Compdesk Duplikator CD/DVD 7160R

Ovo je uređaj namenjen profesionalnim korisnicima koji umnožavaju veliki broj optičkih medija. Bez obzira da li je u pitanju kopiranje sa originala ili snimanje sa Image fajla, Duplikator nudi jednostavan interfejs i vrlo kvalitetne rezultate. Ono što je najzanimljvije je i cena koja je dosta niža od konkurenata.

Kompanija Compdesk je ponudila pod svojim imenom nešto vrlo zanimljivo, modularni sistem za replikaciju diskova. Profesionalni korisnici čiji posao zahteva produkciju većeg broja diskova vrlo verovatno znaju o čemu se radi, a za ostale da samo damo kratko objašnjenje. Replikatori su posebni uređaji koji nude mogućnost umnožavanja materijala, u našem slučaju ili sa master diska ili sa image fajla na hard disku. Ono po čemu je Compdesk rešenje specifično je praktično potpuno modularni dizajn pošto se može napraviti konfiguracija po želji i cena koja je poprilično niža od bilo kog konkurentskog modela. Zbog svega ovoga treba posvetiti malo pažnje i pohvaliti domaću inicijativu.

Ključne karakteristike

  • Modularni dizajn omogućava konfigurisanje po želji
  • Podržano maksimalno 7 IDE rezača
  • Veoma jednostavan i intuitivan meni
  • Performanse su u rangu mnogo skupljih konkurentskih rešenja
  • Mogućnost produženja garancije
  • Detaljno uputstvo na našem jeziku
  • Veoma povoljna cena

Utisak kvare

  • Meni postoji samo na Engleskom jeziku

Specifikacija

Compdesk Duplikator CD/DVD 7160R - Konfiguracija: 7 CD/DVD rezača, 1 CD/DVD čitač, 160GB SATA hard disk

  • Displej: LCD (2 reda, 16 karaktera)
  • Funkcija: Istovremeno rezanje do 7 CD/DVD diskova (brzina snimanja 24x/16x)
  • Režim snimanja: TAO (Track At Once), DAO (Disk At Once) u On The Fly ili Image modu

Compdesk Duplikator CD/DVD 7160R

Spolja gledano, Duplikator je tower kućište sa ukupno 9 ležišta za 5.25" uređaje. Dizajn je sveden, sa jednim tasterom za uključivanje na samom dnu, a kućište deluje prilično impresivno. Sve komponente su crne boje, pa će i vizuelno ostaviti dobar utisak. Sa bočnih strana prednje maske postoje mali prorezi za ventilaciju, dok se pozadi nalaze i dva 80mm ventilatora koji su pri vrhu kućišta i izbacuju topao vazduh napolje. Napajanje je instalirano na dno kućišta, i kapaciteta je 320W, što je dovoljno da bez ikakvih problema napaja 8 optičkih uređaja, hard disk i kontroler. Uređaj podržava IDE optičke uređaje (u dogovoru sa proizvođačem to mogu biti rezači i čitači po želji) i SATA hard diskovi bilo kog kapaciteta.

Srce celog uređaja čini kontrolna jedinica sa displejom, a model sa testa podržava maksimalno 7 rezača, 1 čitač i jedan hard disk. Pošto se Duplikator ne povezuje na neki eksterni monitor niti tastaturu, svim funkcijama se pristupa direktno preko ugrađenog LCD ekrana i svega četiri tastera. LCD može prikazati do 16 karaktera u 2 reda, što je kako se pokazalo sasvim dovoljno za sve potrebe. Meni je krajnje jednostavan pošto se svodi na skrolovanje do željene funkcije, odabir te funkcije i praćenje stanja na displeju. Postoji ukupno 12 stavki menija: Copy, Test, Test & Copy, Verify, Compare, Pre Scan, Disc Info, Select Source, Image, Edit Track (samo za CD), Setup i Advanced Setup.

Osnovne funkcije su krajnje razumljive i logične, a sve se svodi bukvalno na to da se u meniju dođe do željene opcije i potvrdi izbor. Zbog veličine displeja, nije se išlo na kompleksniji interfejs, pa ćete retko naći da je meni negde dublji od 2 koraka. Najbitnije stvari se međutim nalaze u stavkama Setup i Advanced Setup. U prvom se recimo podešava koji deo menija će biti aktivan po paljenju Duplikatora, da li će neke od funkcija biti uključene automatski (na primer Verify, Compare, Prescan) ali i da li će se rezati na maksimalnoj brzini. U Advanced meniju se nalaze stvari koje zahtevaju malo više znanja, kao na primer podešavanja za Underrun zaštitu rezanja, Overburn, ali i ugrađena dijagnostika, menjanje firmware-a uređaja kao i veoma korisni brojač snimljenih medija.

Rezime

Na kraju, treba reći još par zanimlijvih detalja. Prvo je da ugrađeni hard disk dolazi podeljen na particije od po 5GB (na svaku particiju se snima po jedan Image fajl) kojima se može dodeliti ime po izboru. Dalje, uz uređaj se dobija i veoma detaljno uputstvo na našem jeziku (šteta je što je u meniju dostupan samo Engleski) u kome su do tančina pokrivene sve funkcije. Pomenuli smo modularni dizajn Duplikatora, u prevodu ovo znači da možete kupiti ili kompletan uređaj, ili odvojeno kućište, kontroler ili praktično bilo koju kombinaciju po želji. Još jedna bitna stvar, inicijalna garancija je godinu dana, ali se može doplatiti i proširena, što dosta znači kod uređaja koji se dosta koristi, kao što je recimo Duplikator. Compdesk je na nabolji mogući način pokazao kako se može i u domaćim uslovima napraviti izuzetno kvalitetan uređaj koji je projektovan da zadovolji vrlo visoke kriterijume. Ne treba nikako zaboraviti ni činjenicu da je Duplikator dosta jeftiniji od konkurentskih uređaja stranih proizvođača.

Conclusion

At the end, we need to say few details that are more interesting. First, in-built hard drive comes divided in 5GB partitions (for each partition there is single Image file). You have the possibility to assign names to them. With the device you will get thorough instruction in native language (menu is available only in English language, sadly) where you will find all needed information. We mentioned Duplikator’s modular design – this means you can buy whole device or just casing, controller, or any other required combination. One more crucial thing, you have one year of initial guarantee but you have possibility to pay an extended one that is very important when we talk about frequently used devices like Duplikator is. Compdesk showed us how high quality device could be produced domestically designed to satisfy the most demanding users. We shouldn’t neglect the fact Duplikator is cheaper than competitive devices of foreign manufacturers.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, 2008.): 490€

Compdesk ustupio: Compdesk Duplikator CD/DVD 7160R
maloprodaja: Tadeuša Košćuška 72a, 011/292.07.86