Epson L210

Ovo je kućni model Ink-Jet multifunkcijskog uređaja koji koristi CISS tehnologiju gde je ketridž eksterni i većeg kapaciteta, čime se pojednostavljuje dopunjavanje i štedi na mastilu (pošto su veća pakovanja u bočicama jeftinija). Na raspolaganju je i skener sa funkcijom kopiranja.

U poslednje vreme smo videli par veoma interesantnih Epson štampača koji koriste CISS (Continuous Ink Supply System) tehnologiju, od onih klasičnih koji su namenjeni kućnim korisnicima, pa do malo naprednijih office modela. Naravno, na raspolagnju su i odlični multifunkcijski modeli od kojih smo jedan mogli i da vidimo uživo. L210 spada u kućne modele, i pored štampanja na raspolaganju ima i skener, tako da može poslužiti i kao kolor kopir aparat. Ono što ga u startu izdvaja od konkurencije jesu nešto manje dimenzije, kao i činjenica da je dosta ekonomičniji po pitanju trošenja mastila, kao i da je dopunjavanje daleko jednostavnije.

Ključne karakteristike

  • CISS (Continuous Ink Supply System) tehnologija
  • Odličan kvalitet otisaka
  • Jeftinija eksploatacija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Funkcije: 3-u-1 (štampač, skener, kopir)
  • Tehnologija štampe: Epson Micro Piezo
  • Rezolucija štampe: do 5.760 x 1.440 dpi
  • Rezolucija skeniranja: 600dpi x 1.200dpi
  • Brzina štampe: 27 str/min crno-belo, 15 str/min kolor
  • Ulazni kapacitet štampanja: fioka 50 listova od 75 gr/m2
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 472‎ x 300 x 145
  • Težina: 4.4Kg

Epson L210

Iako zbog skenera na vrhu uređaja ne može da se kaže da je baš malih dimenzija, proizvođač jeste uspeo da ga malo smanji u odnosu na konkurenciju, pa je tako osnova dimenzija od svega 472x300mm. Ceo uređaj je visok 145mm i teži ispod 4.5Kg, što i nije toliko mnogo. Štampač je smešten u plastično kućište crne boje, a plastika je mat finiša i dosta dobrog kvaliteta. Sa prednje strane vidimo samo Power taster sa ugrađenom statusnom diodom, kao i tri dodatna funkcijska tastera (kopiranje u boji, crno belo i zaustavljanje štampe) kao i dve dodatne statusne diode (koje signaliziraju da nema papira ili mastila). Karakteristično za CISS modele, sa strane, izvan uređaja, imamo i dodatak koji predstavlja eksterni kertridž, u ovom slučaju za četiri boje. U pakovanju se i dobijaju četiri bočice sa bojom, a dopuna je zaista vrlo jednostavna i brza. Kertridž ima i prekidač pomoću koga se zaključava za slučaj da se negde transportuje, kako se mastilo ne bi prosulo.

Skener je standardnog A4 formata, koristi CIS tehnologiju skeniranja i ima 600 x 1200 dpi optičku rezoluciju. Brzina rada je prosečna i tu neće nešto posebno odskakati od konkurencije. Što se tiče štampe, ovde imamo četiri boje, sa 180 mlaznica za crnu boju i po 59 za ostale tri, a koristi se MicroPiezo glava za štampu sa promenljivom zapreminom kapljice, minimalno 3pl. Ovo je dovoljno da se dobiju sasvim dobri rezultati štampe, kako grafike u boji i fotografija (maksimalna rezolucija je 5.760 x 1.440 dpi) tako i sitnog teksta. Deklarisane brzine štampe su maksimalno 27 stranica u minuti za crno belu, odnosno 15 za kolor štampu, što u praksi treba podeliti sa dva, no to i dalje odgovara kategoriji ovog modela. U ovom slučaju nemamo na raspolaganju ADF ili duplex mehanizam, no to je ipak rezervisano za malo skuplje modele.

Rezime

Ovaj štampač je dobra opcija za kućne korisnike koji ne štampaju veliki broj kopija mesečno. Ono što treba znati je da kapacitet ketridža omogućava štampu do 4000 stranica za crnu odnosno 6500 za ostale boje. Nije teško uvideti da to dosta snižava cenu štampe po kopiji u odnosu na klasične ink-jet modele, što je i glavni razlog zašto CISS modeli privlače sve više pažnje. Dodajmo tome i skener i funkciju kopiranja, pa iako nema mrežnog priključka koji je uvek vrlo koristan, i dalje se radi o modelu koji vrlo brzo isplati svoju cenu samo u uštedi mastila.

Conclusion

This printer is a good option for home users who do not print a large number of copies per month. The cartridge capacity allows printing up to 4.000 pages for black and 6.500 for other colors. This lowers the cost per copy in relation to classical ink-jet models, which is the main reason why CISS models are attracting more attention. Add to that the copy function of the scanner, so although no network connection that is very useful, this is still a worthwhile model.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2013.): 190€

EWE Comp ustupio: Epson L210
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096
zvanični sajt: List Computers