Dell Vostro 5470 14'' za kancelariju

Dobar primer kako bi trebao da izgleda i radi kompaktan poslovni prenosni računar. Uz dijagonalu ekrana od 14", dobija se lagan laptop koji je opremljen touch ekranom, 2.1 zvučnim sistemom i dosta dobrom konfiguracijom za osnovnu office kategoriju.

Za Dell nije potreban neki poseban uvod i radi se o sigurno jednom od najpoznatijih proizvođača prenosnih računara. Iz generacije u generaciju Dell laptopovi potvrđuju svoj status, pogotovo u poslovnoj kategoriji gde se traže kako osnovni modeli tako i zahtevniji laptopovi koji podržavaju sve nove tehnologije. Model 5470 iz Vostro serije spada u neku sredinu, a dolazi u kompaktnom 14" formatu sa touch ekranom i Intel Core i3 platformom, što je već u startu dovoljno da privuče dosta pažnje. Za razliku od mnogih drugih modela, opremljen je Ubuntu operativnim sistemom, što nije loše znati pre kupovine.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada
  • Dobre performanse
  • Pristojna autonomija
  • Touch ekran
  • 32GB SSD
  • 2.1 zvučni sistem

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Ekran: 14" LED WXGA (1366x768), TrueLife, touchscreen
  • Procesor: Intel Core i3-4010U 1.7 GHz (2 cores, 4 threads)
  • Ram memorija: 4GB DDR3 1600 MHz SDRAM
  • Grafika: integrisana Intel HD Graphics 4400
  • Hard disk: 500GB HDD 5400 RPM, 32GB SSD
  • Komunikacija : LAN, WiFi 802.11b/g/n (dual-band 2.4/5GHz), Bluetooth 4.0
  • Portovi : 1x 3.5mm audio, 3x USB 3.0, HDMI
  • Baterija: Li-Ion, 3-cell
  • Dimenzije: 337.6mm x 233.5mm x 19.35mm
  • Težina: 1.62 Kg
  • Dodatno: HD Webcam 1MP, 3-in-1 card reader (SD/SDHC/SDXC), 2.1 zvučnici (2x1.5W, 2W subwoofer), Intel WiDi (Wireless Display)
  • Operativni sistem: Ubuntu 12.04 (Precise Pangolin)

Dell Vostro 5470

Prvo što se odmah primećuje jesu malo kompaktnije dimenzije, 337.6x233.5x19.35 mm, i težina od 1.62Kg, što će biti dobra vest za one koji često nose laptop sa sobom i kojima je uvek bitno da imaju što manje tereta na leđima. Vostro je definitivno malo inspiracije pozajmio od skuplje XPS serije, no naravno, za razliku od konstrukcije gde je dominirao aluminijum, u ovom slučaju imamo samo poklopac i naslon za šake koji su od aluminijuma u nešto tamnijoj boji (flake graphite). Kvalitet izrade je dosta dobar, laptop deluje čvrsto i nismo primetili da ima većeg ugibanja većih površina usled jačeg pritiska. Laptop je elegantan, ne previše atraktivan (što je i očekivano za ovu kategoriju), ali sa uočljivim hromiranim logom na poklopcu. Šteta što u pakovanju ne dolazi i neka torba, što uvek volimo da vidimo kod poslovnih modela.

Ekran je dijagonale 14" i sa rezolucijom od 1366x768 piksela, sa plastičnim zaštitnim slojem. Ono što je bitno je da se radi naravno o LED ekranu sa TN matricom, a dodatno imamo i multitouch podršku. Pošto je u pitanju matirani finiš, barem neće biti toliko otisaka prstiju, što je dobra stvar. Slika je solidna, priostojnog kolorita i dobre jačine osvetljenja, tako da će moći bez problema da se koristi i po jačem dnevnom svetlu. Iznad ekrana je ugrađena Web kamera 1MP rezolucije, uz mikrofon i statusnu diodu. Tastatura je punih dimenzija - bez numeričkog dela sa desne strane, pa iako to uglavnom jeste poželjna stvar kod poslovnih korisnika, ipak je bolje da smo dobili tastere normalnih dimenzija nego da smo na račun numeričkih tastera dobili smanjene regularne. Touchpad je u stvari clickpad, nešto većih dimenzija, dobre osetljivosti i sa podrškom za multi-touch gestove. Dodatno, pored je i čitač otisaka prstiju, što se sve češće podrazumeva kod poslovnih modela.

