Brother MFC-5895CW

Vrlo napredan kancelarijski model multifunkcijskog štampača koji štampa, skenira i kopira u boji, uz dodatni fax aparat. Tu su i ADF fioka, LAN ali i Wireless adapter, LCD kolor ekran, čitač memorijskih kartica i USB PictBridge konektor za digitalne aparate.

Iz Brother-a nam dolazi jedan multifunkcijski Ink-Jet uređaj koji će efektivno zameniti čitav niz uređaja u kancelariji ili kod kuće. U pitanju je model koji štampa, skenira i kopira crno beli i materijal u boji, a dodatno ima i Fax aparat integrisan. Uz dodatak LAN i WiFi interfejsa (antene su integrisane), ovaj uređaj će se bez ikakvih problema povezati u lokalnu mrežu. Ovaj štampač je dosta manjih dimenzija od laserskih varijanti i odlično će odgovarati onima koji traže uređaj koji može opsluživati celu kancelariju i zameniti četiri druga, što znatno štedi resurse. Brother se do sada sjajno pokazao i pokazao da u ponudi ima izuzetno dobre štampače konkurentnih cena koji mogu da se porede sa najboljim modelima poznatijih marki.

Ključne karakteristike

  • LAN i WiFi interfejs
  • ADF fioka
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: Ink-Jet sistem sa 4 boje
  • Tehnologija skeniranja: 48-bit CIS u 19200x19200 dpi (interpolacijom), optička 1200x2400 piksela
  • Funkcije: Kopiranje, skeniranje, štampanje, Fax
  • Rezolucija štampe: do 6000x1200 dpi
  • Brzina štampe: 35/28 str/min (crno belo i u boji)
  • Ulazni kapacitet štampanja: fioka 150 listova od 75 gr/m2, Automatic document feeder (ADF) 50 stranica
  • Interfejs: USB 2.0, LAN, Wireless (802.11b/g), FAX
  • Dimenzije: 40.9 x 48.5 x 24.1 cm
  • Težina: 10.62 Kg

    Dodatno: 3.3" Color LCD ekran, PictBridge, Memory Card Reader

Brother MFC-5895CW

Štampač je nešto veće osnove 40.9x48.5 cm, ali nam vizuelno deluje dosta manje od laserskih modela. Kućište je od crne mat plastike i odličnog kvaliteta, i izgleda prilično atraktivno. Ovde treba reći da štampač može štampati na papir A3 formata (Ledger 11" x 17" dimenzija), dok su sve ostale funkcije kompatibilne sa A4 papirom. Skroz na dnu štampača je smeštena ulazna fioka za 150 listova papira, dok je izlazna fioka odmah iznad, sa plastičnim dodatkom koji se izvlači kako listovi ne bi završili na podu. Vidimo da su na dohvat ruke i PictBridge USB konektor za digitalni aparat (direktna štampa fotografija) ali i dva slota čitača memorijskih kartica (Compact Flash, MemoryStick, MemoryStick Pro, SD, SDHC, xD formati podržani). Pošto postoji LCD ekran u boji, slike se mogu prvo pregledati, pa tek onda štampati, pa iako je to definitivno zgodnije ako se radi na ekranu računara, na ovaj način se dobija to da se praktično sve funkcije mogu obaviti i direktno sa štampača, bez korišćenja računara.

Kontrolni panel štampača deluje pomalo i pretrpano pošto ima stvarno dosta tastera i kontrola: sa leve strane su one vezane za fax funkcije (čisto da pomenemo i to, fax imam memoriju za 400 stranica, ukoliko nestane papira ili mastila), zajedno sa numeričkom tastaturom, središnji deo je rezervisan za LCD ekran, zajedničke kontrole i meni, dok su skroz desno sistemske funkcije (Start, Stop/Exit, Power Save). Iako na prvi pogled može biti pomalo zbunjujuće, posle malo navikavanja i gledanja upustva se dosta brzo snalazi. Na vrhu vidimo skener koji ima i ADF (automatic document feeder) kasetu koja prima 50 listova papira, što znatno olakšava kopiranje i slanje faxova, stim što nema duplex mehanizma, pa će za dvostranu štampu biti potrebno ručno vraćati papir. Pored standardnog USB 2.0 interfejsa, na raspolaganju je LAN ali i WiFi, što uz ulaz za fax i izlaz za telefon čini prilično kompletnu sliku. Možda je i najbitnije to što se vrlo lako može priključiti na lokalnu mrežu, bez obzira da li se može iskoristiti postojeća instalacija pošto je tu i Wireless adapter koji je integrisan u kućište.

Rezime

Pored mogućnosti da se štampa zaštiti PIN-om, tako da se samo unosom na tastaturi može doći do dokumenta, interesantno je da postoje i aplikacije za mobilne uređaje (Android i iOS sistemi) pomoću kojih se može direktno štampati sa telefona. Uz maksimalnu deklarisanu brzinu štampe od 35 stranica u minuti za crno belu i 28 stranica u minuti za štampu u boji (što nije toliko daleko od onoga što se u praksi može dobiti), ovaj uređaj spada u dosta brze modele, stim što naravno kada je u pitanju kopiranje to ume dosta da produži vreme, kao uostalom i štampa fotografija u maksimalnom kvalitetu i formatu. Brother MFC-5895CW je vrlo zanimljiv uređaj koji će sigurno biti odličan izbor poslovnim korisnicima koji traže da zamene više postojećih jednim brzim modelom odličnog kvaliteta otisaka i sa prilično naprednim funkcijama.

Conclusion

Besides the ability to protection print with a PIN, so the only access to documents may be achieved using keyboard, it is interesting that there are applications for mobile devices (Android and iOS systems) that can be used to print directly from your phone. With maximum print speed of 35 ppm for monochrome and 28 ppm color printing (which is not so far from what in practice can be obtained), this device is very fast, except when it comes to copying to prolong time, just like printing photos at maximum quality and format. Brother MFC-5895CW is a very interesting device that will certainly be an excellent choice for business users looking to replace several existing devices with one swift model of excellent print quality and advanced features.

Testirani proizvod je uzorak.

Grappolo ustupio: Brother MFC-5895CW
maloprodaja: Kumodraška 247
zvanični sajt: grappologroup.com