Corsair Carbide Air 540 ATX Cube

Ovo je kućište koje sigurno neće imati problem da se razlikuje od konkurencije, iz vrlo jednostavnog razloga: malo ima kućišta koja makar i izdaleka liče na Carbide Air 540 ATX Cube. Podelom unutrašnjosti na dve celine se dobilo veoma efikasno hlađenje, što je i zaštitni znak ovog modela.

Pored stvarno sjajnih napajanja, Corsair u svojoj ponudi ima i kućišta koja postaju sve popularnija, tako da smo sa nestrpljenjem dočekali možda i najzanimljiviji model u ponudi u ovom trenutku. Ovaj model pripada Carbide seriji, stim što se proizvođač odlučio za pomalo nestandardni Cube format, koji će možda u startu odbiti one koji nemaju baš puno prostora u sobi gde će držati računar, pošto je i osnova nešto veće površine u odnosu na klasične modele. Ipak, to nije slučajno i dizajnerni i inženjeri su se prilično potrudili da kreiraju kućište kod koga je raspored elemenata takav da se dobije dosta bolje, odnosno efikasnije hlađenje. Da li je i koliko to uspelo, proverićemo i sami.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan i pomalo neobičan izgled
  • Odličan kvalitet izrade
  • Veoma dobro hlađenje
  • Dual-chamber Direct Airflow Path dizajn

Utisak kvare

  • Malo bučnije od proseka
  • Staju samo dva 3.5" hard diska (postoje dodatna četiri ležišta za 2.5" diskove)

Specifikacija

  • Format: ATX, E-ATX, Micro ATX, Mini ITX
  • Uređaji: 5.25” x2, 3.5"/2.5" x2 (Hot Swap), 4x 2.5"
  • Napajanje: nema Hlađenje: - Zadnja strana: 1x 140mm (1x 120mm)
  • Prednja strana: 2x 140mm (do 3x 120mm)
  • gornja strana: 2x 120/140mm opciono
  • Dodatno: 2x USB 3.0, 2x audio
  • Dimenzije: 415mm x 332mm x 458mm

Corsair Carbide Air 540 ATX Cube

Jasno je odmah da ovakvo kućište definitivno nije namenjeno prosečnim korisnicima, već onima koji malo više pažnje obraćaju na odabir komponenti i imaju veće zahteve. Sad je već jasnije otkud Cube u oznaci modela, a za sve ovo je glavni krivac Dual-chamber Direct Airflow Path dizajn. Prosto rečeno, unutrašnjost kućišta je podeljena na dve celine, kako hlađenje procesora, grafičke kartice i drugih komponenti ne bi ometali napajanje i hard diskovi. Koliko će to zaista promeniti priču ostaje da se vidi, ali kako je i poznato, nije dovoljno samo obezbediti dovoljan broj ventilatora u kućištu, već i obezbediti da protok vazduha i pritisak unutar kućišta bude takav da hladan vazduh ulazi napred, prelazi preko svih komponenti koje treba hladiti i izlazi sa zadnje strane. Jednostavno zvuči u teoriji, ali u praksi se pokazalo da nije uvek tako lako realizovati ove jednostavne principe.

Kućište je oblika kocke, odnosno preciznije, kvadra, sa prilično svedenim dizajnom koji sam po sebi ne privlači mnogo pažnje. U levoj polovini kućišta, po vertikali, vidimo otvore za ventilaciju ispod kojih se naziru dva 140mm ventilatora (alternativno, mogu se zameniti za tri 120mm, mada po pravilu veći ventilatori rade tiše i pokreću veću količinu vazduha). Sa desne strane su tu Power i Reset taster, statusne diode, te po dva USB 3.0 i audio porta (za mikrofon i slušalice). Tu su i dve vertikalna ležišta za 5.25" uređaje, dok 3.5" otvora nema. Skoro cela leva bočna strana je napravljena od pleksiglasa i providna je, tako da se lepo može videti unutrašnjost, a sa gornje strane se nalazi poveći otvor za hlađenje (prima do dva 120mm ili 140mm ventilatora). Dodatno, otvor za hlađenje postoje i sa desne bočne strane. Proizvođač je razmišljao i o vodenom hlađenju, tako da napred umesto ventilatora staje radijator od 360mm, a sa gornje strane od 280mm.

Pogled na zadnju stranu nam otkriva kako je kućište podeljeno, tako da se napajanje postavlja vertikalno u desni deo (kada se kućište gleda od napred), gde ima prostora i za hard diskove. Ipak, sa leve strane ge stoji matična ploča postoje dva Hot Swap 3.5" ležišta za diskove koja su smeštena skroz na dno kućišta. Pomalo samo čudi da u desnoj komori postoji prostor za samo četiri dodatna hard diska i to 2.5" formata. Najveći broj operacija u kućištu se obavlja bez alata, korišćenjem posebnih ležišta i thumbscrew šrafova, što je pohvalno. Prostora za kablove ima baš dosta, pošto je desna komora prilično neiskorišćena, pa se samo nameće mišljenje da je možda to moglo i malo drugačije da se iskoristi. Ovo je inače jedino kućište koje smo do sada videli a da se napajanje može instalirati bez fiksiranja šrafovima, pošto se koristi praktičan graničnik koji se thumbscrew šrafovima lako fiksira i drži napajanje u mestu.

Rezime

Kakva je situacija sa hlađenjem? Lako smo utvrdili da ovo kućište sa lakoćom izbija na samo čelo kada su u pitanju izmerene temperature ambijenta, procesora i GPU-a i nema puno kućišta na tržištu koja se po tome mogu porediti sa Air 540 Cube modelom. Ipak, postoji i druga strana medalje, prvo, tu je činjenica da tri snažna 140mm ventilatora nisu onoliko tiha koliko smo očekivali, te da će možda oni malo probirljiviji odabrati neke druge modele ventilatora. Takođe, komora u kojoj stoje hard diskovi praktično nema aktivno hlađenje (ako se izuzme ventilator napajanja), te diskovi beleže temperaturu koja je za par stepeni veća od konkurencije. Ipak, mislimo da je ovo kućište stvarno korak u pravom smeru, te da uz pomoć kontrole obrtaja ventilatora ili čak kompletne zamene ventilatora, može dosta da se uradi po pitanju buke, koja opet nije tako velika, ali je kućište daleko od silent modela. Sve zajedno, ovo je napredno kućište koje je ujedno i jedan od najzanimljivijih modela koje smo u skorije vreme videli, tako da ga treba uzeti u obzir i uži izbor.

Conclusion

This case is among the top offers in terms of the measured ambient temperature, CPU and GPU, and there are not many cases on the market that can be compared to Air 540 Cube model. However, three powerful 140mm fans are not as quiet as we expected, so choosy users could opt for different fans. In addition, the chamber in which hard disks are placed has no active cooling (except for the power-supply fan), so discs record slightly higher temperatures in relation to competition. However, this case is a step in the right direction, and with the help of fan speed control or fans replacement can be the best choice in terms of noise, which is not that annoying, however, this is not a silent model. This advanced case is one of the most interesting models that we have seen recently, so it should be taken into account.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 140€

BoostLogic PC ustupio: Corsair Carbide Air 540 ATX Cube maloprodaja: BoostLogic PC, Maršala Birjuzova 13/13a, telefon: 011/3285949
zvanični sajt: boostlogicpc.com