BenQ XL2720Z Gaming monitor

Jedan od najboljih gaming monitora koji se može kupiti kod nas u ovom trenutku. Sa dijagonalom od 27", Full HD rezolucijom od 1080p i maksimalnim osvežavanjem od 144Hz, ovaj model ima itekako šta da ponudi onim najzahtevnijim igračima.

Kako bi trebao da izgleda jedan punokrvni Gaming monitor? Dosta različitih proizvođača ima različite ideje o ovome, što smo na kraju krajeva mogli i da vidimo, a sada ćemo imati priliku da pogledamo šta to BenQ ima da kaže na tu temu. Jedna stvar je sigurna, bez obzira na ostale parametre, pravi gaming monitor mora imati mogućnost da sliku prikaže u više od 60Hz (vertikalna frekvencija osvežavanja) pošto su novije grafičke kartice uspele da probiju tu barijeru, a BenQ XL2720Z ide čak do 144Hz, što bi trebalo da bude sasvim dovoljno i za one najzahtevnije. Naravno, to nije sve što ovaj sjajni BenQ monitor nudi, ali jeste neophodno da bi uopšte mogli da pričamo o jednom gaming modelu.

Ključne karakteristike

  • Odlična ergonomija i podešavanje položaja
  • Vrlo brz odziv od čak 1ms
  • Osvežavanje ide do 144Hz
  • Veoma dobar kvalitet slike

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Dijagonala: 27" LED, Wide 16:9, TN panel (6-bit w/FRC)
  • Rezolucija : Full HD 1920x1080 piksela
  • Osvetljenje : 300 cd/m²
  • Kontrast : dinamički 12.000.000:1 (1000:1 statički)
  • Vreme odziva : 1ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170° / 160°
  • Vertikalno osvežavanje: 100/120/144Hz
  • Konekcije: D-sub + DVI-DL + HDMIx2 + DP1.2/headphone jack
  • Dodatno: Tilt, Swivel, Pivot, Height podešavanja, Wall-mount

BenQ XL2720Z Gaming monitor

Prvo što treba reći je da je ovo monitor nešto većih dimenzija od 548 x 642 x 273 sa postoljem, što nije tako čudno pošto se ipak radi o 27" panelu. Dizajn je prilično interesantan (posebno imajući u vidu prosečne BenQ modele), gde su okvir ekrana i postolje od mat crne plastike, ali je postolje prilično neobičnog izgleda koji će sigurno privući pažnju. Sam ekran ima jasno vidljiv okvir i uvučen je koji milimetar u odnosu njega, što smo obično viđali na malo jeftinijim modelima. Ipak, postolje vadi prosek za atraktivnost, pa tako imamo jedan horizontalni deo koji pruža monitoru stabilnost, otvor za provlačenje kablova (koji je obložen crvenom plastikom), praktičan dodatak (takođe crvene boje) sa zadnje strane koji služi za kačenje slušalica, kao i posebnu metalnu ručku koja će dosta olakšati nošenje monitora.

Ovaj monitor podržava montažu na zid pomoću posebnog nosača (VESA 100x100mm), a samo postolje pruža obilje podešavanja koja su zaista i neophodna za model ovih dimenzija. Tu su standardna tilt opcija za podešavanje ugla nagiba monitora (-5°/20°), swivel rotacija u osnovi (45°/45°), podešavanje visine (do 140mm) kao i rotacija celog ekrana (pivot) u portrait položaj. Odmah da kažemo i to da imamo jedan poseban dodatak, S Switch, koji se naslanja sa leve ili desne strane postolja (horizontalnog dela) i drži u mestu pomoću magneta, a ima ulogu da pruži lak pristup podešavanjima. Ovaj dodatak koristi mini-USB port i ima scroll točkić i četiri tastera na raspolaganju. Skida se da bi se pružila mogućnost da se više ovakvih monitora stave jedan do drugog, kada je ekran u Portrait položaju. Na samom monitoru postoje kontrole, u vidu touch tastera sa desne strane ekrana, na samom okviru. Ima ih ukupno šest, uključujući i Power, a tu je i posebna dioda koja će signalizirati 3D režim rada koji je naravno, podržan.

Konektori su raspoređeni sa zadnje i leve bočne strane. Bočno su postavljena dva USB 2.0 porta i 3.5mm konektor za slušalice, dok su pozadi konektor za napajanje (adapter je integrisan), mini-USB port za S Switch, DisplayPort 1.2, VGA, DVI, dva HDMI porta i po jedan ulazni i izlazni USB 2.0 port. Meni koji monitor koristi je prilično dobro organizovan i definitivno prilagođen za korišćenje sa scroll točkićem, a tu su sve standardne opcije koje smo očekivali, kao i dosta dodatnih kao što su recimo intenzitet ali i On/Off za Blur Reduction, Low BlueLight podešavanje, Black eQualizer, Black eQualizer, InstantMode, kao i prilično detaljna podešavanja za boje, odnos stranica prikaza slike kao i brojne druge. Interesantna opcija je recimo SmartFocus, kojim se definiše deo ekrana koji će biti osvetljen, dok će ostatak biti smanjenog osvetljenja tako da je vrlo zgodno recimo za gledanje YouTube klipova ali i brojne druge primene.

Rezime

Ovaj monitor je definitivno jedan od najboljih 1080p igračkih modela. Ukoliko se nekome bude učinilo da ima dosta sličnosti sa modelom ASUS VG248QE, to nije slučajno pošto se koristi isti panel. Ipak, BenQ je uspeo da izvuče više iz njega, kako po pitanju kvaliteta slike (da se razumemo, i dalje se preporučuje kalibracija koja će i dodatno poboljšati situaciju), tako i po pitanju brzine odziva. Sa 144Hz maksimalnog vertikalnog osvežavanja, dobija se daleko glatkiji prelaz između scena, što će sigurno obradovati ljubitelje igara koji imaju neku malo snažniju grafičku karticu koja može izvući veći broj fps-a iz aktuelnih igara. Ukoliko tražite što bolji monitor za igranje, a još uvek vas ne zanimaju rezolucije iznad 1080p, ovaj BenQ model ima našu toplu preporuku.

Conclusion

This monitor is one of the best 1080p gaming models. If you think there are a lot of similarities with ASUS VG248QE model, it is not by accident as the same panel is used. BenQ was able to provide much more, both in terms of picture quality (calibration that will further improve the situation is still recommended), and in terms of response time. With 144Hz vertical refresh rate, a smooth transition between scenes is obtained, which will delight gamers that have powerful graphics cards offering a larger fps number in relation to the current games. If you are looking for a better gaming monitor, but you are not interested in resolutions above 1080p, we do recommend BenQ model.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 450€

BenQ ustupio: BenQ XL2720Z Gaming monitor
zvanični sajt: BenQ.rs