BitFenix Phenom Micro-ATX

Kompaktno kućište u koje staju Micro-ATX i Mini-ITX matične ploče, veoma dobrog kvaliteta izrade i sa dovoljno prostora da se unutrašnjost prilagodi potrebama korisnika. Za ovako malo kućište, ima odlične opcije za hlađenje i za uloženi novac stvarno pruža dosta toga.

Kompanija BitFenix je od skoro dostupna na domaćem tržištu i donosi neke od verovatno i najtraženijih kućišta u ovom trenutku. Ovo posebno važi za minijaturne modele koji su namenjeni entuzijastima i svima koji planiraju računar što manjih dimenzija. Phenom kućište dolazi u dve verzije, Micro-ATX kao što je model koji je bio kod nas i u koje staju Micro-ATX i Mini-ITX matične ploče, kao i Mini-ITX u koji staju samo Mini-ITX ploče. Već smo imali priliku da vidimo Prodigy kućište sličnih karaktersitika, a dobra vest je da je BitFenix sve ono što je bilo dobro zadržao, menjajući samo dimenzije i dizajn. U svakom slučaju, očekujemo dosta od ovog modela koji će biti pravo osveženje u domaćoj ponudi.

Ključne karakteristike

  • Veoma atraktivan i minimalistički dizajn
  • Podržava Micro-ATX i Mini-ITX matične ploče
  • Odlično hlađenje

Utisak kvare

  • Nema eksternih 5.25" i 3.5" slotova

Specifikacija

  • Format: Micro ATX, Mini-ITX
  • Uređaji: 3.5" x5, 2.5" x5
  • Napajanje: nema Hlađenje: - Zadnja strana: 1x 120mm (140mm opciono)
  • Gornja strana: 2x 120mm opciono
  • Prednja strana: 2x 120mm (jedan instaliran), 1x 200/230mm opciono
  • Dodatno: 2x USB 3.0, 2x audio
  • Dimenzije: 250 x 330 x 374mm

BitFenix Phenom Micro-ATX

Dimenzije kućišta su 250 x 330 x 374mm i ono deluje vrlo kompaktno i sigurno neće imati problem da se izdvoji iz brojne konkurencije. Kod nas je bio model u crnoj boji (Midnight Black), dok je dostupna i vrlo atraktivna bela (Arctic White) varijanta. Kućište je spolja presvučeno matiranim slojem plastike, što smo već videli kod drugih BitFenix modela (SofTouch finiš), pa u kombinaciji sa powder-coat unutrašnjosti, stvarno ima sjajnu završnu obradu, kojom malo koje drugo kućište iz ovog ranga može da se pohvali. Kućište je kockastog oblika, sa blago zaobljenim ivicama i otvorima za hlađenje koji su raspoređeni duž ivica, tako da izgleda prilično elegantno ali i minimalistički, što će se sigurno mnogima dopasti. Phenom sa prednje strane nema nikakve otvore za 5.25" i 3.5" uređaje, pa iako odsustvo optike verovatno neće biti veliki problem, nama na pamet padaju kontroleri obrtaja ventilatora, čitači memorijskih kartica i drugi gadgeti koji lako svoje mesto nađu sa prednje strane.

Sa prednje strane kućišta vidimo samo prepoznatljivi logo proizvođača, dok su svi konektori (USB 3.0 i audio), kao i Power i Reset tasteri sa statusnim diodama, smešteni sa desne bočne strane. Centralni deo gornje stranice se skida kako bi bio lakši pristup i montaža ventilatorima sa gornje strane, a sa donje strane kućišta nalazimo filter za prašinu koji je montiran tako da stoji ispod napajanja. Kućište ima četiri gumirane stope čija se visina može podešavati. Dobra vest je da u ovo kućište staje regularno ATX napajanje. Kada se skinu bočne stranice (odvrtanjem thumbscrew šrafova), vidimo da je unutrašnjost prilično dobro organizovana, sa prostorom za pet 3.5" ili 2.5" hard diskova, koji se raspoređuju u dva nosača koji se po potrebi mogu i celi izvaditi. Jedino što će zahtevati malo veštine jeste kabliranje pošto jednostavno nema puno prostora za to, ali verujemo da će oni veštiji lako izaći sa tim na kraju.

Opcije za hlađenje su stvarno impresivne za ovako malo kućište, koje dolazi sa dva instalirana 120mm ventilatora (napred i pozadi), stim što sa gornje strane ima prostora za još dva 120 ili 140mm, sa prednje strane još jedan 120mm, ili jedan 200/230mm, a pozadi se umesto instaliranog 120mm postaviti 140mm ventilator. Dobra vest je da se gore i napred umesto ventilatora može postaviti i radijator vodenog hlađenja, stim što će to zahtevati da se sve dobro premeri i proveri u odnosu na ostale komponente, pošto prostora ipak nema previše. Ovo kućište je oklopljenije od Prodigy modela, što znači i tiše, ali zbog odsustva bilo kakvih bočnih i prednjih otvora za ventilaciju, dobijaju se i nešto lošiji rezultati kada je temperatura u pitanju. Ipak, korisnicima je na raspolaganju izbor između tišine i boljeg hlađenja, tako da svako može odabrati prema svojim potrebama.

Rezime

Ovo kućište je pravi primer kako bi ovakvi modeli trebali da izgledaju. Proizvođač je dobro analizirao potrebe korisnika i napravio kućište koje će biti vrlo tiho, a u kome uprkos vrlo kompaktnim dimenzijama ima prostora i za malo zahtevnije konfiguracije. Unutrašnjost je modularna, pa je fleksibilnost veća i u odnosu na mnoga druga veća kućišta koja smo testirali. BitFenix je za vrlo kratko vreme zadobio mnogo fanova, a po svemu što smo do sada videli, to definitivno nije slučajno i možemo samo da konstatujemo da se za uloženi novac dobija jedno od najboljih kućišta iz ove kategorije.

Conclusion

This case shows how these models should look like. The manufacturer analyzed the need of users and made the quiet case, offering compact dimensions. However, there is a room even for more demanding configurations. The interior is modular, and the flexibility is greater in comparison to many other bigger cases we have tested. BitFenix is very popular, and for the invested money, users are provided with one of the best cases in this category.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2014.): 95€

MID9 ustupio: BitFenix Phenom Micro-ATX
zvanični sajt: mid9.rs