Dell P2314H

Ovo je još jedan Dell monitor iz P serije koji je namenjen malo zahtevnijim korisnicima, iako to u ovom slučaju i ne znači mnogo veću cenu od proseka. Koristi IPS panel i LED pozadinsko osvetljenje i ima odličnu sliku, uz odlična podešavanja ergonomije kao i integrisani USB hub.

Stiže nam na test još jedan Dell monitor iz Professional serije, sa LED panelom koji koristi IPS tehnologiju. Ovaj model je dijagonale punih 23", sa full HD rezolucijom od 1920x1080 piksela, i generalno je namenjen poslovnim korisnicima kao i naprednijim kućnim korisnicima koji se bave obradom slike i videa recimo, ali naravno i svima onima koji cene kvalitetan prikaz i stvarno odlične performanse. Ono što nam se dopalo jeste i to što ovaj monitor ne košta toliko mnogo, i sa cenom ispod 20.000 dinara predstavlja prilično dobru kupovinu. Do nedavno, IPS modeli su bili i dosta skuplji i rezervisani za one sa dubljim džepom, no u poslednje vreme se to dosta promenilo, tako da mnogi od njih mogu da se nađu po vrlo povoljnim cenama.

Ključne karakteristike

  • Sjajna ergonomija, vrhunsko postolje
  • Odličan kvalitet slike, IPS panel i LED pozadinsko osvetljenje
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • HDMI interfejs je izostao

Specifikacija

  • Dijagonala: 23" Wide 16:9, LED
  • Ekran: Anti-Glare, hard coat 3H premaz
  • Rezolucija : 1920x1080 piksela
  • Osvetljenje : 250cd/m2
  • Kontrast : 2.000.000:1 DCR (statički 1000:1)
  • Vreme odziva : 8ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 178/178°
  • Ulaz : D-Sub, DVI, DisplayPort, 3x USB 2.0
  • Dodatno: Height, Pivot, Swivel, Tilt podešavanja položaja

Dell P2314H

Ovo je za Dell klasičan dizajn kada su u pitanju modeli iz P serije, što je znači i prilično minimalistički ali i dopadljivi izgled koji će podjednako dobro izgledati u kancelariji ili kod kuće. Ekran ima relativno tanak okvir od mat crne plastike, sa zaobljenim ćoškovima, uz poznatu oznaku proizvođača na samoj sredini, kao i Power tasteru sa plavom (prilično jakom) LED lampicom u desnom ćošku. Tasteri menija su klasični, smešteni uz desnu ivicu okvira, bez označenih funkcija, koje se ispisuju u okviru samog menija. Postolje je vrlo elegantno, sa relativno malom osnovom (u odnosu na širinu monitora) ali je izuztno stabilno, pošto je celo napravljeno od metala, u brušenoj završnici. Vertikalni deo u donjem delu ima i prorez kroz koji se provlače kablovi da ne bi visili na sve strane. Na prvi pogled se to neće videti, ali postolje podržava praktično sve opcije za podešavanje položaja: od klasičnog tilt podešavanja ugla gledanja, do swivel rotacije u osnovi, podešavanja po visini i rotacije samog ekrana (pivot) iz landscape u portrait položaj, što znači da neće biti problema da se monitor maksimalno prilagodi korisniku, što vrlo često izostaje kao opcija i kod skupljih modela monitora.

Sa zadnje strane monitora možemo da vidimo sve dostupne konektore, okrenute na dole: od priključka za napajanje, pa do DVI, D-Sub i DisplayPort video ulaza, kao i četiri USB konektora (jedan ulazni i tri izlazna). Interesantno je da je HDMI port izostao, međutim kako mora da se plati licenca da bi se koristio, očigledno je Dell hteo da konačnu cenu monitora održi što povoljnijom. U pakovanju stižu DisplayPort, D-Sub, USB i naponski kablovi, tako da će jedino morati da se nabavi kabl sa DVI konektorima, ukoliko bude potrebno. Postolje se inače veoma jednostavno monitora i skida, a monitor u potpunosti podržava montažu na zid pomoću posebnog nosača na koji se kači, ili univerzalnog nosača koji koristi rupe za šrafove po VESA standardu. Meni je prilično jednostavan, ali sa više nego dovoljno opcija da se u kratkom roku slika dotera, stim što preporučujemo da se ipak koristi i kalibracija za najbolje rezultate. U svakom slučaju, postoje i predefinisani profili (Multimedia, Movie, Game, Text, Warm, Cool i Custom) koji se lako aktiviraju.

Rezime

Ovaj monitor ima anti-glare premaz koji nije previše agresivan i rezultat je veoma kvalitetan prikaz, ali i odsustvo refleksije svetlosti, što ume da pokvari utisak kod glossy ekrana. Slika je veoma prijatna za gledanje, oštra i sa prirodnim bojama, uz prilično ravnomerno pozadinsko osvetljenje i bez primećenog probijanja uz ivice. Kao i kod ostalih IPS modela, uglovi gledanja su dosta široki, dok je brzina odziva 8ms, iako nismo primetili da se vide bilo kakvi duhovi ili kašnjenja prilikom prikaza bržih scena i slika. Ovaj monitor je odličan izbor za širi krug korisnika, od onih koji se bave fotografijom i videom, do svih koji vole kvalitetan monitor i veoma dobar prikaz slike, uz dosta ergonomskih opcija.

Conclusion

This monitor has an anti-glare coating, which is not too aggressive, and the result is a high quality display and the absence of light reflection, which tends to spoil the impression with the glossy screen. The picture is pleasant to watch, sharp, with true colors and with evenly distributed backlight without penetration along the edges. As with other IPS models, the viewing angles are very wide, and the response time is 8ms, although we did not noticed any ghosts or delays when displaying fast-moving images and pictures. This monitor is a great choice for a wide range of users, from those who deal with photography and video, to those who love high-quality monitor and high quality images, with plenty of ergonomic options.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2013.): 155€

Pin Computers ustupio: Dell P2314H
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.