Corsair Carbide 200R

Corsair kućište iz Carbide serije, koje spada u Midi Tower modele. Ovo je jedno od najjeftinijih kućišta koje Corsair ima u ponudi, tako da se definitivno isplati pogledati, pogotovo pošto nije bilo nekih velikih kompromisa.

Corsair je svakako jedan od poznatijih proizvođača napajanja i kućišta, sa odličnom reputacijom i modelima koji su najčešće osvajali razne nagrade. Kućište koje smo ovom prilikom isprobali jeste model iz Carbide serije, sa oznakom 200R. Iako proizvođač navodi da se radi o Compact ATX kućištu, u pitanju je manje više regularni Midi Tower u kome ima dovoljno prostora i za malo naprednije konfiguracije. Dodatno, tu su i stvarno sjajne opcije hlađenja, uz podršku i za vodeno hlađenje, tako da sigurno privući pažnju malo zahtevnijih korisnika.

Ključne karakteristike

  • Podrška za vodeno hlađenje (120/140/240mm)
  • Impresivna lista opcija za hlađenje
  • Vrlo kvalitetna izrada

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Mid-Tower (Mini-ITX, MicroATX, ATX matične ploče)
  • Uređaji: eksterno 3x 5.25", 4x 3.5", 4x 2.5" interno
  • PCI ekspanzija: 7
  • Napajanje: nema
  • Hlađenje: pozadi 120mm, napred 2x 120mm (jedan instaliran), 2 x 120/140 mm gore opciono, dole 1x 120/140 mm opciono
  • Dodatno: 2x USB 3.0, Mic-in, Audio-out
  • Dimenzije: 497mm x 210mm x 430mm
  • Težina: 6.05Kg

Corsair Carbide 200R

Ovo kućište na prvi pogled ne deluje toliko atraktivno, no već i znamo od ranije da se kod Corsair modela više ceni taj elegantni, monolitni dizajn, pa je tako i ovoga puta. Celo kućište je crne boje, u mat finišu, a interesantno je da prednja stranica nema otvore za ventilaciju koji su premešteni bočno. Napred možemo da vidimo tri 5.25" slota, po dva USB 3.0 porta i 3.5mm konektore za mikrofon i slušalice. Pri vrhu prednje stranice su i Power i Reset tasteri i statusne diode. Pažnju nam privlači gornja stranica sa otvorima za ventilaciju i rupama za fiksiranje ventilatora, a proizvođač je predvideo instalaciju ili dva 120mm/140mm ventilatora ili radijatora vodenog hlađenja (podržane su dimenzije 120mm, 140mm i 240mm). Možda bi bilo lepo da postoji nema maska sa gornje strane, no to je očigledno ostavljeno za neke skuplje modele.

Primerak kućišta koji je bio kod nas dolazi sa prozorom od pleksiglasa sa bočne strane, stim što postoji i opcija gde se dobija ta stranica sa otvorima za hlađenje i mogućnosti da se postave dva 120mm ili 140mm ventilatora. Kao što smo i očekivali, bočne stranice se jednostavno skidaju odvrtanjem thumbscrew šrafova, posle čega možemo da pogledamo i unutrašnjost kućišta koja je takođe crne boje. Finalna obrada i nivo detalja je na sasvim zadovoljavajućem nivou, sa dovoljno otvora za provlačenje i skrivanje kablova, kao i jednim većim otvorom za pristup zadnjem delu matične ploče, radi skidanja ili postavljanja CPU kulera. Iako je kućište prosečnih dimenzija za Midi Tower model, postoje i neka ograničenja kojih se teba pridržavati, a to su da CPU kuler može biti maksimalno visok 165mm, napajanje dugačko do 180mm a grafička kartica dugačka do 420mm. Ovo je i sasvim dovoljno da se malo snažnija konfiguracija udobno smesti bez većih kompromisa.

Unutrašnjost je organizovana tako da napajanje stoji u donjem delu, a vidimo i da je za instalaciju 5.25" i 3.5" i 2.5" uređaja predviđen tool-free sistem koji će to maksimalno olakšati. Kućište dolazi sa dva installirana ventilatora od po 120mm (u prednjem i zadnjem delu), dok prostora ima za još jedan u donjem delu (120mm ili 140mm) kao i dva u gornjem delu (120mm ili 140mm), ukoliko se ne bude instalirao hladnjak sistema vodenog hlađenja. Dopalo nam se što su ležišta za hard diskove pod uglom od 90 stepeni u odnosu na ravan matične ploče, tako da će i instalacija biti jednostavnija.

Rezime

Ovo kućište predstavlja jedno od najjeftinijih u Corsair ponudi, pa će samim tim biti pristupačno širem krugu korisnika. Ipak, proizvođač nije napravio neke velike kompromise po pitanju kvaliteta niti funkcionalnosti, tako da zaista nema nekih posebnih primedbi niti zamerki. Kućište je dobrog kvaliteta izrade, lako za instalaciju i sa sasvim dovoljno opcija da omogući hlađenje i za malo snažnije konfiguracije, zbog čega svakako dobija preporuku.

Conclusion

This is one of the cheapest cases in the Corsair offer, so it will be accessible to a wider audience. There were no big compromises regarding quality or functionality, so there are no specific objections or complaints. The case is of good quality, easy to install and with enough options to allow cooling even when it comes to more powerful configurations, so we do recommend it.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 80€

Sampro ustupio: Corsair Carbide 200R
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs