Cantonk CK-T9109P NVR

Da bi video nadzor imao smisla, potrebno je video sa kamera i snimiti, a za to služi ovako nešto: Network Video Recorder. Cantonk model koji smo imali priliku da vidimo podržava do 16 video kanala i Full HD rezoluciju, kao i instalaciju do dva SATA hard diska.

Bilo koji iole ozbiljniji video nadzor se teško može zamisliti bez adekvantog uređaja za snimanje, i tu u priču uskaču popularni NVR (Network Video Recorder) uređaji. Njihova uloga je da prate video feed-ove sa različitih kamera, uz njihovu manipulaciju i snimanje, a sve to u zahtevanim okvirima. Cantonk je jedno od novijih imena u ovoj kategoriji, tako da još uvek treba da se izbori sa prilično jakom i nezgodnom konkurencijom. Iako ovakav uređaj možda nije baš nešto što će prosečni kućni korisnici koristiti, ko god ima potrebe da snima video nadzor a ima više kamera u sistemu, praktično i nema puno izbora.

Ključne karakteristike

  • 16 kanala do rezolucije od 1080p
  • Podrška za 2 SATA diska do 8TB
  • 2x USB

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tip: 16-Channel H.264 HD NVR
  • Interfejs: 16bit real color GUI interface support mouse operation
  • Standard: PAL(625lines,50fps); NTSC (525lines,60fps)
  • Konekcije: Video input 16CH (1920×1080, 1280×960, 1280×720,etc) Video Output 1‐channel VGA and 1‐channel HDMI output, 2x SATA, 2x USB

Cantonk CK-T9109P NVR

Ovaj NVR je dimenzija 354x245x45mm i teži celih 4Kg, a u pakovanju dolazi sa eksternim napajanjem, CD-om sa softverom i optičkim mišem. Sa prednje strane vidimo statusne diode (Alarm, Record, Link, HDD i Power), navigacione i funkcijske tastere, kao i dva USB porta od kojih je jedan rezervisan za pomenuti miš. Sa zadnje strane su konektor za napajanje, On/Off taster, LAN port, D-Sub i HDMI video izlaze. Da bi sve funkcionisalo kako treba, potrebno je priključiti NVR na mrežu i monitor ili TV preko video izlaza. Dodatno, da bi moglo da se snima, potrebno je i instalirati hard disk, a mesta ima za dva SATA diska do maksimalno 8TB.

Uređaj podržava 16 različitih kanala, odnosno IP kamera, i prihvata rezolucije od 1920x1080, 1280x960, 1280x720 ili niže. Ovaj model podržava sledeće režime rada: Preview, recording, playback. Preview radi u 1080p rezoluciji, Playback je 4x720P ili 1x1080P, a nije loše samo pomenuti i to da se slika snima u 25fps-a, kao i to da se koristi popularni H.264 za kompresiju. Dodatni USB port je zgodan za korišćenje za Backup, povezivanjem eksternog ili flash diska. Interfejs je grafički i sa 16bitnom paletom boja, izgleda prilično bazično ali i sa svim onim što je potrebno da se vrlo lako rukuje, čak i za one koji nisu do sada koristili IP kamere i NVR-ove.

Rezime

Ono što je najbitnije jeste kvalitet slike, a tu nema zamerki i video izgleda stvarno odlično, što naravno zavisi dosta od IP kamere koja se koristi. U svakom slučaju, ovakav NVR je zgodan za one koji koriste Full HD kamere i kojima odgovara da video bude što veće rezolucije radi kasnije analize. Cena ovog modela nije visoka, stim što treba računati i na trošak za kupovinu HDD-a, što je neophodno za snimanje.

Conclusion

The most important is the picture quality and that is beyond reproach since the video looks great, which depends on the used IP camera. Such NVR is handy for those who use Full HD cameras and those who want video with the highest possible resolution for later analysis. The price of this model is not high, except it is necessary to count on the cost of purchasing an HDD necessary for recording.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 140€

Sampro ustupio: Cantonk CK-T9109P NVR
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs