ASUS Fonepad 8 FE380CG

Novi model iz ASUS Fonepad kategorije, sa ekranom dijagonale 8" i odličnom konfiguracijom koja uključuje i Dual-SIM podršku. Dobre performanse, odličan kvalitet izrade i solidan ekran su sasvim dovoljni za preporuku, posebno pošto je i cena prilično povoljna za ovako kompletan uređaj.

ASUS Fonepad serija je svoj život započela 2013. godine i to modelima dijagonale 7". Originalni model je vrlo brzo (iste godine) je dobio naslednika, zatim je usledio Fonepad Note 6, dijagonale 6" a u 2014. je predstavljen i najveći do sada, Fonepad 8 sa ekranom od čak 8". Proizvođač je spojio par interesantnih stvari, a to su vrlo tanak okvir (tako da spolja više liči na 7" nego na 8" model), ali i podršku za HDSPA+ data transfer preko mobilne mreže, i generalno dosta podseća na osveženi Fonepad 7, tako da će biti sjajan izbor za one koji traže nešto veći ekran, dual-SIM podršku i konfiguraciju koja je dovoljno snažna da se izbori sa bilo čime što bude zadatak.

Ključne karakteristike

  • Dosta dobar ekran
  • Odlične performanse
  • Dual-SIM voice i data
  • GPS i GLONASS podrška
  • Interesantan, atraktivan i neopterećujući Zen UI

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Z3530 Quad-Core, 1.33 GHz x64
  • Grafika: PowerVR Series 6 - G6430
  • Memorija: 1GB DDR3, 8GB Flash, MicroSD (do 64GB), 5GB Life Time ASUS Webstorage Space, dodatnih 11GB prve godine
  • Ekran: 8" LED Backlight WXGA (1280x800), 10-finger multi-touch, Anti-fingerprint coating
  • Konekcije: WiFi 802.11b,g,n, Bluetooth 4.0, Miracast podrška, micro USB, 3.5mm audio (headset), Dual-SIM
  • Data: GSM Quad-band (850/900/1800/1900 MHz), UMTS Quad-band (850/900/1900/2100 MHz), UMTS with HSPA+ (5.76 Mbps upload, 42 Mbps download)
  • Dodatno: G-sensor / Light Sensor / E-compass / Hall sensor, Stereo SonicMaster zvučnici, GPS & GLONASS
  • Napred: 2MP napred, 5MP pozadi (720p, Autofocus)
  • Baterija: 15.2Wh Li-Polymer, 12h autonomije
  • Dimenzije: 8.9 x 214 x 120 mm
  • Težina: 310g
  • Operativni sistem: Android 4.4.2

ASUS Fonepad 8 FE380CG

Gledajući Fonepad 8 spolja, jasni su elementi dizajnerskog jezika koji je dominantan kod ovog proizvođača, te su i neminovne sličnosti sa ostalim modelima iz Fonepad serije, što je na kraju krajeva i očekivano. Elegantno i blago zaobljeno kućište sa zadnje strane je napravljeno od plastike (da budemo precizniji, polikarbonata) koja je u srebrno-belom finišu (čak i okvir ekrana je iste boje), mada znamo da je dostupan i u crnoj, crvenoj i zlatnoj boji. Ono što smo mogli da primetimo je da je kvalitet izrade odličan i da po tom pitanju može da konkuriše i nekim dosta skupljim, premium modelima drugih proizvođača, što je svakako dobra stvar. Ovaj model deluje elegantno, i stvarno je impresivno kako je 8" ekran stao u kućište široko samo 120mm i sa ukupno 5.06mm širokim okvirom oko ekrana. Čak i težina od 310g više liči na 7" model nego na 8", što nam se posebno dopalo pošto će biti praktičniji za korišćenje ali i nošenje.

Proizvođač se odlučio za 8" IPS ekran rezolucije 1280x800 piksela, i teško da će sama rezolucija bilo koga oboriti s nogu, no slika je oštra (nema vidljivih pojedinačnih piksela), solidnog kolorita i ravnomernog osvetljenja, te uz dobar kontrast i uglove gledanja definitivno odskače od konkurencije. Zaštitni sloj ekrana je u glossy finišu, ali je slika i dalje vidljiva po jačem dnevnom svetlu. Iako se navodi da ekran ima poseban premaz koji sprečava zadržavanje otisaka prstiju, to nismo uspeli da primetimo i u praksi. Dopalo nam se što zadnja stranica ima teksturu i što je površina gumirana tako da veoma lepo leži u rukama i ne klizi. Sa zadnje strane nalazimo odličnu 5MP kameru (nema dodatnog LED svetla) koja fotografije snima u 2560x1920 piksela a video u Full HD rezoluciji i podržava dosta raznih opcija kao što su autofocus, self-timer, facial recognition ali i HDR, panoramu i razne druge efekte). Rezultati su odlični i dobijaju se veoma upotrebljive slike i video, dok je prednja kamera od 2MP pomalo razočarala, no radi se o kameri koja će se najčešće koristiti samo za video razgovore, tako da to sigurno neće biti problem.

Što se konekcija tiče, tu su 3.5mm konektor za headset, MicroUSB konektor (služi i za punjenje baterije) sa podrškom za OTG, ugrađeni Bluetooth i WiFi adapteri, Dual-SIM podrška za GSM, UMTS ali i HSPA+ voice i data transfer, i pretpostavljamo da će to najviše značiti onima kojima posao diktira da stalno budu online. Podrazumeva se naravno da Fonepad 8 dolazi i sa Phone i Messaging aplikacijama, kao i posebnim opcijama vezanim za dual-SIM podešavanja. Iako jeste opremljen i mikrofonom i zvučnicima, teško je zamisliti da će iko ovaj tablet držati i koristiti kao telefon, tako da pretpostavljamo da će se koristiti klasičan ili Bluetooth handsfree. Pored Power i Volume fizičkih tastera sa desne bočne strane, sa leve strane je i poklopac ispod koga su Dual-SIM i slot za MicroSD memorijsku karticu).

Što se konfiguracije tiče, tu su Intel Atom Z3530 Quad-Core procesor na 1.33GHz i PowerVR G6430 grafika, 1GB RAM-a i 8GB interne memorije (dostupan je i 16GB model), što bez problema isporučuje stvarno sjajne rezultate (skoro 27.000 poena u AnTuTu testu). Interna memorija se lako proširuje pomoću memorijske kartice, a Android 4.4.2 sistem dolazi sa već dobro poznatim ZenUI sistemskim skinom koji nam se vrlo dopao: ne opterećuje uopšte, radi veoma brzo i izgleda sjajno, nalik na Google Material dizajn koji znamo iz Lollipop verzije popularnog OS-a. Pored svega pomenutog, imamo na raspolaganju i GPS (i Glonass) podršku, tako da se bez problema može koristiti i za navigaciju pomoću odgovarajućeg softvera. Ugrađena je 15.2Wh Lithium-Polymer baterija koja izdržava oko 12h autonomije, stim što će rezultati naravno zavisiti i od toga kako se konkretno koristi. Ono što smo mogli primetiti jeste da su rezultati bolji nego kod Fonepad 7 modela, što je sjajno.

Rezime

Ovaj phablet je lako pokazao da se za sjajne performanse ne mora dati baš previše novca, te da se u jednom uređaju objedinjuju mogućnosti telefona i tableta, bez nekih većih kompromisa. Sa ekranom od 8" surfovanje i čitanje će biti prilično komforno, a konfiguracija je dovoljno dobra da će i najnovije i najzahtevnije igre raditi brzo i glatko, bez ikakvih problema. Voleli bi da u nekoj sledećoj verziji vidimo i malo veću rezoluciju ekrana, ali i ovako, ovo je stvarno sjajna kupovina i ASUS Fonepad 8 zaslužuje toplu preporuku.

Conclusion

This phablet showed that great performance does not cost too much money, and it is possible to combine phone and tablet capabilities in a single device, without compromises. Thanks to 8" screen, surfing and reading will be comfortable, and the configuration is good so the latest and most demanding games will work quickly and smoothly without any problems. We would love to see a bit higher resolution screen, but in this variant this is really a good model so ASUS Fonepad 8 deserves a warm recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 285€ (model od 16GB)

Asus ustupio: ASUS Fonepad 8 FE380CG
zvanični sajt: asus.rs