Kod ovog modela, baterija je ugrađena ispod donje stranice, tako da zamena neće biti tako jednostavna. Još jedna zanimljivost: tu je i ugađeni subwoofer pošto Vostro 5470 ima 2.1 sistem zvučnika i podržava Wave MaxxAudio 4.0 tehnologiju. Konektori su logično raspoređeni, pa tako napred nemamo ništa, pozadi samo otvore za hlađenje, dok su sa desne bočne stranice 3.5mm konektor za headset, LAN port, jedan USB 3.0 port i HDMI video izlaz. Sa leve strane su Kensington Lock, konektor za napajanje, dva dodatna USB 3.0 porta i slot čitača memorijskih kartica (SD formati podržani). Kao što je i očekivano, izostao je optički uređaj, za koji jednostavno nije bilo dodatnog prostora. Ako bude neophodno, to se da lako rešiti bilo kojim eksternim USB DVD uređajem.

Rezime

Konfiguracija je bazirana na dosta dobrom Intel Core i3-4010U procesoru koji radi na 1.7GHz, sa 4GB RAM-a (može se proširiti pošto je slobodan jedan memorijski slot), integrisanom Intel 4400 grafikom i hibridnim rešenjem kada je skladišteni prostor u pitanju: kombinacija standardnog 500GB SATA hard diska i SSD-a od 32GB. Ovo je dovoljno da se dobiju i više nego pristojni rezultati za office korišćenje. Dodajmo i to da pored gigabitnog LAN porta imamo na raspolaganju i WiFi (dual-band) i Bluetooth adaptere, što zaokružuje priču po pitanju komunikacije. Što se autonomije tiče, ugrađena baterija je dovoljna za oko 4.5h prosečnog rada, što i nije nešto posebno impresivno vreme, ali spada u prosek onoga što se može i očekivati u ovom slučaju. Na kraju, možemo reći da se radi o sasvim pristojnom laptopu osnovne konfiguracije u Vostro 5470 seriji, gde samo par stvari: touch ekran, dodatni 32GB SSD, 2.1 zvučni sistem, odskaču od proseka. Cena je možda za nijansu jača od proseka, ali se i uklapa u očekivanja. Dell Vostro 5470 je dobar primer kompaktnog office laptopa novije generacije, stim što treba uračunati i cenu operativnog sistema ukoliko se ne koristi Ubuntu.

Conclusion

The configuration is based on a 1.7GHz Intel Core i3-4010U processor with 4GB of RAM (can be expanded since there is one free memory slot), integrated Intel 4400 graphics and a hybrid solution when it comes to storage space: a combination of a standard 500GB SATA hard drive and a 32GB SSD providing decent results for office use. In addition to Gigabit LAN port, there are WiFi (dual-band) and Bluetooth adapters, when it comes to communication. The rechargeable battery offers approximately 4.5hrs of average work, which is not impressive time, but falls into the average of what can be expected in this case. This is very good when it comes to basic laptop configuration of the Vostro 5470 series, where only a few things: touch screen, optional 32GB SSD, 2.1 sound system, deviate from the average. The price is higher than average, but also fits in with the expectations. Dell Vostro 5470 is a good example of a compact office laptop of the newer generation, except it should also include the cost of the operating system if you do not want to use Ubuntu.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 680€

EWE Comp ustupio: Dell Vostro 5470
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096
zvanični sajt: List Computers