Corsair Carbide 500R

Još jedno impresivno kućište koje nam dolazi iz kompanije Corsair, model Carbide 500R koji spada u Midi Tower kategoriju, ali po svemu sudeći nudi većinu stvari koje se sreću tek kod Full Towera. Sjajne opcije za hlađenje, dosta raspoloživog prostora i kvalitet izrade karakterističan za Corsair.

Nije teško zaključiti da Corsair ima zaista impresivna kućišta u ponudi, i radi se o modelima koji su među najkvalitetnijim na tržištu, sa dovoljno opcija i za one najzahtevnije. Na testu se našao model Carbide 500R, a mi znamo da cela Carbide serija dosta toga deli sa već dobro poznatim Obsidian i Graphite modelima, tako da smo već u startu dosta toga očekivali. Ovo kućište spada u Midi Tower kategoriju, ali je nešto većih dimenzija tako da neće biti problema da stanu i nešto veće komponente, praktično u rangu klasičnih Tower modela.

Ključne karakteristike

  • Impresivna podrška za vodeno hlađenje
  • Tool Free dizajn
  • Odličan kvalitet izrade
  • Sjajne opcije za hlađenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Mid-Tower (Mini-ITX, MicroATX, ATX, E-ATX matične ploče)
  • Uređaji: 4x 5.25" eksterno, 6x 3.5"/2.5" interno
  • PCI ekspanzija: 8
  • Napajanje: nema
  • Hlađenje: pozadi 120mm, napred 2x120mm, bočno 200mm, opciono 2x 120/140mm gore, dole 1x 120/140mm, bočno još jedan 120mm
  • Vodeno hlađenje: napred 120/240mm, gore 240/280mm, napred i pozadi 120/140mm
  • Dodatno: 2x USB 3.0, Mic-in, Audio-out
  • Dimenzije: 521mm x 206mm x 508mm
  • Težina: 7.53Kg

Corsair Carbide 500R

Sa dimenzijama od 521x206x508mm, ovaj model kućišta je nešto veći od standardnih Midi Tower modela, stim što težina od 7.5Kg deluje sasvim prosečna. Što se dizajna kućišta tiče, Corsair je odabrao prilično elegantan i klasičan izgled: ovo kućište definitivno ne spada u posebno atraktivne modele. Kompletno je crne boje, sa metalnim mrežicama koje pokrivaju prednju i gornju stranicu (što služi kako bi se dobio što veći protok vazduha), logom proizvođača pri dnu prednje stranice i pri vrhu raspoređenim Power i Reset tasterima (sa statusnim lampicama), dva USB 3.0 i jednim FireWire portom, 3.5mm audio konektorima i dva posebna tastera koji imaju funkciju fan kontrolera i LED osvetljenja ventilatora. Sve to deluje prilično uredno i standardno, uz malu kadicu sa gornje strane, koja će biti zgodna za odlaganje sitnica.

Kao što to najćešće i biva, da bi se bočne stranice skinule, potrebno je odvrnuti thumbscrew šrafove sa zadnje strane. Pozadi vidimo i da imamo prostora za osam PCI kartica, kao i da postoje četiri gumirana otvora za creva vodenog hlađenja. Leva bočna strana ima poveću površinu koju pokriva metalna mrežica, ispod koje možemo da vidimo jedan poveći 200mm ventilator (umesto njega se mogu instalirati dva 120mm). Kućište dolazi sa instalirana ukupno četiri ventilatora: pored pomenutog 200mm bočno su tu još i jedan 120mm pozadi i dva 120mm napred, dok je dodatno moguće dodati još dva 120/140mm gore i jedan 120/140mm dole. Ako dodamo to da ima dovoljno prostora da se umesto ventilatora instaliraju hladnjaci vodenog hlađenja i to 120/240mm napred, 240/280mm gore i 120/140 pozadi, jasno je da se radi o kućištu sa zaista impresivnim opcijama hlađenja koje se mogu vrlo lepo prilagoditi potrebama korisnika.

Unutrašnjost kućišta je takođe u mat crnom finišu, sa dovoljno otvora za skrivanje i provlačenje kablova (četiri od njih su i gumirani kako bi držali kablove u mestu), kao i većim otvorom za pristup zadnjem delu matične ploče, radi instalacije ili skidanja CPU kulera. Obradovalo nas je to što su sve instalacije komponenti kompletno tool-free. Ukupno staje četiri 5.25" i šest 2.5"/3.5" uređaja (2.5" staju u ležišta hard diskova bez dodatnih adaptera), što je sasvim dovoljno prostora. O veličini ovog kućišta možda najbolje govori to da staje napajanje do dužine od čak 300mm, grafička kartica do 452mm, a da je maksimalna visina CPU kulera 180mm, tako da je teško zamisliti da će iko naći neku varijantu konfiguracije koja neće moći da udobno stane u ovo kućište.

Rezime

Ovo kućište je očekivani upgrade modela 400R, i sada je prostranije sa više opcija za hlađenje. Logično, ovako napredno i veliko kućište ne treba svima, ali ko god da traži što više prostora i različitih mogućnosti da ohladi svoju konfiguraciju, a želi da ostane u Midi Tower kategoriji, neće imati baš previše izbora, a Corsair Carbide 500R je definitivno jedno od najboljih kućišta koje će moći da se kupi.

Conclusion

This case is an expected upgrade of 400R model and now it is offering more space with more cooling options. This advanced and big case is not for everyone, but whoever seeks more space, different cooling options and wants to stay in Midi Tower category has not too many options, and Corsair Carbide 500R is one of the best cases you can find on the market today.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 155€

Sampro ustupio: Corsair Carbide 500R
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs