ASUS STRIX R9 280

Nova STRIX ASUS serija grafičkih kartica se predstavlja u najboljem svetlu, ovoga puta je to model R9 280. Ono što se dobija je kartica koja je do 65 stepeni Celzijusa potpuno nečujna, pošto se ventilatori uključuju tek iznad te temperature.

Kompanija ASUS je početkom leta predstavila novu seriju grafičkih kartica (i AMD i NVIDIA modeli su tu) pod imenom STRIX. Ima tu i neke simbolike, pošto je u starom Rimu i Grčkoj Strix reč koja označava sovu, a ASUS je to povezao sa oštrim vidom, sluhom, preživljavanjem, i generalno onim što je u igrama neophodno kako bi se postigli vrhunski rezultati. Ipak, iza ovako interesantne priče se kriju kartice na kojima prepoznajemo Republic Of Gamers (ROG) dizajn, koji ima par dodataka. Ono što je ovde najbitnije jeste 0dB Fan tehnologija, a to je ništa drugo do Fan profila po kome se ventilator uopšte ne uključuje dok temperatura ne pređe 65 stepeni Celzijusa!

Ključne karakteristike

  • 0dB Fan profil, pasivno hlađenje do 65 stepeni
  • Fabrički overklok
  • DirectCU II tehnologija hlađenja
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 980 MHz
  • Memorija: 3GB GDDR5 na 5200 MHz ( 1300 MHz GDDR5 ) (384-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno, DirectCU II
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, HDMI, DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

ASUS STRIX R9 280

ASUS Strix R9 280 kartica nam dolazi sa dobro poznatim GPU-om iz Tahiti Pro, istim onim koji je korišćen kod modela prethodne generacije (HD 7950). Ipak, i dalje se radi o sjajnoj grafici koja bez problema gura novije igre u 1080p i 1440p rezoluciji, dakle spada u gornju srednju kategoriju. Kao što smo i očekivali, ova kartica ima DIGI+ VRM sistem napajanja sa 10-faznim Super Alloy Power sistemom filtracije napona, što utiče na efikasnost, pouzdanost ali i performanse. Kao što smo pomenuli, tu je DirectCU II sistem hlađenja koji sada u odnosu na prethodne modele ima 220% veću rashladnu površinu, što će svakako uticati na performanse hlađenja, a što je bitno pošto je u pitanju praktično hibridan sistem hlađenja. Kako je ASUS uspeo da napravi grafiku koja do 65 stepeni Celzijusa ne mora da koristi ventilatore? Vidimo da je tu masivni aluminijumski hladnjak i čak pet direct-touch heat pipe cevi prečnika 10mm, kao i dva 92mm ventilatora koji vazduhom pokrivaju ceo hladnjak. Ovo doduše znači da treba računati na dobro hlađenje odnosno protok vazduha unutar kućišta.

Kartica je dimenzija 28.45 x 14.48 x3.81 cm, tako da treba računati i na kućište koje je dovoljno prostrano da u njega stane bez problema. Arhitektura ovog GPU-a je takva da imamo 28 Compute Unit-a, 1792 Streaming Procesora i 32 ROP-a koji su aktivni, sa ukupno 4.3 milijarde tranzistora. Dodajmo tu i šest 64-bitnih memorijskih kontrolera za 384-bitnu magistralu (uz 3GB GDDR5 instalirane memorije). Sa 850MHz/933MHz koliko je takt procesora referentne R9 280 kartice, ovde je podignut na 980MHz, dok je memorija sa default-nih 5GHz podignua na 5.2GHz. Ovaj model dolazi sa naponskim konektorom i CrossFire adapterom, kao i Never Settle Gold kompletom gde se dobijaju tri igre besplatno. Kartica ima na raspolaganju dva CrossFire konektora ali i dva dodatna naponska (6-pinski i 8-pinski) konektora za maksimalnu snagu od 300W (TDP ovog GPU-a je 250W). Što se video izlaza tiče, imamo na raspolaganju Dual-DVI, HDMI i DisplayPort kombinaciju, što je posebno dobro za one koji planiraju setup sa više monitora, pošto neće morati da razmišljaju o DisplayPort interfejsu.

Nova STRIX ASUS serija grafičkih kartica se predstavlja u najboljem svetlu, ovoga puta je to model R9 280. Ono što se dobija je kartica koja je do 65 stepeni Celzijusa potpuno nečujna, pošto se ventilatori uključuju tek iznad te temperature.