Asus RT-N66U DB Wireless-N900

Asus Wireless ruter iz Dual-Band kategorije, sa podrškom za rad na 2.4GHz i 5GHz i 802.11n mreži. Odlične performanse, pogotovo na 5GHz, ali na žalost i nešto veća cena.

Možda ima onih koji i nisu znali, ali Asus u svojoj sve bogatijoj ponudi ima i prilično interesantnu mrežnu opremu. Mi smo imali priliku da vidimo neke od uređaja koje Asus nudi, a red je došao na N66U, model koji spada u Dual-Band Gigabit rutere sa podrškom za 802.11n standard. Za one koje zanimaju oznake, N900 bi trebalo da sumira teoretski maksimalni protok od 900Mbps, odnosno 450Mbps na 2.4GHz i 450Mbps na 5GHz. Ono što je bitno je da je praktično nemoguće dobiti ove brojke u praksi, ali da će ruter paralelno raditi na obe frekvencije i da će se dobiti rezultati bolji u odnosu na regularne single-band modele.

Ključne karakteristike

  • Podrška za 802.11n standard i 450+450Mbps na 2.4GHz i 5GHz
  • Jednostavna instalacija
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Nešto veća cena

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11a/b/g/n, 2.4GHz/5GHz, 450+450Mbps
  • Konektori: 4x 10/100/1000 LAN, 1x 10/100/1000 WAN, 2x USB
  • Bezbednost: 64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, WPS support
  • Firewall: Firewall: SPI intrusion detection,DoS protection, Access control: Parental control, Network service filter, URL filter, Port filter

Asus RT-N66U Dual-Band Wireless-N900 Gigabit Router

Asus je kako se čini, dosta uložio u razvoj novih mrežnih uređaja, a o tome dosta govori i reddot nagrada za dizajn (2012. godine), što nam opet govori da se radi o nešto starijem uređaju, pa bi bilo lepo i da je cena nešto niža. Dimenzije rutera ne odskaču od konkurencije, a vizuelno će se bez problema razlikovati od brojne konkurencije. Ruter se standardno može montirati na zid ili ravnu površinu, a pozadi imamo montirane tri antene koje se po potrebi mogu skinuti i zameniti nekim jačim modelima ukoliko bude potrebno. Prateća oprema je standardna, sa LAN kablom, eksternim adapterom za napajanje (prilično kompaktnih dimenzija) i CD-om sa uputstvima i softverom za brzo povezivanje. U svakom slučaju, inicijalno povezivanje se ne razlikuje od onoga što najćešće viđamo, i potrebno je povezati Wireless ruter LAN kablom na računar, pristupiti Web interfejsu, podesiti inicijalno, posle čega se može postaviti bilo gde i koristiti normalno.

Sa zadnje strane vidimo konektor za napajanje, Power, Reset i WPS tastere, dva USB porta, četiri LAN i jedan WAN port. Podržan je 1000Mbps interfejs, što doduše više znači kod povezivanja u lokalnoj mreži nego na Internet ali svakako da nije loše znati da kod transfera podataka preko LAN-a brzina neće biti ograničena ruterom. Interfejs uređaja je veoma interesantan, intuitivan i modernog dizajna. Za one koje zanimaju detalji, da kažemo da se mogu podesiti po tri SSID-a na 2.4GHz i 5GHz frekvenciji, uz različita pravila konektovanja i pristupa. Vrlo zgodno ukoliko imate neku malo napredniju mrežu za koju su potrebna specifičnija podešavanja. Interesantan je i real-time traffic monitor gde se može tačno videti kako se koristi raspoloživi bandwidth. USB portovi služe za povezivanje eksternog USB ili flash diska, 3G modema (na žalost, nema spiska podržanih modela) ili štampača. Eksternom disku se pristupa preko FTP, SMB, DLNA i iTunes servisa, a dodatno ukoliko je to disk koji će stalno biti priključen, uz pomoć Asus Download Master softvera se može podesiti raspored za skidanje Torrent-a, newsgroup-a.

Rezime

U praksi, dobijamo odlične rezultate u 2.4GHz opsegu, u rangu boljih Wireless rutera, dok u 5GHz dobijamo sjajne brojke kako po pitanju protoka, tako i po pitanju dometa, bez obzira na standardno gust raspored okolnih Wireless uređaja. Ovaj Asus Wireless ruter (poznat i kao Dark Knight) pruža zaista sjajne rezultate i tu nema nikakve dileme. Da li vredi ulaganja od preko 140€? Ukoliko ne planirate skori prelazak na 802.11ac, a novac nije problem, svakako da, no ukoliko je već u planu upgrade mreže na noviji 802.11ac, ne bi bilo loše malo sačekati i pogledati neki od već dostupnih Wireless rutera koji podržavaju ovaj standard.

Conclusion

In practice, we get excellent results in the 2.4GHz range, in the line of better Wireless routers, while in the 5GHz we get great numbers both in terms of throughput and in terms of range, regardless of the dense schedule of neighboring wireless devices. This Asus Wireless router (also known as the Dark Knight) provides great results, without any doubt. Is it worth the investment of over 140 Euros? If you do not plan to move to 802.11ac, and money is not a problem, certainly, but if you already thinking about network upgrade to a newer 802.11ac, it would be good to wait more and look at some of the already available wireless routers that support this standard.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 145€

Gigatron ustupio: Asus RT-N66U Dual-Band Wireless-N900 Gigabit Router
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com