Bezbedni režim: kompanija Kaspersky novim funkcijama dodatno unapređuje zaštitu privatnosti

Kompanija Kaspersky unapredila je zaštitu ličnih informacija korisnika PC uređaja predstavljanjem nekoliko novih funkcija svojih potrošačkih proizvoda i unapređivanjem Kaspersky Security Cloud rešenja u skladu sa potrebama korisnika. Account Checker opcija sada automatski proverava da li su i-mejl adrese koje klijenti koriste prilikom logovanja na svoje onlajn naloge bile kompromitovane. Osim toga, Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security, i Kaspersky Total Security rešenja sada imaju naprednu sposobnost da detektuju stalkerware – komercijalno dostupan softver koji se koristi za daljinsko špijuniranje korisnika PC uređaja. Štaviše, Kaspersky Password Manager rešenje sada može biti instalirano sa Anti-Virus, Internet Security, Total Security i Security Cloud proizvodima kompanije Kaspersky, kako bi omogućili organizaciju i kontrolu nad podacima korisnika.

Prema nedavnom izveštaju kompanije Kaspersky - Odbrana digitalne privatnosti: podizanje lične zaštite na sledeći nivo – trećina (34%) korisnika se suočila sa incidentima u kojima je njihovim privatnim informacijama pristupio neko ko nije imao njihovu saglasnost za to. Ova statistika ukazuje na potrebu za bezbednijim čuvanjem i skladištenjem ličnih informacija, kao i ispravnim stavom prema načinu na koji se lični podaci štite.

Osim toga, problem zaštite privatnosti dodatno je otežan postojanjem stalkerwarea, specijalnog softvera koji koristi skrivene funkcije koje je poprilično teško identifikovati. Jedan primer ovog tipa softvera je dizajniran kako bi tajno radio na uređaju žrtve. Kako je stalkerware dizajniran da prikuplja sve vrste podataka, bez obzira na to koju vrstu uređaja žrtva ili akter koriste, on ne predstavlja problem samo za mobilne uređaje, već i za korisnike PC uređaja. Zapravo, broj korisnika koji su se susreli sa stalkerwareom na PC uređaju porastao je za 35% i dostigao broj od preko 37,000 u 2019. godini, dok su spajver alati odgovorni za 26,620 od ukupnog broja targetiranih.

U cilju poboljšanja privatnosti na privatnim računarima, kompanija Kaspersky je predstavila nekoliko novih funkcija svojih potrošačkih proizvoda za korisnike PC uređaja. Naročito, kompanija Kaspersky je unapredila Account Check opciju unutar rešenja Kaspersky Security Cloud for Windows. Opcija sada automatski proverava i-mejl adrese koje su unete prilikom logovanja na onlajn naloge. Ovo znači da korisnici štede na vremenu jer ne moraju samostalno da unose i-mejl adrese koje žele da budu proverene. Takođe, korisnici sada imaju opciju da dodaju individualne i-mejl adrese na listu koju servis redovno proverava.

Što se tiče nove generacije tradicionalnih potrošačkih proizvoda kompanije, koji uključuju Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security i Kaspersky Total Security rešenja, kompanija Kaspersky je unapredila detekciju kako bi eliminisala intruzivnu tehnologiju, kao što je stalkerware 1 , na PC uređajima. Opcija šalje notifikaciju korisniku kako bi ga upozorila da je stalkerware detektovan na uređaju i omogućuje korisniku da ukloni identifikovan softver, ignoriše ga ili da ga doda na listu isključenih aplikacija. Ova nova karakteristika za Windows podržava prošlogodišnje izdanje, kada je kompanija Kaspersky otpočela sa ukazivanjem na komercijalni spajver putem specifičnog upozorenja koje korisnike upozorava na opasnost koju stokerver predstavlja po Android uređaje.

Osim toga, kako bi se osigurala bezbednost podataka koji se čuvaju na Windows-u, besplatna verzija Kaspersky Password Manager rešenja sada dolazi zajedno sa Kaspersky Anti-Virus i Kaspersky Internet Security proizvodima. Korisnici koji kupe Kaspersky Security Cloud i Kaspersky Total Security rešenja moći će da instaliraju premium verziju Kaspersky Password Manager rešenja.

“Uprkos popularnosti mobilnih uređaja, uočavamo i veliku potrebu za zaštitom ličnih informacija koje korisnici skladište na računarima – tako da je ključno adekvatno ih obezbediti. Iz tog razloga i kao odgovor na mnoštvo zahteva naših korisnika, dodali smo naprednu detekciju komercijalno dostupnog spajvera – poznatog kao stalkerware – na PC uređajima. Osim toga, Account Check opcija unutar Kaspersky Security Cloud rešenja na mobilnim uređajima nedavno je otkrila da se 85% korisničkih i- mejlova nalazi u javnom domenu. Ovo potvrđuje postojanje rizika od onlajn kompromitovanja privatnih podataka, stoga smo ažurirali karakteristiku na Windows-u koja automatski proverava da li se i-mejl adrese korisnika mogu iskoristiti radi pristupa njihovim nalozima bez njihovog znanja. Takođe smo unapredili zaštitu privatnosti unutar naših osnovnih proizvoda – Kaspersky Anti-Virus i Kaspersky Internet Security – uz besplatnu verziju Kaspersky Password Manager rešenja, omogućujući svima da osiguraju do 15 ulaza u šifrovani trezor. Dok onlajn aktivnost daje nove mogućnosti, mi pružamo usluge koje osiguravaju bezbednost svakog detalja koji se može pronaći u vašim ličnim informacijama i naša rešenja sprečavaju da oni dospeju u pogrešne ruke,” komentariše Marina Titova, direktorka odeljenja za potrošački marketing u kompanij Kaspersky.

Postoje dve dostupne verzije Kaspersky Security Cloud rešenja: lična i porodična. Dok lična verzija rešenja pruža zaštitu svakodnevnih potreba modernih korisnika, porodična verzija dodaje Parental Control karakteristiku i alate za daljinsko upravljanje kako bi se obezbedila zaštita za celu porodicu.