BenQ VW2430

Pomalo neobičan monitor koji nam stiže iz kompanije BenQ. Radi se o 24" Wide varijanti sa Full HD rezolucijom koja koristi VA panel. Ono što je neobično jeste dizajn, koji će se sigurno dopasti onima koji imaju Mac računare.

BenQ je jedan od retkih proizvođača koji u svojoj ponudi ima monitore sa TN, IPS ali i VA panelima. Verovatno vođen idejom da ponudi po nešto za svakoga, BenQ sada ima modele kako za igrače, tako i za one kojima su posao ili multimedija u fokusu. Monitor koji smo mi isprobali spada u kategoriju koja koristi VA panele i koja je, prema rečima proizvođača, namenjena korisnicima Mac računara. Naravno, ne postoje nikakve prepreke da se koristi i uz regularan PC. Pomalo nesvakidašnji dizajn monitora će sigurno privući pažnju svih koji traže malo neobičnije periferije.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetna izrada, plastika bez ikakvih boja i premaza
  • Veoma dobra slika, VA panel
  • Atraktivan dizajn
  • HDMI interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Dijagonala: 24" LED, Wide 16:9
  • Rezolucija : Full HD 1920x1080 piksela
  • Osvetljenje : 250 cd/m²
  • Kontrast : dinamički 12.000.000:1 (3000:1 statički)
  • Vreme odziva : 4ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 178° / 178°
  • Konekcije: D-Sub, DVI, HDMI, 3.5mm audio
  • Dodatno: Tilt, Wall-mount

BenQ VW2430

Već na prvi pogled vidimo da se ovaj monitor razlikuje od proseka. BenQ je napravio kućište monitora od bele plastike u koju nisu dodavane boje niti je naknadno bojena, čime je i jedan od prvih proizvođača koji je i u tom segmentu naglasio koliko je bitno zaštititi životnu sredinu od štetnih materijala. Dijagonala ekrana je 24" a vertikalni deo postolja postavljen asimetrično u odnosu na sredinu monitora, što izgleda prilično neobično. Ipak, nema problema po pitanju stabilnosti i monitor se neće klimati kad se pomera ili kada se koriste tasteri menija. Odmah primećujemo interesantan dodatak zelene boje sa leve strane postolja, što je u stvari postolje za mobilni telefon, a ako nije potrebno, može se i izvaditi, a otvor koristiti za odlaganje sitnica. U svakom slučaju, posle čitavog mora monitora prilično neinspirativnog dizajna, BenQ je izgleda rešio da napravi nešto novo i drugačije, a sigurni smo da će kupci to svakako prepoznati.

Ovaj monitor podržava samo tilt podešavanje ugla nagiba, što je šteta pošto je kod modela nešto veće dijagonale uvek lepo videti ergonomska podešavanja koja će olakšati korišćenje korisnicima. Sa desne strane okvira monitora nalazimo šest meni i Power taster (sa statusnom diodom), a sa zadnje dostupne D-Sub, DVI i HDMI konektore, kao i jedan 3.5mm audio izlaz za zvuk koji dolazi preko HDMI-ja. Sa zadnje strane vidimo da će kablovi biti skupljeni i zakačeni plastičnim držačem, kao i to da monitor podržava montažu na zid, pomoću posebnog nosača (VESA 100x100mm).

Rezime

Ugrađeni 8-bitni (6-bit+ARF) VA panel ima dosta široke uglove gledanja i odlične boje, što će većini sigurno biti interesantno, i uz mat premaz ekrana i jak kontrast će biti veoma prijatan za rad. Panel je Full HD rezolucije od 1920x1080 piksela, i slika je odlične oštrine i sa odzivom od 4ms, što će odgovarati i igračima. Ovaj monitor ima odlične performanse, i biće dobar izbor kako za rad tako i za zabavu i multimediju, posebno ukoliko vam se dopada malo neobičniji dizajn.

Conclusion

The built-in 8-bit (6-bit + ARF) VA panel has wide viewing angles and excellent color, which will be most interesting, and with a matte coating of the screen and a strong contrast will be pleasant to work with. The panel is offering full HD resolution of 1920x1080 pixels, images of excellent sharpness and response time of 4ms, which will suit the gamers. Monitor has excellent performance, and will be a good choice for both work and entertainment and even multimedia, especially if you like the unusual design.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2015.): 175€

BenQ ustupio: BenQ VW2430
zvanični sajt: BenQ.rs