BenQ GL2460HM 24'' Full HD

Još jedan od odličnih BenQ monitora, ovoga puta 24" dijagonale i Full HD rezolucije. U pitanju je model koji kombinuje TN panel (za koji su glavne karakteristike sasvim dobre boje, brz odziv i uži uglovi gledanja) sa LED pozadinskim osvetljenjem.

BenQ ima neke veoma interesantne modele monitora u svojoj ponudi, i najčešće su to monitori sa odličnim odnosom cene i performansi. Ovom prilikom ćemo se upoznati sa modelom GL2460HM, i već iz oznake može da se pretpostavi da se radi o 24" dijagonali. Ovo je monitor srednje klase, koji koristi već praktično odomaćenu kombinaciju LED pozadinskog osvetljenja i TN panela, koji istini za volju postiže stvarn sjajne rezultate. Gledajući cenu i specifikaciju, možemo odmah da kažemo i to da će ovako nešto biti veoma dobar izbor za sve one koji traže što povoljniji model od 24", stim što ovde kompromisi stvarno nisu bili veliki.

Ključne karakteristike

  • Full HD rezolucija od 1920x1080 piksela
  • D-Sub, DVI i HDMI interfejs
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Postolje nije baš stabilno

Specifikacija

  • Dijagonala: 24" LED, Wide 16:9
  • Rezolucija : 1920x1080 piksela
  • Osvetljenje : 250cd/m2
  • Kontrast : dinamički 12M:1, statički 1000:1
  • Vreme odziva : 2ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170°/160°
  • Konekcije: D-Sub, DVI, HDMI, 2x 3.5mm audio (line in, headphones)
  • Dodatno: Tilt podešavanje položaja

BenQ GL2460HM

Spolja gledano, ovaj monitor će se lako uklopiti u konkurenciju, sa elegantnim kućištem i relativno tankim okvirom od glossy crne plastike. Zadnja strana je dobila interesantnu teksturu, a tu odmah vidimo i četiri rupe za montažu na zid (VESA 100x100mm). Postolje je nešto manjih dimenzija, okruglog oblika i podržava samo tilt pomeranje ugla nagiba, iako bi za model ove dijagonale bilo vrlo korisno da ima barem swivel rotaciju osnove. Ipak, to ćemo ostaviti za neke skuplje modele, a ono što nam se ipak nikako nije dopalo jeste to što monitor ne stoji baš mnogo stabilno, te je očigledno postolje trebalo da bude veće površine i stabilnije.

Tasteri menija su smešteni iza desne bočne ivice, sa izbočinama tako da se lako mogu napipati, a funkcije tastera (osim Power tastera koji je na dnu) će biti jasne tek kada se uključi meni, koji je inače prilično jednostavan i bez nekih mnogo egzotičnih opcija (tu je doduše Reading mod koji je dobar za one koji dosta vremena provode u čitanju). Ipak, po uključivanju se isplati podesiti (smanjiti) jačinu pozadinskog osvetljenja i doterati boje (u našem slučaju, slika je bila mao hladnija). Ovaj monitor podržava D-Sub, DVI i HDMI konekcije (u pakovanju se dobija samo D-Sub kabl), a tu i dva 3.5mm konektora (audio in i izlaz za slušalice). Ne vide se ugrađeni zvučnici, a sa ukupno 2x 1W nas i nisu oduševili, ali realno, daju sasvim prosečan zvuk za ovu kategoriju.

Rezime

Slika je dosta dobra, sa sasvim pristojnim bojama, što smo i očekivali ali i navikli da vidimo kod TN panela. Uglovi gledanja su prosečni, no onima koji sede direktno ispred monitora to sigurno neće biti problem. Brz odziv i dobar kontrast znače da će biti zgodan za korisnike koji vole da se igraju, dok će naravno profesionalci koji traže monitor za obradu slike, videa ili dizajn svakako gledati neke druge modele. Sa cenom od ispod 190€, dijagonalom od 24" i Full HD rezolucijom, BenQ GL2460HM je vrlo interesantan monitor za sve one koji imaju ograničen budžet, a traže dobar monitor veće dijagonale.

Conclusion

The picture is quite good, with pleasant colors, as we expected and accustomed to see when it comes to TN panels. Viewing angles are average, but that will not be a problem for those who sit directly in front of the monitor. Fast response time and a good contrast means it will be convenient for people who like to play games, while the professionals looking for a monitor for image processing, video, or design should seek other models. At the price of 190 Euros, with the 24" diagonal and Full HD resolution, BenQ GL2460HM is an interesting monitor for those who have a limited budget, looking for a good monitor with a larger diagonal.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 140€

Pin Computers ustupio: BenQ GL2460HM
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.