Corsair Carbide Air 240

Još jedno kućište iz Carbide Air serije, ovoga puta nešto manjeg formata i dimenzija koje odgovaraju MicroATX i Mini-ITX sistemima. Iako jeste kompaktnih dimenzija, opcije hlađenja su prilično impresivne i to je ono što će ga sigurno izdvojiti iz konkurencije.

Ovo nije prvi put da se srećemo sa Corsair Carbide Air serijom kućišta, a posle modela koji je kompatibilan sa regularnim ATX i EATX pločama, dolazi na red i kompaktnija varijanta, dizajnirana da primi MicroATX i Mini-ITX format. Posle uspeha većeg Air 540 modela, proizvođač je istu filozofiju down-sizeovao i sada imamo pred sobom vrlo zanimljivo kućište namenjeno onima koji nemaju puno prostora na raspolaganju. Ipak, čini se da je Corsair maksimalno iskoristio ono što ima na raspolaganju, pa je Air 240 zadržao sjajnu funkcionalnost i opcije za hlađenje svojih prethodnika.

Ključne karakteristike

  • Podrška za vodeno hlađenje (240mm)
  • Impresivna lista opcija za hlađenje
  • Vrlo kvalitetna izrada
  • Modularni dizajn unutrašnjosti

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: MicroATX (Mini-ITX, MicroATX matične ploče)
  • Uređaji: interno 3x 3.5", 3x 2.5" interno
  • PCI ekspanzija: 4
  • Napajanje: nema
  • Hlađenje: pozadi 120mm, napred 2 x 120mm, 2 x 120mm gore opciono, dole 2x 120mm opciono, bočno 1x 120mm opciono
  • Dodatno: 2x USB 3.0, Mic-in, Audio-out
  • Dimenzije: 397mm x 260mm x 320mm
  • Težina: 5.6Kg

Corsair Carbide Air 240

Ovo kućište je svakako pozajmilo dosta toga od svog starijeg (i većeg) brata, a to je inicijalno format, sada naravno u manjim dimenzijama od 397x260x320 mm, tako da recimo podseća po gabaritima na BitFenix Prodigy model koji smo već imali priliku da vidimo. Prazno, kućište teži ispod 6Kg, i jednostavno, deluje prilično masivno za jedan model ovog formata. Nije loše pomenuti da pored varijante u crnoj boji imamo i kompletno belu varijantu, mada nama ova crna definitivno deluje atraktivnije. Plastika spolja je u mat finišu, sa jednim velikim prozorom sa gornje strane i mesh metalnom rešetkom za ventilaciju po poluobimu. Interesantno je da je predviđeno da se može postaviti u horizontalnom ili vertikalnom položaju, gde se gumene stope lepe sa one strane koja odgovara, dok se i Corsair bedž sa prednje strane može skinuti i rotirati tako da bude orijentisan na pravu stranu.

Što se kvaliteta tiče, kućište nam deluje vrlo kvalitetno, izdržljivo i ne vidimo nikakve detalje koji bi rekli drugačije. Na ovom kućištu se sve stranice mogu skinuti, pa otud i nešto veći broj thumb šrafova sa svim strana, dok je recimo filter za prašinu fiksiran magnetima, što je prilično zgodno. Ono što je najbitnije je da se sa svih strana vrlo lako pristupa unutrašnjosti kućišta, menjaju i dodavanju komponenti, tako da iako kućište jeste relativno kompaktnih dimenzija, neće biti nekih velikih kompromisa po pitanju funkcionalnosti. Na prednjem panelu vidimo dva USB 3.0 porta, dva 3.5mm konektora za mikrofon i slušalice, kao i standardne Power, Reset tastere i statusne diode. Kao i kod većeg, Air 540 modela, i ovde unutrašnjost podeljena na dva dela: u jednom stoje matična ploča i kartice za ekspanziju (staje ih četiri maksimalno), a u drugom napajanje i ležišta za hard diskove. Ovo ima dosta logike zbog hlađenja i kruženja vazduh au kućištu, što smo već videli na delu.

Prostora ima za tri 2.5"/3.5" hard diska i tri 2.5" diska, koji leže u svojih fiokama, što je sasvim dovoljno opcija za jedno kućište ovih dimenzija. Ima dosta proreza i prostora za kablove, tako da će kabliranje moći da se uradi vrlo lepo i efikasno. Instalirana su tri 120mm ventilatora, i to dva napred (uvlače vazduh u kućište) i jedan pozadi koji izbacuje topao vazduh napolje. Prostora ima za još pet 120mm ventilatora koji se mogu lepo rasporediti po unutrašnjosti, a posebno je interesantno što se umesto ventilatora može ugraditi i vodeno hlađenje širine 240mm. Što se tiče fizičkih ograničenja kućišta, staće grafička kartica do 290mm dužine i CPU kuler do visine od 120mm, napajanje dužine do 225mm, što omogućava instalaciju i malo snažnijih konfiguracija, bez bogazni da nešto neće stati.

Rezime

Ovaj model nam donosi kombinaciju kompaktnih dimenzija kućišta namenjenog za MicroATX i Mini-ITX sisteme i impresivnog dizajna koji omogućava veoma efikasno hlađenje, podršku za vodeno hlađenje i tool-free dizajn. Projektovano je tako da se dobije izuzetno efikasno hlađenje a da za to ne bude mnogo kompromisa. Čini se da je Corsair u tome i uspeo i možemo da kažemo da je ovo kućište jedno od najzanimljivijih modela ovog formata koje smo do sada videli.

Conclusion

The model characterizes a combination of compact size case for MicroATX and Mini-ITX systems and impressive design allowing efficient cooling, water cooling support and tool-free design. It was designed to provide efficient cooling without much compromise. Corsair made a great job, and this case is one of the most interesting models of this format we've ever seen.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 119€

Sampro ustupio: Corsair Carbide Air 240
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs