Corsair Carbide 200R

Odlično kućište iz osnovne kategorije kompanije Corsair, ali sa odličnim kvalitetom izrade i dosta toga što se inače viđa na malo skupljim modelima. Odlično iskorišćen prostor, dosta mesta za ventilatore, jednostavna instalacija komponenti, sve to govori da se radi o stvarno sjajnom kućištu.

Corsair je ime koje malo bolji poznavaoci hardvera jako dobro znaju, a do sada smo bili navikli da vidimo vrhunska napajanja, stim što u poslednje vreme vidimo da stižu i SSD diskovi, ali i kućišta koja će sigurno biti lepo osveženje na domaćem tržištu. Priču započinjemo modelom 200R iz Carbide serije, što je i jedno od najmanjih i najjednostavnijih modela iz Corsair ponude, ali to ne znači da je manje interesantno pošto se radi o sjajnom kućištu koje je veoma dobro projektovano, tako da se dobije maksimalna fleksibilnost po veoma dobroj ceni. Ono što nije izostalo je kvalitet izrade koji je kod Corsair-a uvek veoma dobar i praktično odstustvo bilo kakvih kompromisa sa kojima se proizvođači suočavaju ne bi li cena bila što povoljnija.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna izrada
  • Dosta opcija za hlađenje
  • Odlična funkcionalnost

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Midi-Tower (ATX, Micro-ATX)
  • Uređaji: 5.25” x3, 3.5" x4, 2.5" x4
  • Napajanje: nema Hlađenje: - Zadnja strana: 1x 120
  • Prednja strana: 1x 120
  • Bočna strana: 2x 120/140mm opciono
  • Gornja strana: 2x 120/140mm opciono
  • Donja strana: 1x 120/140mm opciono
  • Dodatno: 2x USB 3.0, 2x audio
  • Dimenzije: 430mm x 210mm x 497mm

Corsair Carbide 200R

Ovo kućište spada u klasičnu Midi-Tower kategoriju u čije se dimenzije savršeno uklapa uz gabarite od 430x210x497 mm. Kućište je prilično minimalističkog dizajna, kompletno crne boje u mat, odnosno grainy finišu koji je prijatan na dodir i ne skuplja prašinu niti otiske prstiju. Sa prednje strane vidimo samo veliku zatvorenu površinu, tri 5.25" tray-a pri vrhu, kao i dva USB 3.0 i 3.5mm konektora za mikrofon i slušalice. Na vrhu prednje stranice su i Power i Reset tasteri sa statusnim diodama. Otvori za ventilaciju su pomereni sa bočnih strana prednjeg panela, i tu vidimo mesh mrežu sa rupama oblika saća, uz dosta velike površine sa bočne desne i gornje strane. Ovo nije slučajno pošto ovo kućište ima prilično impresivne opcije za hlađenje, čak osam ležišta i to pet za 120/140mm ventilatore (dva gore, dva bočno, jedan dole) i tri za 120mm ventilatore (jedno pozadi i dva napred), stim što se uz kućište dobijaju i dva već instalirana ventilatora napred i pozadi.

Kućište je veoma user friendly i šrafciger će trebati samo za instalaciju matične ploče, dok su svi ostali elementi ili thumb screw šrafovi ili posebni nosači kada su u pitanju 5.25", 3.5" i 2.5" uređaji. Prostora unutar kućišta nema mnogo, ali je odlično iskorišćen staju ukupno po četiri 3.5" i 2.5" diska, koji su vrlo pametno raspoređeni: klasični 3.5" diskovi stoje nosaču tako da su okrenuti ka bočnoj strani, dok su ležišta za 2.5" diskove na tom nosaču i okrenuti ka ploči. Vidimo dosta otvora i proreza koji će olakšati provlačenje kablova i organizaciju unutrašnjosti kućišta. Napajanje je predviđeno da stoji na dnu kućišta, a prostora ima za grafičke kartice dužine do 300m (ili čak 430mm ako se skine rack za diskove), kao i CPU kuler do visine od 160mm. Da bi se koristio i dodatni ventilator sa prednje strane, treba takođe skinuti rack za diskove.

Rezime

Ovo kućište je veoma kvalitetne izrade i bez obzira što spada u osnovnu kategoriju, nisu pravljeni nikakvi ustupci po tom pitanju. Proizvođač je ostavio dosta opcija za hlađenje uz maksimalno do čak 8 ventilatora, ali i predvideo i olakšao instalaciju 2.5" SSD diskova, što pozdravljamo. Generalno, radi se o no-nonsense kućištu stvarno odličnih karakteristika koje ne košta mnogo, pa će biti odličan izbor kako za one manje zahtevne tako i za naprednike korisnike koji traže kućište ovog formata.

Conclusion

The case features high build quality, and no matter it is a part of the basic category no concessions were made. The manufacturer has left plenty of options for cooling with a maximum of 8 fans, but also predicted and facilitated the installation of 2.5" SSD drives, which we welcome. Overall, this is a no-nonsense case of excellent characteristics that do not cost much, and it would be an excellent choice for less demanding but advanced users too who are looking for a case of this format.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2013.): 65€

Sampro ustupio: Corsair Carbide 200R
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs