Epson Stylus SX215

Još jedan od osnovnih modela Epson-a, Stylus SX215 je multifunkcijski štampač koji podržava štampanje, skeniranje i kopiranje. Performanse su u rangu ostalih modela osnovne kategorije, ali dodatak u vidu 3.5cm LCD ekrana za pregled slika i čitača memorijskih kartica ga čini veoma dobrom ponudom.

Na tržištu ima sve više multifunkcionalnih uređaja koji su uvek praktično rešenje bez obzira da li će se koristiti u kancelariji ili kod kuće. Kompanija Epson ima dosta dugu tradiciju i iskustvo kada su štampači i skeneri u pitanju, tako da nas ne čudi mnogo što smo konačno u prilici da vidimo jedan interesantan uređaj koji obuhvata dosta funkcija. U odnosu na osnovne modele, Stylus SX215 ima čitač memorijskih kartica i vrlo praktičan LCD ekran dijagonale 3.8cm, tako da se može reći da je prilagođen lakom pregledu i štampi fotografija. Što se tiče kvalitet štampe i brzine, nema neke velike razlike u odnosu na recimo Stylus SX115 koji smo već videli.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Podrška za memorijske kartice
  • Funkcionalni LCD ekran

Utisak kvare

  • Kvalitet štampe u boji je u rangu osnovnih modela

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: 4-color InkJet: Cyan, Magenta, Yellow, Black
  • Tehnologija skeniranja: CIS u 1200x2400 dpi
  • Funkcije: Kopiranje, skeniranje, štampanje u boji
  • Rezolucija štampe: do 5760x1440 dpi
  • Brzina štampe: 32 str/min (crno-belo), 15 str/min (kolor),
  • Ulazni kapacitet štampanja: fioka 120 listova od 75 gr/m2
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 450x342x182mm
  • Težina: 5.7 Kg
  • Nivo buke: do 38 dBA
  • Dodatno: čitač memorijskih kartica, LCD ekran dijagonale 3.8cm

Epson Stylus SX215

Po dimenzijama, Stylus SX215 spada u kompaktnije modele, najviše zahvaljujući visini od ispod 19cm. Uređaj je crne boje i izrađen je od crne plastike u mat i glossy kombinaciji. Dizajn je atraktivan, no u suštini ne odskače baš puno od sličnih multifunkcijskih štampača. Da bi se što manje prostora na stolu zauzelo, ulazna fioka kapaciteta 120 listova je postavljena pozadi i vertikalno, dok se izlazna fioka izvlači napred i u nju staje oko 30 listova. Na vrhu uređaja se nalazi Flatbed skener, a sa leve strane i kontrolni panel koji izgleda dosta kompleksno. Pored uobičajenih Power, Start, Stop/Clear, Copy i Scan tastera imamo i one namenjene direktnoj štampi fotografija sa memorijske kartice, index strane sa thumbnailbiranje veličine papira, biranje skaliranja kopiranog materijala kao i funkcijske i navigacione tastere koji služe za traženje i pregled slika na LCD ekranu.

Iako je relativno male dijagonale od 3.8cm, to je sasvim dovoljno da se vide i izaberu slike sa memorijske kartice. Podržani su SD, MS, MS Pro i XD formati, što pokriva i najčešće korišćene kartice u digitalnim foto aparatima. Šteta je što nema dodatnog USB porta za direktno povezivanje aparata korišćenjem PictBridge tehnologije. Za štampu se koristi sistem od četiri boje (kertridži su zasebni) sa minimalnom veličinom kapljice od 4pl. Skener je rezolucije 1200x2400 dpi (uz interpolaciju) i dobijaju se odlični rezultati koji su veoma upotrebljivi. Što se rezolucije štampe tiče, ona iznosi maksimalno 5760x1440 dpi ali su rezultati, pogotovo kada govorimo o maksimalnom kvalitetu štampe fotografija, u rangu osnovnih modela multifunkcijskih uređaja dakle ništa spektakularno. Brzina štampe je pomalo razočaravajuća i nije ni blizu ciframa iz specifikacije. Primera radi, za štampu fotografije u 10x15 formatu u punom kvalitetu je potrebno par minuta.

Rezime

Kao možda i najbitnija stvar u vezi ovog multifunkcijskog štampača je i podatak da košta oko šezdesetak evra, što je stvarno veoma povoljno. Iako i dalje kvalitet štampe i brzina nisu baš najjača strana ovog modela, činjenica je da su mnoge stvari koje obično nalazimo na skupljim modelima dostupne kao što su 3.8cm ekran i čitač memorijskih kartica. U svakom slučaju, Stylus SX215 predstavlja odličnu ponudu za sve one kojima treba kompaktni multifunkcijski štampač solidnih performansi i odličnih mogućnosti.

Conclusion

Perhaps the most important thing about this multifunction printer is the fact that costs around 60Euros, which is affordable. Although print quality and speed are not the strongest sides of this model, many things that we usually see in more expensive models, such as 3.8cm screen and a memory card reader are present. However, Stylus SX215 is a great offer for those who need a compact multifunction printer with solid performance and excellent features.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2010.): 60€

BS Procesor ustupio: Epson Stylus SX215
maloprodaja: BS Procesor partneri, spisak prodavnica na ovom linku.