanju imamo štampač, skener, kopir i fax aparat, naravno za crno belu i kolor štampu. Dodatno, tu je i mrežni interfejs (što je praktično neophodno u poslovnom okruženju) ali i ADF mehanizam i automatska duplex štampa. Ono što ovaj model čini posebno jesu vrlo niski troškovi eksploatacije, što ga čini sjajnim izborom za kancelarije gde se dosta štampa.

Ključne karakteristike

  • Prilično dobra cena, niski troškovi eksploatacije
  • Duplex mehanizam
  • ADF fioka
  • LAN interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: Epson Micro Piezo, 4-color InkJet: Cyan, Magenta, Yellow, Black
  • Tehnologija skeniranja: 1200 dpi
  • Funkcije: Kopiranje, skeniranje, štampanje u boji, Fax
  • Rezolucija štampe: do 4800x1200 dpi
  • Brzina štampe: 26 str/min (crno-belo), 24 str/min (kolor),
  • Ulazni kapacitet štampanja: fioka 330 listova od 75 gr/m2, Automatic document feeder (ADF) 30 stranica
  • Interfejs: USB 2.0, LAN
  • Dodatno: LCD ekran, Auto Duplex
  • Dimenzije: 460 x 420 x 341mm
  • Težina: 13.8 Kg

Epson WorkForce Pro WP-4525 DNF

Za jedan multifunkcionalni office uređaj, dimenzije od 460 x 420 x 341mm nisu uopšte tako velike, stim što je težina od skoro 14Kg stvarno impresivna. Većina će sigurno pomisliti da se radi o laserskom uređaju, pošto spolja izgleda identično modelima koji koriste tu tehnologiju. Što se dizajna tiče, nema nekih razlika u odnosu na office štampače koje smo već videli, na vrhu se nalazi skener (prilično tanak), na čijem vrhu je montirana i ADF fioka koja dosta olakšava kopiranje i slanje više listova faksom, i bez kojih se ozbiljnije office mašine i ne mogu zamisliti. Na dnu štampača se nalazi standardna ulazna fioka kapaciteta 250 listova papira (može se dokupiti i dodatna fioka od 250 listova), dok je posebna ASF fioka smeštena sa zadnje strane i u nju staje 80 medija posebne namene kao što su recimo koverte. Izlazna fioka je napred, i teleskopskim mehanizmom se izvlači iz tela štampača, kapaciteta je 150 listova.

Kontrolni panel zauzima celu širinu štampača i imamo dosta pregledne i jasno označene tastere, sa biranjem režima rada, Start/Stop funkcijama i navigacionim tasterima za meni. Tu je LCD ekran u boji dijagonale 63mm, koji će pojednostaviti rukovanje maksimalno, i eliminisati potrebu da se računar koristi za podešavanja, što je kod office modela takođe jako bitno. Ono što treba znati je da se ne može koristiti za pregledanje fotografija pre štampe, a USB port sa prednje strane se može koristiti samo za eksterni flash ili hard disk i čitanje ili snimanje PDF-ova (format skeniranja dokumenata). Kertridžima se pristupa veoma lako, samo treba otvoriti prednji poklopac, gde se ležišta nalaze sa leve strane. Za štampu se koristi sistem sa četiri boje, crna, cyan, magenta i žuta. Što se tiče kapaciteta, imamo više izbora: standardni (1200 stranica crna, 800 ostale boje), XL (2400 crna i 2000 ostale boje) i XXL (3400 crna i 3000 ostale boje). Ne treba posebno napominjati da se XXL najviše isplati i da je tako najniža cena eksploatacije.

Rezime

Što se brzine štampe tiče, podaci iz specifikacije ne odgovaraju realnim uslovima (što nije novina), pa tako treba očekivati maksimalno oko 15ppm-a za crno belu, odnosno 8ppm-a za kolor štampu. To svakako nije brže od prosečnih laserskih štampača, ali je cena korišćenja dovoljno manja da će itekako doći u obzir. Dodajmo tome i sasvim solidnu brzinu skeniranja, za jedan robustan uređaj za sve primene. Kada tome dodamo i LAN interfejs i znatno manju potrošnju energije u odnosu na lasere, jasno je da imamo štampač koji će sigurno biti vrlo tražen.

Conclusion

Regarding the print speed, data from the specifications do not correspond to real conditions (which is nothing new), and thus should expect a maximum of around 15ppm for black & white and 8ppm for color printing. Certainly, it's not faster than average laser printers, but the cost of using it is considerably lower. Add to this the solid scanning speed, for a robust device for all purposes, a LAN interface and significantly lower power consumption compared to lasers; it is clear this printer will surely be very popular.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2012.): 220€

EWE Comp ustupio: Epson WorkForce Pro WP-4525 DNF
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096
zvanični sajt: List Computers