Epson AcuLaser CX16NF

Iz Epson-a dolazi jedan od novijih multifunkijskih modela sa podrškom za kolor štampu i kopiranje, Fax funkcije, a posebno korisno za kancelarije su ugrađeni LAN interfejs i ADF fioka. U ovom cenovnom rangu, AcuLaser CX16NF se odlično kotira i za služuje preporuku.

Epson spada u najveće i najpoznatije proizvođače štampača u svim kategorijama, od jednostavnih Ink Jet modela, pa sve do moćnih biznis laserskih modela. Već više puta smo konstatovali da su multifunkcijski modeli veoma popularni i da se sve veći broj korisnika opredeljuje upravo za ovakve štampače. Na test je pristigla kancelarijska verzija multifunkcijskog štampača koji koristi lasersku tehnologiju, čime je u startu nešto skuplji od Ink Jet verzija, no ipak predstavlja pouzdano i robustno rešenje za poslovne korisnike. Povrh svih funkcija koje ovakvi modeli objedinjuju, ovde imamo i LAN interfejs koji će dosta pomoći da se ovakav uređaj lako integriše u postojeće mrežno okruženje.

Ključne karakteristike

  • Robustna konstrukcija, kvalitetna izrada
  • Jednostavna instalacija i korišćenje zahvaljujući kontrolnom panelu
  • ADF dodatak
  • LAN interfejs
  • Dobar kvalitet štampe

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: Laser
  • Tehnologija skeniranja: 48-bit CIS, optička rezolucija 600x600 piksela
  • Funkcije: Štampanje, kopiranje, skeniranje, Fax
  • Rezolucija štampe: do 1200x600 dpi
  • Brzina štampe: 20 str/min
  • Ulazni kapacitet štampanja: fioka 200 listova, Automatic document feeder (ADF) 35 stranica
  • Interfejs: USB 2.0, LAN
  • Dimenzije: 405x427x432 mm
  • Težina: 17.6 Kg

Epson AcuLaser CX16NF

Ovaj štampač je nešto većih dimenzija, i sa svojih 405x427x432 mm i težinom od skoro 18Kg, zauzima dosta prostora na stolu. Dizajn se ne razlikuje mnogo od ostalih multifunkcijskih uređaja koje smo već videli: na vrhu je flat-bed skener, ispod njega vrlo praktičan kontrolni panel sa mnoštvom funkcija, numerčkom tastaturom i LCD-om, dok su ulazna i izlazna fioka sa donje strane. Skener na vrhu ima ugrađen ADF dodatak koji prima do 35 listova papira i koji predstavlja veoma korisnu stvar u kancelariji, a u pitanju je fioka koja automatski ubacuje stranice na skener za skeniranje, kopiranje ili faksiranje. Poklopac skenera se inače može dovoljno otvoriti i za neke deblje materijale ili recimo knjige. Ulazna fioka prima do 200 listova papira, dok na izlaznu staje maksimalno 100 listova. Dodatno, može se dokupiti dodatna fioka za još 500 listova koja se postavlja na donjem delu štampača. Postoji još jedan dodatak koji je još praktičniji, a to je dupleks mehanizam, koji se takođe može dokupiti, čime se i kompletiraju mogućnosti vrhunskog office uređaja.

Laserski štampač koji je osnova uređaja radi u rezoluciji 1200x600 dpi, što je i prosek za aktuelne modele, sa maksimalnom brzinom štampe od 20ppm, stim što treba uračunati i zagrevanje od 35s, kao i vreme da se odštampa prva stranica (23s za kolor i 14s za crno belu štampu). U praksi, ipak ova vremena nisu toliko precizna, no slobodno se može reći da AcuLaser CX16NF spada u prosek kada su u pitanju uređaji ovog cenovnog ranga. Za povezivanje sa računarom se koristi USB interfejs, a postoji i LAN adapter kao i dodatni USB port za priključivanje eksternog ili flash diska sa kojih se može direktno štampati. Skener koristi standardnu rezoluciju od 600x600 dpi, uz solidnu brzinu rada. Korišćenje uređaja je moguće i bez sedanja za računar, zahvaljujući velikom broju funkcijskih tastera i LCD ekranu, preko koga se može pristupiti većini funkcija.

Rezime

Kvalitet štampe je odličan, što se posebno vidi kod teksta sa manjom veličinom fonta gde slova ostaju čitka i oštra. Kada se štampaju grafike i slike, dobijaju se sasvim pristojni rezultati, ali ne treba zaboraviti da ovo ipak nije foto štampač. Mesečni obim štampe je 35.000 otisaka, što je sasvim dovoljno a kancelariju srednje veličine. Kada se pogleda cena, jasno je da to uopšte nije mnogo novca za kolor laser koji ima i funkcije kopira i faxa, sa ugrađenim ADF-om, LAN interfejsom i mogućnosti da se doda i Duplex.

Conclusion

Print quality is excellent, as is especially evident in the text with a smaller font size, where the letters remain legible and sharp. When printing graphics and images, very decent results are provided, but we should not forget the fact this is not a photo printer. Monthly printing cycle is 35,000 copies, which is quite enough for a medium-sized office. Considering the price, it is clear this is an affordable color laser that has copying and fax functions, with built-in ADF, LAN interface and the ability to add and Duplex too.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2011.): 210€

EWE Comp ustupio: Epson AcuLaser CX16NF
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096
zvanični sajt: List Computers