Corsair Graphite 600T

Sjajno kućište koje je namenjeno malo zahtevnijoj publici koja traži kvalitet i funkcionalnost, uz što manje kompromisa. Iako se radi o Midi Tower modelu, prostora zaista ima dosta, koristi se kompletno tool-free dizajn i genralno ima jako malo toga što bi eventualno i zamerili.

Kako bi izgledalo kada bi opcije koje su najčešće dostupne kod Full Tower kućišta spakovali u jedan Midi Tower model? Corsair ima dobar predlog sa SS600T modelom iz Graphite serije. Sa podrškom za matične ploče od Micro-ITX pa sve do Extended ATX formata, kompletno tool-free dizajnom, dosta dobrim hlađenjem i sa dovoljno prostora da stane dosta toga, uključujući i najzahtevnije konfiguracije. Ovaj model nudi dosta toga za uloženi novac i biće sigurno jedan od Midi Tower modela koji će privući pažnju hardverskih entuzijasta.

Ključne karakteristike

  • Podrška za vodeno hlađenje: 240mm gore
  • Tool Free dizajn
  • Odličan kvalitet izrade
  • Fan kontroler

Utisak kvare

  • Prostor za maksimalno 4 ventilatora

Specifikacija

  • Format: Mid-Tower (Mini-ITX, MicroATX, ATX, E-ATX matične ploče)
  • Uređaji: 4x 5.25" eksterno, 6x 3.5"/2.5" interno
  • PCI ekspanzija: 8
  • Napajanje: nema
  • Hlađenje: pozadi 120mm, napred 200mm, gore 200mm (2x 120mm opciono)
  • Dodatno: 4x USB 2.0, 1x USB 3.0, FireWire, Mic-in, Audio-out
  • Dimenzije: 592mm x 265mm x 507mm
  • Težina: 12.7Kg

Corsair Graphite 600T

Uz dimenzije od 592x265x507mm i težinu od skoro 13Kg, ovo kućište definitivno spada među veće Midi Tower modele, praktično na granici sa Full Towerom. Kućište je vrlo interesantnog dizajna, blago zaobljenih linija, zbog čega deluje vizuelno za nijansu manje nego što jeste. Sa prednje strane vidimo standardni logo proizvođača pri dnu i celu površinu od metalne mreže koja osim što izgleda atraktivno ima ulogu i da propusti što više vazduha kako bi i hlađenje bilo efikasnije. Istu mrežicu vidimo i sa gornje strane, dok recimo bočne stranice nemaju otvore za hlađenje. Leva bočna strana zato ima prozor od pleksiglasa za one koji vole da vide šta se dešava unutra.

Sa gornje strane kućišta imamo interesantan raspored, gde su Power i Reset tasteri sa statusnim diodama pomereni više ka sredini kućišta, a napred u čak četiri USB 2.0 i jedan USB 3.0 port, dva 3.5mm audio konektora (za mikrodon i slušalice) kao i jedan FireWire port, što je pomalo neobično. Ono što međutim privlači najviše pažnje jeste poveći potenciometar koji je u stvari kontroler obrtaja ventilatora, na koji su prikačena tri ventilatora koja su instalirana, dok maksimalno podržava 5 ventilatora. Zgodno i veoma praktično za one koji vole da sve imaju pod kontrolom. Mala napomena po pitanju USB 2.0 portova: prilično su zbijeni pa će nešto deblji flashdiskovi blokirati susedne portove. Obe bočne stranice se skidaju jednostavno, pomoću dve poluge pri vrhu, čime je pristup unutrašnjem delu kućišta maksimalno olakšan: nije potrebno odvrtati šrafove kao obično.

Unutrašnjost kućišta je dosta prostrana i odmah možemo da primetimo par interesantnih stvari: napajanje stoji u donjem delu kućišta, a sa donje strane ima i filter za prašinu koji se lako skida i vraća, ima baš dosta proreza sa gumenim okvirima koj služe za provlačenje i skrivanje kablova kao i jedan veliki otvor za pristup zadnjoj strani matične ploče (za montažu/demontažu kulera), sve instalacije su potpuno tool-free. Prostora ima za ukupno četiri 5.25" i šest 2.5"/3.5" diskova (raspoređenih u dva racka), a kućište dolazi sa instalirana tri ventilatora i to dva 200mm (napred i sa gornje strane) i 120mm pozadi. Podržana je i instalacija vodenog hlađenja do dimenzija hladnjaka od 240mm (mora se skinuti 200mm ventilator u tom slučaju). Potrebno je znati da je maksimalna dužina napajanja 200mm, grafičke kartice 360mm a visina CPU kulera 170mm kada se bude planirala kupovina ostalih komponenti.

Rezime

Ovo kućište deluje izuzetno kvalitetno napravljeno, sa stvarno dosta prostora na raspolaganju, i jedino što smo očekivali je da možda bude malo više opcija za hlađenje. Za većinu potreba će ovo biti i više nego dovoljno, ali pošto znamo da postoje i dosta manja kućišta sa više ležišta za ventilatore, prosto je šteta što i ovde tako nešto nije predviđeno. Ipak, ovaj nivo završne obrade, kompletno tool-free dizajn, fan kontroler i vrlo atraktivan izgled su kombinacija koja će sigurno biti itekako popularna kod malo zahtevnijih korisnika.

Conclusion

This is a high-quality case with enough space available; however, we expected more cooling options. This will be enough for majority of applications, but since there are smaller cases with more places for fans, it is shame there is nothing like that in this case. However, the finish, completely tool-free design, the fan controller and attractive look is the combination that will be popular among demanding customers.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 125€

Sampro ustupio: Corsair Graphite 600T
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs