ASUS ROG G751JY Top Gaming mašina

Ako ste se ikada zapitali kako bi izgledao najbolji Gaming laptop koji se može kupiti, odgovor je prilično jednostavan: ASUS ROG G751JY. Vrhunska konfiguracija i stvarno impresivne performanse upakovane u 17.3" format.

Ako tražite moćan, desktop replacement laptop ili jednostavno nasnažniji gaming model koji se može nabaviti, sva je prilika da će se modeli ASUS ROG serije vrlo brzo pojaviti u nišanu. Poznato je da su neki od najbolje ocenjenih laptopova iz Gaming kategorije upravo modeli iz ROG serije, tako da smo sa nestrpljenjem sačekali da do nas dođe i model G751JY. Iako je u pitanju sample, što znači da će verzije dostupne u prodaji biti sigurno i nešto drugačije po pitanju konfiguracije, itekako daje dobar uvid u to šta je ASUS spremio za one najzahtevnije korisnike. Očekivano, ovakav laptop ne košta malo, no to je već nešto što smo i očekivali, tako da zaista nije u pitanju nikakvo iznenađenje.

Ključne karakteristike

  • Prepoznatljiv ROG dizajn za laptop
  • Odličan 17.3" IPS Full HD ekran
  • Izuzetno snažna konfiguracija sa Core i7 procesorom i najbržom NVIDIA grafikom za laptop
  • ASUS ROG Audio Total zvučni sistem
  • Sjajne perfomanse
  • Za model ove kategorije, ne greje se mnogo i nije bučan

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Ekran: 17.3" 16:9 IPS FHD (1920x1080)
  • Procesor: Intel Haswell Core i7-4860HQ 2.4GHz(6M Cache, up to 3.6 GHz), quad-core (8-threads)
  • Čipset: Intel HM87
  • Ram memorija: 32GB DDR3L 1600 MHz SDRAM
  • Grafika: integrisana Intel IRIS Pro, NVIDIA GeForce GTX 980M 4GB GDDR5
  • Hard disk: 256 GB M.2 PCIE SSD + 1 TB 7200 rpm
  • Optika: Blu-Ray DVD Combo
  • Komunikacija : Wireless AC, Bluetooth, Gigabit Lan
  • Portovi : 4x USB 3.0, SD card reader, HDMI, VGA, LAN, Thunderbolt, Kensington Lock
  • Baterija: 8 Cell 88 Wh 6000 mAh (230W adapter)
  • Dimenzije: 416x318x43 mm
  • Težina: 4.3 Kg

ASUS ROG G751JY

Pošto se radi o sempl modelu, u pakovanju stiže samo poveći adapter za napajenje (230W), dok pretpostavljamo da će se u retail varijanti naći još dosta opreme, po čemu su ROG modeli i poznati. No, dodatna oprema vrlo verovatno nije glavni razlog zašto potencijalni kupci gledaju ovakav laptop. ASUS je u slučaju ovog modela koristio prilično jednostavan recept: ubaciti vrhunske komponente, efikasno hlađenje, što veću bateriju i što kvalitetniji ekran. Teško da takav pristup može da omane, posebno kada su u pitanju laptopovi kod kojih se praktično i ne prave kompromisi. Što se dizajna kućišta tiče, nije puno toga promenjeno u odnosu na prethodne ROG modele, sa pomalo agresivnim i oštrim linijama koje nas prilično asociraju na neki stealth avion. Iako je veći deo kućišta izrađen od plastike (prilično kvalitetne, da odmah i to dodamo), deo poklopca i zadnjeg dela je ipak od aluminijuma, što izgleda veoma atraktivno.

Na poklopcu su oznaka proizvođača i poznati ROG logo koji ima i crveno pozadinsko osvetljenje (koje ćemo videti i na tastaturi), što samo dodaje na utisku da stvarno imamo pred sobom flagship model. Sa zadnje strane vidimo i ogromne izduvne otvore za ventilaciju, sa prečkama u crvenoj boji, što takođe izgleda veoma interesantno. Sva plastika je u mat finišu, što pozdravljamo pošto neće biti skupljanja otisaka prstiju niti lako vidljive prašine. Generalno, imamo utisak izuzetno kvalitetne izrade, gde nigde nema krckanja ili ugibanja. Asus je vrlo pametno dizajnirao kućište, tako da je zadnji deo nešto veće debljine, gde je smestio Intelligent Cooling sistem hlađenja koji ima dva ventilatora i koji posebno pokriva procesor i grafičku karticu. Ono što je odlično je to da je skraćen put sistema hlađenja, tako da će se i ostatak laptopa mnogo manje grejati, što je prilično bitna stvar, posebno za model koji ima komponente koje itekako umeju da se zagreju.

Dve prilično bitne stvari kod gaming laptopa (ne računajući naravno samu konfiguraciju), su tastatura i ekran. Da krenemo prvo od tastature koja je punih dimenzija, sa numeričkim delom sa desne strane i tasterima koji su oštrih ivica i kockastog oblika. Prvo da dopunimo konstataciju je zbog veće debljine zadnjeg kraja laptopa cela tastatura pod malim nagibom u odnosu na ravan stola, tako da će i kucanje biti prilično udobno. Druga stvar je čvrstina tastature gde nema govora o ugibanju (što ume dosta da pokvari utisak), sa veoma prostranim naslonom za šake ispod kao i velikim touchpad-om. Nije loše pomenuti i dimenzije laptopa od 416 x 318 x 43 mm, što prevazilazi prosečan 17" laptop, kao i težinu od 4.3Kg koja i nije toliko loša za model ove kategorije. Pomenuli smo već da tasteri imaju crveno pozadinsko osvetljenje, a na raspolaganju su i posebni Gaming tasteri (ROG koji aktivira Gaming Center aplikaciju iz koje se mogu kontrolisati sve opcije vezane za gaming), Macro Record taster (i tri zasebna Macro tastera) kao i poseban Steam taster. Tasteri nisu previše plitki, a koriste dosta dobar scissor mehanizam, nisu bučni i zaista nam deluju veoma izdržljivo.

Što se ekrana tiče, tu je prostrani 17.3" displej sa Full HD rezolucijom od 1920x1080 piksela, sa mat premazom (što je sjajno pošto neće smetati refleksija svetlosti) i solidno širokim uglovima gledanja karakterističnim za IPS panel. Proizvođač se odlučio da TN varijantu zameni sa odličnim IPS-om (93% sRGB, 69% NTSC, 72% Adobe RGB pokrivenosti), prilično dobrog kontrasta i osvetljenja. Jednostavano rečeno, laptop je kao stvoren za multimediju i igranje u Full HD rezolucijama. Tu su naravno i ugrađena Web kamera i mikrofon, a ono što treba posebno pomenuti jeste i odličan zvučni sistem, koji pored snažnih stereo zvučnika ima i poseban subwoofer ugrađen sa donje strane i pet predefinisanih zvučnih profila (War Room, Soundscape, Battlefield, Action, Multimedia). Od ostalih stvari koje se podrazumevaju su tu četiri USB 3.0 porta, D-Sub, HDMI i Thunderbolt konektori, LAN port i čak tri 3.5mm analogna konektora (mikrofon, zvučnici i line out). Nisu izostali naravno ni Blutooth ni WiFi (802.11ac podržan) adapteri. Da pomenemo i 88Wh ugrađenu bateriju koja će izvući oko 4h korišćenja, stim što naravno dosta zavisi od toga šta se konkretno radi na laptopu, no svakako da autonomija nije prva stvar na listi prioriteta kada pričamo o top Gaming modelu.

Rezime

Konfiguracija je bazirana na sjajnom Core i7-4860HQ procesoru (2.4-3.6GHz), čak 32GB RAM-a i fenomenalnom NVIDIA GeForce GTX 980M grafikom sa 4GB sopstvene memorije, uz jedan klasičan 1TB SATA hard disk ali i 256GB SSD, što je dovoljno da se dobiju stvarno impresivni rezultati koji znače da u ovom trenutku, ne možete naći bolji Gaming laptop, što dovoljno govori. Iako je u pitanju sample model, ne očekujemo da finalne retail verzije budu mnogo drugačije, te zaista nemamo problem da ovaj model preporučimo svima koji nemaju ograničeni budžet a traže najbolje što može da se kupi. ASUS je (još jednom) uradio sjajan posao i praktično da nema nikakvih zamerki pošto ovaj ROG model sa lakoćom odnosi pobedu u odnosu na sve ono što smo do sada mogli da vidimo.

Conclusion

The configuration is based on Core i7-4860HQ processor (2.4-3.6GHz), 32GB of RAM and NVIDIA GeForce GTX 980m graphics with 4GB of dedicated memory, with a classic 1TB SATA hard disk or 256GB SSD, which is sufficient to obtain impressive results which means, that at this point, it is not possible to find a better gaming laptop. Although it is a sample model, we do not expect that the final retail versions are going to be much different, and we do recommend this model to all those who have a limited budget and are looking for the best offer on the market. ASUS once again did a great job, beyond reproach, so this ROG model deserves all the praise.

Testirani proizvod je uzorak.

ASUS ustupio: ASUS ROG G751JY
zvanični sajt: asus.rs