BitFenix Merc Beta

Jedno od Midi Tower kompanije BitFenix, koje ima za cilj da po što povoljnijoj ceni ponudi što više toga. Rezultat je kućište prilično jednostavnog izgleda, sa dosta opcija za hlađenje (i jednim 120mm ventilatorom koji stiže instaliran), kvalitetnom izradom i dosta prostora na raspolaganju.

Za BitFenix znamo da ima neka veoma interesantna kućišta, od kojih je recimo Shinobi dobio odlične kritike i nagrade, pa će biti interesantno videti kako će proći model koji je iz niže kategorije. Merc, skraćeno od Mercenery je serija Midi Tower kućišta, koja sa modelima Alpha i Beta pretenduje na Best-Buy kategoriju. Model Beta koji smo videli je prilično standardno kućište ove kategorije koje nema puno toga egzotičnog da ponudi, ali je dosta dobrog kvaliteta, prostrano i sa više nego dovoljno opcija za hlađenje. Za relativno kratko vreme, BitFenix je uspeo da zauzme prilično visoku poziciju kada su u pitanju kućišta, pošto iz dobar kvalitet i odličnu funkcionalnost nudi i dosta dobre cene, što kupci itekako umeju da cene. Da odmah kažemo za one kojima je to bitno, da je Beta model kućišta identičan ovom, stim što sa gornje strane ima otvore za hlađenje (2x 120mm).

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada
  • Prostor za ukupno šest 120mm ventilatora (jedan je instaliran)
  • Četiri USB 2.0 porta

Utisak kvare

  • Ne baš previše originalan dizajn
  • Nije tool-free

Specifikacija

  • Format: Midi-Tower (ATX, Micro-ATX, MiniITX)
  • Uređaji: 5.25” x3, 3.5" x7, 2.5" x1
  • Napajanje: nema Hlađenje: - Zadnja strana: 1x 120mm, 2x 92/80mm opciono
  • Prednja strana: 2x 120mm opciono
  • Donja strana: 1x 120mm opciono
  • Bočna strana: 2x 120mm opciono
  • Dodatno: 4x USB 2.0, 2x audio
  • Dimenzije: 439 x 190 x 490 mm

BitFenix Merc Beta

Na prvi pogled, ovo kućište ne deluje baš mnogo interesantno, no čini se da to nije slučajno, već da je ideja da kućište bude minimalističkog dizajna koji nije nametljiv. Nekome možda to neće odgovarati, no nama se ta full black varijanta dopala, sa malim otvorom za vazduh sa donje strane preko koga je metalna mrežica, dok je ostatak prednje stranice u mat crnoj plastici. Konektori su smešteni sa gornje strane i imamo dva standardna 3.5mm audio priključka kao i ukupno četiri USB 2.0 porta. Ovo je sjajno pošto retko koje kućište ima toliko USB portova u startu na raspolaganju, samo je šteta što nema podrške za USB 3.0 standard, pa će to verovatno stići u nekom Merc Alpha v2 verziji. Gore su još i Power i Reset tasteri, kao i statusne diode. Sa dimenzijama od 139x190x490 mm, uklapa se u prosek Midi Tower modela, tako da neće zauzeti previše prostora ispod stola.

Napred vidimo tri 5.25" ležišta i jedno 3.5", stim što ukupno ima sedam 3.5" ležišta od kojih je jedno ovo eksterno, kao i jedno posebno 2.5" za SSD. Opcija za hlađenje ima dosta, i pored jednog 120mm ventilatora sa zadnje strane (može se zameniti 92mm ili 80mm modelom ako treba), postoji prostor za po dva 120mm ventilatora napred i sa bočne strane, kao i jedan sa donje strane, što je i više nego dovoljno za kućište ove kategorije. Na žalost, izostali su filteri za prašinu, pa savetujemo da se to reši jednostavno u kućnoj radinosti kako bi se smanjila količina prašine koja ulazi u kućište. Celokupna unutrašnjost je crne boje, sa dovoljno prostora da stane sve što je potrebno, kabliranje i lak pristup ako treba da se skine kuler sa CPU-a (postoji poveći otvor u tray-u za matičnu ploču). Zamerke se odnose na to što ovo nije tool-free model, pa će za sve instalacije biti potreban šrafciger.

Rezime

Što se ograničenja tiče, visina CPU kulera koji može da stane je maksimalno 156mm, dok za grafičku karticu nema podataka, stim što ne bi trebalo da bude problema ni sa najdužim modelima, u kom slučaju neće moći da se instalira maksimalan broj hard diskova. Ipak, za jedan Midi Tower model, ovo je i više nego dovoljno, pogotovo imajući u vidu stvarno odličan kvalitet izrade i povoljnu cenu. Ukoliko tražite jednostavno kućište sa dobrim opcijama hlađenja, kvalitetne izrade i još na kraju i povoljne cene, BitFenix Merc Alpha deluje kao odličan izbor.

Conclusion

Maximum CPU cooler height is 156mm, while data is not available for the graphics card, but there should not be a problem even with the longest models, and in that case, it will not be possible to install the maximum number of hard drives. However, for a Midi Tower model, this is enough, especially bearing in mind the excellent build quality and a favorable price. If you are looking for a simple case with good cooling options and high build quality at an affordable price, BitFenix Merc Alpha is a great choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2014.): 38€

LC-Power ustupio: BitFenix Merc Beta
zvanični sajt: mid9.rs