Corsair Obsidian 350D

Sjajno kućište iz Obsidian serije, model 350D spada u Mini-Tower kategoriju. Radi se o naizgled malom kućištu u koje će stati dosta toga. Od tool-free i vrlo elegantnog dizajna, pa do odličnog kvaliteta izrade i opcija za hlađenje, dosta toga se dobija za uloženi novac.

Iako su Midi i Full Tower kućišta najpopularnija među hardverskim entuzijastima, sve više interesovanja ima za kućišta manjih dimenzija koja su jeftinija, a ipak podržavaju dobar deo onoga što se može naći i u onim dosta većim modelima. Na testu se našao model Obsidian 350D koji spada u Mini-Tower kategoriju, odnosno koji je kompatibilan sa MicroATX i Mini-ITX matičnim pločama, a koji ima prilično dobre opcije hlađenja za jedno kućište ovih dimenzija. Corsair je svakako među najpoznatijim proizvođačima napajanja ali i kućišta, a mi tek od nedavno imamo malo bolji izbor kućišta koja su najčešće osvajala razne nagrade na nezavisnim testovima.

Ključne karakteristike

  • Podrška za vodeno hlađenje: 240/280mm napred, 240/280mm, 120mm pozadi
  • Impresivna lista opcija za hlađenje
  • Odličan kvalitet izrada

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Mini-Tower (Mini-ITX, MicroATX matične ploče)
  • Uređaji: 2x 5.25" eksterno, 2x 3.5", 2x 2.5" interno
  • PCI ekspanzija: 5
  • Napajanje: nema
  • Hlađenje: pozadi 120mm (instaliran), napred 2x 120/140mm (jedan 140mm instaliran), 2 x 120/140 mm gore opciono
  • Dodatno: 2x USB 3.0, Mic-in, Audio-out
  • Dimenzije: 450mm x 210mm x 440mm
  • Težina: 7.16Kg

Corsair Obsidian 350D

Kao i ostatak modela iz Obsidian serije, i ovo kućište odlikuje vrlo elegantan, nenametljiv dizajn koji će se sigurno mnogima dopasti. Dominantno crna boja spolja, sa prednjim panelom od brušenog aluminijuma, i ne može se izbeći naravno poređenje sa većim kućištima iz Obsidian serije. Izrada je vrlo kvalitetna i zaista nemamo nikakvih primedbi po tom pitanju, a sa dimenzijama od 450x210x440 mm će se lako uklopiti u bilo koje okruženje. Težina od 7.16Kg je čak i nešto veća od onoga što smo očekivali, pogotovo pošto smo viđali i mnoga Midi-Tower kućišta koja su znatno lakša od toga. Po pitanju kvaliteta, Corsair je uradio sjajan posao i tu nemamo nikakvih primedbi.

Pri vrhu prednje strane, vidimo po dva USB 3.0 porta i 3.5mm audio konektora za mikrofon i slušalice, lepo uklopljen Power taster sa statusnim diodama, skriveni i dosta manji Reset taster. Veći deo prednje maske (ispod dva 5.25" ležišta) se može lako skinuti, tako da se ima direktan pristup filteru za vazduh koji se jednostavno vadi i vraća. Sa gornje strane kućišta vidimo veliki otvor za ventilaciju (možda bi bilo malo lepše da postoji neka ukrasna maska), a sa bočne strane veliki prozor od klirita. Pogled na zadnju stranicu nam otkriva da postoji prostor za pet PCI slotova, kao i da je predviđeno da se provuku cevi vodenog hlađenja, ukoliko za to bude potrebe.

Unutrašnjost kućišta je vrlo uredno organizovana: napajanje stoji u donjem delu, a sve instalacije su tool-free, zahvaljujući praktičnom dizajnu ležišta za 5.25", 3.5" i 2.5" uređaje. Vidimo da ima sasvim dovoljno prostora i da se kablovi provuku i sklone da ne smetaju. Kućište dolazi sa ugrađena dva ventilatora: 120mm pozadi i 140mm napred, dok ima prostora za još jedan ventilator napred (za oba, mogu se birati 120mm ili 140mm modeli), kao i dva ventilatora sa gornje strane, što je za kućište ovih dimenzija i više nego dovoljno. Ukoliko ni to ne bude dovoljno, imamo na raspolaganju mogućnost da se ugradi vodeno hlađenje i to od 120mm do čak 280mm, u zavisnosti od pozicije, što je za ove dimenzije kućišta stvarno impresivno.

Rezime

Ovo kućište će bez ikakvih problema zadovoljiti zahteve malo naprednijih korisnika, čak i za gaming sistem koji može da se uklopi u te okvire. Logično, treba samo imati na umu ograničenja za dimenzije napajanja (dužine do 180mm), CPU kulera (visine do 160mm) i grafičke kartice (dužine do 380mm). Ovakvo kućište se savršeno uklapa u ostatak Obsidian serije, kako po pitanju dizajna, tako i po pitanju kvaliteta, pa svakako zaslužuje preporuku.

Conclusion

This case will meet the demands of more advanced users; it will be good even for a gaming system. You only have to keep in mind the limitations of the power supply regarding dimensions (up to 180mm), of a CPU cooler (up to 160mm) and of a graphics card (up to 380mm). This case fits perfectly with the rest of the Obsidian series, both in terms of design and in terms of quality, so it deserves a recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 125€

Sampro ustupio: Corsair Obsidian 350D
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs