BitFenix Ronin

BitFenix je kompanija koja je od skoro dostupna i kod nas, a radi se o entuzijastima koji između ostalog proizvode i stvarno jako zanimljiva kućišta. Ovoga puta je to model Ronin koji spada u srednju klasu, ali i po kvalitetu izrade i opcijama ne zaostaje uopšte za nekim skupljim modelima.

BitFenix je kompanija koja je još relativno nova, ali koja već u ponudi ima neka od veoma zanimljivih kućišta (između ostalog). Nama je na test stigao model Ronin (inače, koristi se veoma interesantna nomenklatura), što je prilično dobro Midi Tower kućište dobrog odnosa cene i kvaliteta. Ovaj model će odgovarati konfiguracijama srednje snage, stim što ima sasvim dovoljno prostora i za recimo malo veće grafičke kartice. Iako realno spada u neku srednju klasu, mnogi detalji su u rangu skupljih kućišta, što je samo pokazatelj da se radi o kompaniji na koju treba tek obratiti pažnju. Ronin je spreman čak i za vodeno hlađenje, što uz već postojeće kapacitete hlađenja postiže stvarno odlične rezultate.

Ključne karakteristike

  • Elegantan, minimalistički dizajn
  • Providna bočna stranica
  • Spreman za vodeno hlađenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Midi-Tower (ATX, Micro-ATX, MiniITX)
  • Uređaji: 5.25” x3, 3.5"/2.5" x6
  • Napajanje: nema Hlađenje: - Zadnja strana: 1x 120mm
  • Prednja strana: 2x 120mm (jedan se dobija u pakovanju)
  • Gornja strana: 2x 120/140mm opciono
  • Donja strana: 1x 120mm opciono
  • Dodatno: 2x USB 2.0, 2x USB 3.0, 2x audio
  • Dimenzije: 205 x 483 x 505mm

BitFenix Ronin

Ovo je klasično Midi Tower kućište dostupno samo u crnoj boji, sa prilično elegantnim dizajnom, ali ipak sa dovoljno detalja koji će ga razlikovati od konkurencije. Sa prednje strane vidimo otvore za ventilaciju, a tu je i dobro poznati logo proizvođača. Odmah vidimo sa prednje strane da postoje tri 5.25" ležišta, dok su sa gornje strane poređana po dva USB 2.0 i USB 3.0 porta, kao i dva 3.5mm konektora (za mikrofon i slušalice), a tu su i Power i Reset tasteri kao i statusne diode. Sa zadnje strane vidimo da stoje otvori creva za vodeno hlađenje, da napajanje stoji u donjem delu kućišta kao i da već ugrađen jedan 120mm ventilator. Interesantan detalj je sa bočne strane, koja ima veliki prozor, a vidimo da je dobar deo unutrašnjosti kućišta pokriven poklopcem koji proizvođač naziva Stealth Cover. Ideja je da se vide samo interesantni detalji, a da se recimo hard diskovi i drugi manje interesantne stvari sakriju. Kvalitet izrade je odličan, a umesto obične plastike, prednja i gornja stranica su obložene Soft Touch materijalom koji daje gumirani finiš, prijatan na dodir.

Bočna stranica se lako skida (thumb screw šrafovi), a može se skinuti i ceo prednji panel, gde vidimo da je instaliran jedan 120mm ventilator sa filterom za prašinu, dok mesta ima za još jedan takav ventilator (u pakovanju stiže i dodatni filter za prašinu). Vrlo lako se skida i gornja stranica, i tu vidimo da staju dva 120mm ili 140mm ventilatora, ili alternativno 240mm radijator vodenog hlađenja. Pomenuti Stealth Cover se lako skida ukoliko nije potreban, a vidimo da je cela unutrašnjost ofarbana u crnu boju, tako da se savršeno uklapa uz ostatak kućišta. Prostora ima za ukupno šest hard diskova (2.5" ili 3.5" formata), a raspored je sa dva rack-a sa po tri ležišta. Ukoliko se planira instalacija neke duže grafike, gornji rack se lako skida i vadi, pa se umesto grafičke kartice dužine do 12" staju i 16.5" modeli. Uređaji se montiraju bez upotrebe šrafcigera, osim naravno matične ploče. Napajanje se ne oslanja direktno na kućište već postoje gumene stope koje će smanjiti vibracije a samim tim i buku. Na donju stranicu se može instalirati jedan 120mm ventilator, tako da to čini ukupno šest ventilatora (od kojih su dva već instalirana), što je više nego dovoljno za kućište srednje kategorije i ovih dimenzija.

Rezime

Ovo je prilično dobor kućište srednjih dimenzija, sa dovoljno opcija da se može smestiti malo zahtevnija konfiguracija sa dužom grafičkom karticom. Kvalitetna izrada, dosta opcija za hlađenje i podrška za sistem vodenog hlađenja su samo neki od detalja koji na najbolji način prikazuju šta se može očekivati od ovog modela. Cena nije toliko visoka za ono što se dobija, a BitFenix postaje prilično jaka konkurencijama nekim od proizvođača kućišta koji su se već odomaćili kod nas.

Conclusion

This medium size case offers plenty of options for a more demanding configuration with a longer graphics card. High build quality, plenty of cooling options and a support for water cooling system are some of the details that best show what can be expected from this model. The price is not so high for what it provides, and BitFenix is becoming a strong competitor to some of the case manufacturers already known on the local market.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2014.): 82€

BoostLogic PC ustupio: BitFenix Ronin
maloprodaja: BoostLogic PC, Maršala Birjuzova 13/13a, telefon: 011/3285949
zvanični sajt: boostlogicpc.com