Epson L220 Ink-Tank 3-u-1

Sjajan entry-level multifunkcijski štampač sa Ink-Jet sistemom eksternog rezervoara za mastilo. Odlične performanse za ovu cenovnu kategoriju i preporuka za one kojima treba dobar i jeftin kolor štampač, skener i kopir u jednom uređaju.

Za one koji traže što jednostavniji, povoljniji i efikasniji Ink-Jet štampač, Epson L220 je jedan od modela koje ne treba propustiti. Spada u Epson Ink-Tank seriju kod koje su kertridži za mastilo eksterni odnosno smešteni van štampača, što omogućava da se koristi veći kapacitet, odnosno da se mastilo kupuje u većim količinama i na taj način u startu ostvari ušteda. Ovaj model spada u takozvane 3-u-1 modele, odnosno ima ugrađeni skener, tako da objedinjuje funkcije štampanja, skeniranja i kopiranja.

Ključne karakteristike

  • Relativno kompaktne dimenzije
  • Eksterni rezervoar za mastilo
  • Dobar kvalitet štampe

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Funkcije: 3-u-1 (štampač, skener, kopir)
  • Tehnologija štampe: Epson Micro Piezo, 3 pl, Variable-Sized Droplet Technology, 180 mlaznica za crnu, 59 po boji
  • Rezolucija štampe: do 5,760 x 1,440 DPI
  • Rezolucija skeniranja: 600dpi x 1.200dpi
  • Brzina štampe: 27 str/min crno-belo, 15 str/min kolor
  • Ulazni kapacitet štampanja: fioka 50 listova od 75 gr/m2
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 482‎ x 300 x 145 mm
  • Težina: 4.3Kg

Epson L220

Dimenzije ovog štampača su kompaktne za Home kategoriju i iznose 482x300x145 mm, stim što to ne uključuje teleskopske vođice izlazne fioke sa prednje strane, niti rezervoar za mastilo sa desne strane. Ipak, neće zauzeti previše prostora, s obzirom da se radi o kombinaciji štampača i skenera. Dizajn je standardan, kućište u crnoj mat plastici i sa skenerom koji je smešten u gornjem delu, stim što za razliku od brojnih drugih modela, deluje nešto niže i kao da je ceo iz jednog dela. Sa prednje strane imamo veoma jednostavan kontrolni panel sa četiri tastera i par statusnih dioda, i kako nema previše toga što se može raditi, korišćenje jeste prilično pojednostavljeno, ali će za sve malo kompleksnije radnje morati da se koristi računar.

Ulazna fioka prima do 50 listova papira koji se umeću vertikalno sa zadnje strane, dok je izlazni kapacitet 30 listova. Ovo naravno ne uključuje foto papir ili malo deblje medije. Za štampu se koristi Micro Piezo sistem štampe sa ukupno četiri boje (Black, Cyan, Yellow, Magenta), gde je zapremina kapi 3pl (promenljiva je zapremina), a u pitanju je varijanta sa 180 mlaznica za crnu boju i po 59 mlaznica za sve ostalo. Ovo obezbeđuje dosta precizan i oštar otisak, što je bitno kod teksta koji je čitljiv i pri manjoj veličini fonta, dok je štampa u koloru dobro zasićena bojama i izugleda prilično dobro. Štampa fotografija na foto papiru ima odlične rezultate, stim što primećujemo razliku u odnosu na Photo modele istog proizvođača.

Rezime

Pošto je osnovni model, koristi samo USB interfejs, bez mogućnosti da se prikljući na mrežu, no to je i očekivano za ovu cenovnu kategoriju. Brzina štampe je takođe očekivana za štampač ove cene, sa 27ppm-a za crno belu, odnosno 15ppm-a za štampu u boji. Naravno, konkretni rezultati u praksi će zavisiti i od toga šta se štampa kao i od papira. Skener je standardni CIS model rezolucije od 600x1200 piksela, sa solidno brzim preview skenom. Možda bi bilo lepo da postoji i ADF modul, no i ovako imamo vrlo povoljan štampač odlične cene eksploatacije, koji dolazi sa dovoljno mastila za štampu 4000 crno-belih, odnosno 6500 stranica u boji. Sve zajedno, vrlo povoljan multifunkcijski štampač koji će biti sjajan izbor za kućne korisnike.

Conclusion

Since this is the basic model, it uses only a USB interface and there is no option for connecting to a network, but that is expected for this price range. Print speed is also as expected, offering 27ppm for black and white and 15ppm for color printing. The results in practice will depend on what will be printed as well as the used paper. The scanner is a standard CIS model offering 600x1200 pixels resolution, with a solid quick preview scan. It would be good if there is the ADF module, but anyway, this is an affordable printer providing enough ink for printing 4,000 black-and-white, i.e. 6500 color pages. This is an affordable multifunction printer that will be a great choice for home users.

Testirani proizvod je uzorak.

Epson ustupio: Epson L220
zvanični sajt: Epson