Epson Ink-Tank System Printer L455

Odličan štampač koji spada u Ink-Jet kategoriju sa Ink-Tank sistemom štampe, gde se koristi eksterni kertridž nešto većeg kapaciteta. Ima ugrađeni skener (podržava i kopiranje) kao i WiFi adapter za lakše povezivanje na mrežu i direktnu štampu sa mobilnih uređaja.

Nije teško uvideti zašto su multifunkcijski štampači toliko popularni: ono za šta bi vam trebala dva ili tri uređaja je smešteno u jednom, koji i dalje ostaje veoma kompaktan i zgodan za one kojima prostor a ni budžet ne dozvoljavaju da kupuju posebno štampači skener. Epson je jedan od poznatijih proizvođača štampača i skenera, a danas ćemo videti i model iz Ink-Tank serije koji spada u srednju kategoriju. Ink-Tank je oznaka modela kod kojih nema klasičnih kertridža, već eksternog rezervoara za mastilo, sa jednostavnom idejom: da se omogući veći kapacitet, sa kojim uvek ide i manje cena eksploatacije.

Ključne karakteristike

  • USB i WiFi interfejs
  • Odlične performanse
  • Nešto veći kapacitet kertridža

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Funkcije: 3-u-1 (štampač, skener, kopir)
  • Tehnologija štampe: Epson Micro Piezo, 180 mlaznica za crnu, po 59 za ostale boje
  • Rezolucija štampe: do 5760 x 1440 dpi
  • Rezolucija skeniranja: 1,200 dpi x 2,400 dpi (CIS)
  • Brzina štampe: 33 str/min crno-belo, 27 str/min kolor
  • Ulazni kapacitet štampanja: fioka 100 listova od 75 gr/m2
  • Interfejs: USB 2.0, Wireless
  • Dimenzije: 482‎ x 300 x 145 mm
  • Dodatno: 1.44" LCD, slot za memorijske kartice SD, SDHC, SDXC, MiniSD (With Adapter), MiniSDHC (With Adapter), MicroSD (With Adapter), MicroSDHC (With Adapter), MicroSDXC (With Adapter)

Epson Ink-Tank System Printer L455

Dimenzije (482‎ x 300 x 145 mm) i dizajn štampača se ne razlikuju mnogo od onoga što smo već videli (pošto ovo nije prvi Ink-Tank model koji smo videli), crna mat plastika, kontrolni panel sa prednje strane. Kao i uvek, konstrukcija je takva da se gore nalazi poklopac skenera, a dole mehanizam štampača. Za one koji nisu do sada imali mnogo dodira sa sličnim uređajima dobre vesti su to da je uputstvo dovoljno detalno i lako za razumevanje, tako da će se svi vrlo brzo snaći. Ono što će većini privući pažnju jeste rezervoar za mastilo sa desne strane štampača, a koji je većeg kapaciteta što omogućava kupovinu veće količine mastila i tako i uštedu.

Kao i obično, tu je ulazna fioka za papir kapaciteta 100 listova i izlazna za 30 listova papira standardne gramaže, dok recimo foto papira može da stane maksimalno 20 komada. Pored uobičajenog USB interfejsa, ovaj štampač ima i ugrađeni WiFi adapter pomoću koga se lako priključuje na lokalnu mrežu, ali pruža mogućnosti i WiFi Direct štampe sa mobilnih uređaja (Apple AirPrint, Google CloudPrint). Dodatno, imamo i slot za SD memorijske kartice, odakle se direktno mogu štampati JPEG fajlovi - zgodno ukoliko imate neki digitalni aparat a želite bez posredstva računara da štampate fotografije. Da bi se slike lakše odabrale, tu je i 1.44" LCD ekran u boji, koji je taman dovoljan da se slike lepo vide pre štampe.

Rezime

Za Ink-Jet model ovako visoke rezolucije štampe, postiže se maksimalna brzina štampe od 33ppm-a za crno-belu i 15ppm-a za kolor štampu, dok je za 10x15cm fotografiju potrebno oko 70tak sekundi, što je odličan rezultat. Što se skeniranja tiče, u pitanju je CIS varijanta rezolucije 1,200 DPI x 2,400 DPI, sa dosta dobrim brzinama, podržana je funkcija kopiranja (direktno slanje skeniranog materijala na štampu), i jedino što bi voleli je da ima i ugrađeni duplex mehanizam. Za ovu kategoriju, odličan skup funkcija i performanse, tako da Epson L455 zaslužuje preporuku.

Conclusion

For an Ink-Jet model of such a high resolution, the maximum printing speed that can be achieved is 33ppm for monochrome and 15ppm for color printing, while for printing the 10x15cm photos it takes about 70 seconds, which is an excellent result. As scanning is concerned, it is a variant of the CIS 1,200dpi x 2,400dpi resolution with good speed, while the copy function is supported (directly sends the scanned material to printing), and it would be good to have the built-in duplex mechanism. For this category, this is an excellent set of features and performance, so the Epson L455 model deserves recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 225€

Epson ustupio: Epson Ink-Tank System Printer L455