Epson Stylus Office BX600FW

Još jedan novi model u porodici multifunkcijskih kancelarijskih uređaja kompanije Epson. Ovo je 4-u-1 uređaj koji spaja funkcije štampača, skenera, kopira i faxa. Sve zajedno, veoma praktičan uređaj odličnih performansi koji štedi prostor i novac.

Epson Stylus štampači su poznati kao jedni od najkvalitetnijih na tržištu, a multifunkcijski uređaji su postali veoma popularni iz prostog razloga što se u jednom paketu dobijaju tri ili četiri uređaja, što je jeftinije i zauzima dosta manje prostora nego da se kupuju pojedinačno svi ti uređaji. Model Stylus Office BX600FX je 4-u-1 uređaj koji spaja štampač (crno beli i u boji), skener, kopir (crno beli i u boji) i fax aparat. Zbog faxa, pretpostavljamo da će ciljni korisnici biti poslovni ljudi, odnosno da će se najviše koristiti u kancelarijama. Opet, sa druge strane, zbog integrisanog čitača memorijskih kartice, PictBridge interfejsa i LCD ekrana, biće vrlo interesantan i onima koji vole da štampaju fotografije.

Ključne karakteristike

  • LAN i WiFi interfejs
  • Čitač memorijskih kartica, PictBridge podrška
  • LCD ekran
  • ADF dodatak

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: 4-color InkJet: Cyan, Magenta, Yellow, Black
  • Tehnologija skeniranja: CIS u 2400x2400 dpi
  • Funkcije: Kopiranje, skeniranje, štampanje u boji, Fax
  • Rezolucija štampe: do 5760x1440 dpi
  • Brzina štampe: 38 str/min (crno-belo), 38 str/min (kolor),
  • Ulazni kapacitet štampanja: fioka 120 listova od 75 gr/m2, Automatic document feeder (ADF) 30 stranica
  • Interfejs: USB 2.0, LAN, WiFi 802.11b/g
  • Dodatno: 6.3cm LCD ekran, čitač memorijskih kartica
  • Dimenzije: 461 x 346 x 236 mm
  • Težina: 8.3 Kg

Epson Stylus Office BX600FW

Osnovu ovog uređaja čini ink-jet štampač baziran na Epson Micro Piezo tehnologiji. Konkretno, u pitanju je sistem sa četiri boje ((cyan, magenta, yellow, black), sa minimalnom veličinom kapi od 2pl (veličina kapi naravno varira) i 384 mlaznice za crnu i 128 za svaku od ostalih boja pojedinačno. Proizvođač kao i obično preporučuje upotrebu Epson DURABrite Ultra mastila za najbolje rezultate. Maksimalna rezolucija štampe je 5760 x 1440 piksela, što je sasvim dovoljno za kolor otiske visoke rezolucije i sa dosta detalja. Podatke o brzini štampe treba kao i uvek uzeti sa dosta rezerve pošto čak ni u draft modu koji je najbrži jednostavno ne može da se dobaci do 38 stranica u minuti, no u poređenju sa drugim modelima iz klase, Stylus Office BX600FW spada u prosek. Naravno, ako se štampa fotografija dimenzije 10x15cm u punom koloru, moraće da se sačeka i duže, do skoro minut, što je sasvim solidno vreme.

Pored standardne ulazne fioke od 120 listova, na vrhu uređaja gde je skener postoji i ADF fioka koja prima do 30 stranica. Ovo je veoma praktično pošto se recimo fax ne mora slati stranu po stranu (kada bi moralo da se sačeka i da se prvo ta stranica skenira), već se sve strane stave u ADF i pusti da štampač to automatski odradi. Skener je inače rezolucije 2400x2400 dpi, i radi dosta brzo (što je posebno korisno kod kopiranja). Sa prednje strane se nalazi kontrolni panel sa numeričkom tastaturom i izvučenim svim najbitnijim funkcijama, LCD ekranom dijagonale 6.3cm. Tu su i slotovi čitača memorijskih kartica i PictBridge USB port, tako da se fotografije mogu direktno štampati sa kartice ili aparata, pri čemu se na ekranu mogu odabrati odgovarajuća slika i obaviti osnovna podešavanja. Fax aparat pamti do 60 telefona i kontakata, uz memoriju za do 180 stranica, tako da se ne mora brinuti da će iznenadna nestašica papira ili mastila napraviti problem sa primanjem faxova.

Rezime

Epson Stylus Office BX600FX je jedan od boljih multifunkcijskih uređaja koje smo do sada videli, pored svih funkcija koje ima, na raspolaganju su LAN priključak ali i WiFi pristup što su i najlakši načini da se štampač integriše u postojeću lokalnu mrežu. Kvalitet štampe je odličan, kako crno bele tako i u boji, sa brzinom koja iako prosečna, sasvim zadovoljava kriterijume poslovnih korisnika. Ušteda prilikom kupovine multifunkcijskog uređaja se vrlo brzo pokaže, tako da nema razloga da ovaj model ne dobije toplu preporuku.

Conclusion

Epson Stylus Office BX600FX is one of the best multifunction devices, which we have seen, besides of all functions it has, there is a LAN connection and Wi-Fi access, which are the easiest ways to integrate the printer into the existing local network. Print quality is excellent, both black and white and in color, with a speed that even is the average on, it satisfies criteria of business users. Savings when buying a multifunction device is obvious, so there is no reason this model does not receive our recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2010.): 175€

BS Procesor ustupio: Epson Stylus Office BX600FW
maloprodaja: BS Procesor partneri, spisak prodavnica na ovom linku.