Cooler Master Storm Enforcer

Još jedno sjajno Cooler Master kućište iz Midi Tower edicije, namenjeno zahtevnijim korisnicima koji ne žele da potroše puno novca. Srećom, to ne znači da će morati da naprave kompromis po pitanju kvaliteta i funkcija, što CM Storm Enforcer najbolje dokazuje.

Posle sjajnih CM Storm Sniper, Sniper Black i Scout kućišta, dobijamo još jednog člana porodice u vidu modela Enforcer. CM Storm je ogranak poznatog kuler mastera koji je fokusiran na igrače te se pod ovom oznakom mogu pronaći proizvodi specijalno kreirani da zadovolje potrebe igrača različitih kategorija. Cena ovog kućišta je prilično povoljna, tako da neće ostati van domašaja prosečnih korisnika, a prema svemu što smo videli, ima dovoljno stvari koje ga čine jednim od najzanimljivijim modela u aktuelnoj ponudi. Proizvođač se dosta potrudio da napravi Midi Tower koji ima dovoljno prostora i opcija da i za one najzahtevnije.

Ključne karakteristike

  • Vrhunski kvalitet izrade
  • Atraktivan dizajn
  • Odlično hlađenje
  • Tool-free instalacija komponenti

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Midi Tower
  • Uređaji: 4x 5.25" eksterno, 6x 3.5" interno, 1x 3.5" eksterno
  • Napajanje: Nema Hlađenje: - Napred: 1x 200mm Red LED, 1000RPM, 19dBA
  • Pozadi: 1x 120mm 1200RPM, 17dBA
  • Gore: opciono 1x 200mm ili 2x 120mm
  • Dodatno: 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 2x audio
  • Dimenzije: 229x484.5x523.5 mm
  • Težina: 8.9 Kg

Cooler Master Storm Enforcer

Spolja gledano, Storm Enforcer ima dosta atraktivan i originalan dizajn, ali je opet i prilično elegantno Midi Tower kućište, sa diskretnim CM Storm logom na vrhu. Celo kućište je crne boje, napravljeno od kombinacije kvalitetnog lima (šasija) i plastike (prednja stranica). Pošto je u pitanju mat finiš, neće biti otisaka prstiju koji često umeju da pokvare utisak kada su atraktivna kućišta u pitanju. Sa desne bočne strane kućišta vidimo prozor od plastike, kroz koji odmah možemo primetiti da je i unutrašnjost ofarbana i crno, što izgleda vrlo lepo. Na samom vrhu prednje stranice vidimo Power taster (sa statusnim diodama) kao i red konektora odmah iznad, a to su dva USB 3.0, dva USB 2.0 i dva 3.5mm audio priključka (mikrofon i slušalice). Vrata sa prednje strane pokrivaju gornju polovinu kućišta i drže se pomoću magneta, a ispod se nalaze 5.25" slotovi (četiri slota, od kojih se jedan može koristiti i za 3.5" eksterne uređaje). Donji deo prednje stranice je sa prorezima za vazduh, koji se sa te strane ubacuje u unutrašnjost kućišta.

Zadnja stranica (takođe ofarbana u crno) otkriva da postoje tri otvora za creva sistema vodenog hlađenja, kao i da postoji dodatni slot (pored standardnih sedam) za neki bracket adapter sa USB portovima recimo, ili Storm Guard, dodatak koji služi za osiguravanje USB periferija (kao što je miš) koje se tada ne mogu tako lako skinuti. Kao i obično, otvaranje kućišta nije komplikovano, treba samo odvrnuti par thumbscrew šrafova. Prvo što možemo videti je da ima stvarno dosta prostora na raspolaganju, osetno više od prosečnih Midi Tower modela, pa tako može stati CPU kuler do visine od 175mm, i grafička kartica od 270mm (bez skidanja fioke za diskove) ili 390mm ako se ova fioka izvadi. Pored otvora na postolju za matičnu ploču kroz koji se može pristupiti zadnjoj strani ploče i eventualno skinuti kuler bez demontaže cele ploče, vidimo da ima dosta otvora i proreza za skrivanje kablova, što je uvek tražena opcija.

Unutrašnjost nam otkriva da napajanje stoji u donjem delu kućišta, gde otvor za vazduh ima i filter za prašinu. Hlađenje je jako dobro osmišljeno, pa tako napred imamo veliki 200mm ventilator sa crvenim LED-om (takođe sa filterom za prašinu), pozadi jedan 120mm ventilator, a na vrhu kućišta ostavljen prostor za jedan 200mm ili dva 120mm ventilatora. Svi ugrađeni ventilatori su jako tihi, što je još jedna lepa osobina ovog kućišta. Za hard diskove ima dosta mesta, postoje praktično tri fioke za diskove: gornja sa prostorom za četiri 3.5" diska, donja za dva 3.5" diska (ove dve fioke se mogu rotirati i vaditi ako je potrebno, zbog veće grafičke kartice), kao i poseban dodatak za 2.5" diskove koji je idealan za one koji planiraju da stave neke SSD hard diskove u konfiguraciju, ali se može desiti da zasmeta ako se instalira neko veće napajanje.

Rezime

Ovo kućište nam se veoma dopalo i sigurno da je u pitanju jedan od najzanimljivijih modela u ponudi, kako zbog cene tako i zbog svih opcija koje nudi. Kvalitet izrade je na visokom nivou, za instalaciju komponenti neće biti potreban šrafciger (osim za matičnu ploču), a kućište je dosta prostrano i sa odličnim opcijama za hlađenje. Zbog svega viđenog, možemo samo zaključiti da nema puno kućišta drugih proizvođača koji po istoj ceni mogu ponuditi slične performanse i kvalitet.

Conclusion

We do like this case very much, and certainly, it is a one of the most interesting offered models, both because of the price and because of all the options it offers. Build quality is at high-level, a screwdriver isn’t necessary to install components (except for the main board), and the case is quite spacious with excellent cooling options. Overall, we can say there are few cases of other manufacturers at the same price that offer similar performance and quality.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2011.): 95€

Cooler Master ustupio: Cooler Master Storm Enforcer
zvanični sajt: coolermaster.com