Deca su tokom pandemije provela manje vremena igrajući igrice na računaru

Nakon uvođenja restriktivnih mera širom sveta usled korona virusa, uobičajeno ponašanje ljudi na internetu se promenilo, ne samo u slučaju odraslih, već i u slučaju dece. Prema novom istraživanju kompanije Kaspersky, deca su u prethodnim mesecima obraćala manje pažnje na kompjuterske igrice, naročito u poređenju sa periodom pre početka pandemije.

Usled globalne COVID-19 pandemije deca su morala da nastave svoje obrazovanje od kuće, što je uglavnom sprovedeno kroz onlajn nastavu. Mnogi roditelji takođe rade od kuće, i tokom izolacije provode više vremena sa svojim porodicama. Mada upućenost jednih na druge gotovo sve vreme očigledno može postati izazov i za decu i za roditelje, od ključnog je značaja da roditelji razumeju šta njihovi mališani rade, i da ovaj period koriste da se još više povežu kao porodica.

Na sreću, barem o jednoj aktivnosti roditelji ne moraju da brinu. Prema najnovijem izveštaju kompanije Kaspersky, zasnovanom na anonimnim podacima koje je o korisnicima rešenja Kaspersky Safe Kids na Windows i macOS uređajima prikupila mreža Kaspersky Security Network (KSN) 1 , deca su tokom izolacije postala manje zainteresovana za igranje igrica na svojim računarima. Od marta do maja 2020. godine, ova zainteresovanost je konstantno opadala u poređenju sa prva dva meseca ove godine.

Opadanje interesovanja dece za igrice relevantno je samo za Windows, s obzirom na to da će deca pre igrati igrice na Windows PC nego na Mac uređajima.To je verovatno zbog toga što je većina igrica pravljeno za Windows: na primer, na popularnim onlajn prodavnicama igrica, kao što je Steam, ima mnogo manje igrica dostupnih za macOS platformu.

“Smanjeno interesovanje za igrice na ličnim računarima može biti objašnjeno povećanom potrebom njihovog korišćenja za druge aktivnosti. Primera radi, lakše je učestvovati u edukativnom procesu koristeći PC nego mobilne uređaje. Možemo primetiti da iako deca provode najveći deo svoga vremena kod kuće, ona mudro koriste računare i ne osećaju potrebu da se prepuste igranju video igrica,” komentariše Ana Larkina (Anna Larkina), stručnjak za analizu veb sadržaja,Kaspersky.

Da biste svom detetu osigurali pozitivna iskustva prilikom igranja igrica tokom pademije, kompanija Kaspersky predlaže sledeće:

  • Podstaknite decu da vam kažu ukoliko naiđu na nešto zbog čega se osećaju neprijatno ili im smeta tokom igranja igrica. Imajte na umu da negativne emocije nemaju nužno negativne konotacije i da može doći do dobrih ishoda. Na primer, ukoliko dete ne uspeva u nečemu ali nastavlja da pokušava, njegovo strpljenje će se povećati

  • Ukoliko primetite da vaše dete provodi značajno manje vremena igrajući igrice tokom perioda samoizolacije, pokušajte da saznate zašto. Pričajte sa njima i pokušajte da razumete kako oni shvataju trenutnu situaciju, kao i sa kojim teškoćama se susreću. Možda je vreme proveriti da nisu prenatrpani školskim obavezama.

  • Odvajanje vremena za igranje igrica sa vašim detetom ojačaće vašu vezu i moći ćete bolje da razumete šta vaše dete radi u svoje slobodno vreme

  • Instalirajte Kaspersky Safe Kids, rešenje koje vam omogućuje da nadgledate, vidite i pretražite onlajn aktivnosti vašeg deteta na mnoštvu uređaja bez zadiranja u njihov lični prostor. Rešenje takođe nudi korisne savete o tome kako pomoći deci da se ponašaju bezbedno na internetu.