ASUS X751L laptop za rad i zabavu

Odličan model laptopa dijagonale ekrana od 17.3", koji spada u višu srednju klasu. Elegantnog i atraktivnog dizajna, odličnog kvaliteta izrade i veoma lepo izbalansirane konfiguracije, biće odličan izbor i za posao i za multimediju.

Kompanija Asus ima prilično bogatu ponudu laptop računara i to tako da su pokrivene sve kategorije, od osnovnih gde se gleda da cena bude što bolja, pa do top modela koji objedinjuju najnoviju tehnologiju, vrhunske komponente i logično, prilično visoku cenu. Model X751L spada u neku srednju-višu klasu, kao laptop sa većim 17" ekranom i specifikacijama koje će omogućiti da posluži i za zahtevnije namene. Iako postoje proizvođali laptopova koji postoje dosta duže, ASUS se prilično brzo nametnuo kao jedan od lidera na tržištu, što može zahvaliti kontinualnim inovacijama, kvalitetu izrade i odličnim cenama.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna izrada
  • Atraktivan dizajn
  • Odlično uravnotežena konfiguracija
  • Vrlo kvalitetna i udobna tastatura, prostran touchpad

Utisak kvare

  • Iako je solidnog prikaza, voleli bi da vidimo nešto bolji ekran

Specifikacija

  • Ekran: 17.3" 16:9 HD+ (1600x900)
  • Procesor: Intel Core i7-4500U (4M Cache, up to 3.0 GHz), dual-core 1.8GHz
  • Ram memorija: 8GB (4GB na ploči + 4GB) DDR3 1600MHz
  • Grafika: Intel HD 4400
  • Hard disk: 1TB SATA
  • Optika: DVD SuperMulti DL
  • Komunikacija : LAN, WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Portovi : 1x 3.5mm audio, 3x USB 3.0, HDMI, D-Sub
  • Baterija: 4-cell Lithium Ion (37Wh)
  • Dimenzije: 41.5 x 27.2 x 3.0 cm
  • Težina: 2.8 Kg
  • Dodatno: HD Webcam, 2 -in-1 card reader ( SD/ MMC)

ASUS X751L

Pošto se radi o 17" modelu, ne čudi što su dimenzije nešto veće (41.5 x 27.2 x 3.0 cm), stim što je težina od oko 2.8Kg sasvim dobra za laptop ove kategorije. Model sa testa je kombinacija bele i crne boje, što izgleda prilično atraktivno, dok je plastika odličnog kvaliteta i dobre finalne obrade, pa iako nema aluminijuma i drugih Premium materijala, laptop izgleda elegantno i čvrsto. Vidimo da su linije poklopca blago zaobljene, čime se stiče vizuelni utisak da je i nešto manjih dimenzija nego što stvarno jeste, a pored karakterističnog ASUS logoa sa poklopca, nema detalja spolja koji će privući pažnju i poglede.

Ekran od 17.3" dijagonale ima rezoluciju od 1600x900 piksela, i u pitanju je model sa LED pozadinskim osvetljenjem i anti-refleksivnim premazom, što znači da neće biti problema da se koristi i pod jačim dnevnim svetlom ako bude potrebno. Uglovi gledanja su pristojni, no ne i previše široki, što može da se oseti jedino ako veće društvo sedne da gleda film (pošto oni koji sede sa strane neće dobiti baš idealnu sliku), no za one koji će laptop koristiti za rad, to svakako neće biti bitno. Boje su dosta dobre, a osvetljenje ravnomerno, tako da će većina sigurno biti zadovoljna, osim onih koji se bave obradom slike ili videa, a koji su navikli na kvalitetnije displeje. Nismo imali nekih većih primedbi ni kod reprodukcije videa niti igranja igara, što se uklapa u all-around namenu ovog modela. Uz ASUS Splendid tehnologiju, postoje već predefinisani profili koji se mogu koristiti da bi se slika prilagodila potrebama.

Što se tiče zvuka, u pitanju je SonicMaster sistem kojim je ASUS brzo postigao odlične rezultate, pošto se od latopa realno nikada ne očekuje puno kada je zvuk u pitanju. U ovom slučaju, zvuk je dovoljno glasan, čist i biće dobar kako za slušanje muzike, tako i igranje igara, posebno pošto imamo na raspolaganju AudioWizard opciju gde se lako bira profil ekvilajzera koji najbolje odgovara. Tastatura je punih dimenzija, u prepoznatljivom Chiclet dizajnu sa tasterima sa međusobnim razmakom, ravnom gornjom površinom, uz veoma čvrstu podlogu tako da nema ugibanja, što će odlično odgovarati onima koji planiraju da laptop koriste za rad i duže kucanje. Nema dodatnih tastera, iako je prostora očigledno dovoljno, ali smo barem dobili veoma prostran touchpad, sa plitkim i kvalitetnim tasterima ispod. Kao što smo i očekivali, touchpad podržava veliki broj raznih gestova i odlično će se integrisati u Windows okruženje.

Čini se da je konfiguracija veoma dobro odabrana, tako da imamo sjajan i7-4500U dual-core (4-thread) procesor na 1.8GHz, 8GB RAM-a i SATA hard disk od 1TB kao i standardni optički DVD uređaj, stim što je grafička kartica integrisana i koristi sistemsku memoriju. U praksi, ovo se pokazalo vrlo dobro i više nego sposobno i za malo zahtevnije zadatke, a možemo da konstatujemo da bi ovde sistemski SSD bio stvarno sjajan dodatak. Ugrađena baterija je zabeležila autonomiju od oko 4.5h prosečnog korišćenja, što nije nešto posebno impresivno, ali ipak se radi o 17.3" modelu kod koga autonomija nije na prvom mestu, pa to teško može biti neka velika mana.

Rezime

ASUS je ovim modelom pokrio dosta toga, pošto se radi o 17.3" laptopu sa konfiguracijom koja je dobra i za multimediju i neki zahtevniji posao, uz prilično dobru cenu. Dobro izbalansirana konfiguracija, laptop generalno veoma udoban za rad: već proverena Chiclet tastatura i prostrani touchpad, u kombinaciji sa IceCool tehnologijom hlađenja zbog koje se površina na koju se naslanjaju šake ne zagreva mnogo, kao i veoma praktičan sistem hibernacije (zahteva Windows 8 OS) gde se računar podiže za par sekundi, uz oko čak 2 nedelje standby vremena. Sve zajedno, ovo pruža odlične mogućnosti za uloženi novac i zaslužuje toplu preporuku.

Conclusion

ASUS covered a lot with this model, because this is the 17.3" laptop whose configuration is good for multimedia and demanding tasks, available at affordable price. This is a well-balanced configuration and the laptop is cozy for work. The proven Chiclet keyboard and large touchpad combined with the IceCool cooling technology due to which the surface does not heat up too much, and a practical hibernation system (requires Windows 8 OS) where booting is performing within a few seconds, providing users with 2 weeks of stand-by time. Overall, this is good value for money and we do recommend this model.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2014.): 615€

ASUS ustupio: ASUS X751L
zvanični sajt: asus.rs